Anslut dig till vårt nätverk!

Framsidan

Europas framtid: vicepresident Viviane Reding för att debattera med medborgare i Namur

DELA MED SIG:

publicerade

on

EG:s vicepresident Viviane Reding talar till media under en presskonferens tillsammans med Heidelbergs borgmästare Eckart Wuerzner i stadshuset i Heidelberg, Tyskland, den 16 juli 2013.Just two days after Commission President José Manuel Barroso’s State of the Union address, the debate on the future of Europe is coming to Namur. On 13 September, Vice-President Viviane Reding (avbildad) and Minister-President of Wallonia and the Wallonia-Brussels Federation, Rudy Demotte, will discuss Europe’s way out of the economic crisis, citizens’ rights and Europe’s future with over 350 citizens, many of them young people.

“In a little over eight months, Belgians and citizens across Europe will be taking to the polls to vote on Europe’s future in the May 2014 European Parliament elections,” said Vice-President Viviane Reding. “I believe this is a unique opportunity for citizens to make their voice heard and thereby develop and strengthen a true parliamentary system in our Union. I am looking forward to hearing the fresh ideas of the young people gathered in Namur, their views on Europe and what it should be.” It will be particularly interesting to talk to these young people who will be voting for the first time in their lives”.

The Citizens’ Dialogue in Namur följer debatter in Ghent (12 / 04) Eupen (23 / 04) bryssel (04/05), Antwerp (08/05) and Genk (28/06). Together, Vice-President Viviane Reding and Minister-President Demotte will talk about the future of Europe with citizens and local high school students soon to be of voting age. There will be a focus on issues of particular interest to today’s young generation.

“This is a very positive initiative, since young people will have the opportunity to ask their questions, set out their vision for Europe’s future and communicate what they expect in the short and medium term. It will help citizens understand their rights and show the important role Europe plays in their daily lives. During this exchange of views, it will be particularly interesting to compare different visions of society across cultures and generations,” noted Rudy Demotte, Minister-President of Wallonia and of the Federation Wallonia-Brussels.

The debate will take place in the context of the ‘Fêtes de Wallonie /Colloque Jeunes’ on Friday 13 September between 14:30 and 15:45 at the cinema-complex Acinapolis de Namur (Jambes).

Evenemanget kan följas live via webstream. Europeiska medborgare som inte kan delta i evenemanget personligen kan ställa sina frågor via Twitter genom att använda hash-taggen #EUDeb8. Dagarna fram till Dialogen kan frågor även ställas via Facebook och via plats för ungdomskonferensen.

Bakgrund

Annons

Vad handlar medborgardialogerna om?

I januari startade Europeiska kommissionen det europeiska året för medborgare (IP / 13 / 2), a year dedicated to citizens and their rights. Throughout this year and next, members of the European Commission, together with national and local politicians and members of the European Parliament, is holding debates with citizens about their expectations for the future in Citizens’ Dialogues all over the EU.

Vicepresident Reding har redan hållit debatter i Cádiz (Spanien), i Graz (Österrike), i Berlin (Tyskland), i Dublin (Irland), i Coimbra (Portugal), i Thessaloniki (Grekland) I bryssel (Belgien) och in Esch-sur-Alzette (Luxemburg), Warszawa (Polen), heidelberg (Tyskland) och Sofia (Bulgarien). Många fler dialoger kommer att äga rum över hela Europeiska unionen under 2013 och under de första månaderna av 2014 – vilket kommer att se europeiska, nationella och lokala politiker delta i en debatt med medborgare från alla samhällsskikt. Följ alla dialoger här.

Mycket har uppnåtts under de tjugo år som gått sedan EU-medborgarskapet infördes: det senaste EU undersökning shows that today 71% of Belgian citizens feel “European” (EU average 63%). Across the EU, citizens are using their rights on a daily basis. But people are not always aware of these rights. For example around six in ten Belgians (61%) say that they would like to know more about their rights as EU citizens.

This is why the Commission has made 2013 the European Year of Citizens. The Citizens’ Dialogues are at the heart of this year.

Varför gör kommissionen detta nu?

Because Europe is at a crossroads. The future of Europe is the talk of the town – with many voices talking about moving towards political union, a Federation of Nation States or a United States of Europe. The coming months and years will be decisive for the future course of the European Union. Further European integration must go hand in hand with strengthening the Union’s democratic legitimacy. Giving citizens a direct voice in this debate is therefore more important than ever.

Vad blir resultatet av dialogerna?

Feedbacken från medborgarna under dialogerna kommer att vara vägledande för kommissionen när den utarbetar ett meddelande om Europas framtid. Ett av de viktigaste syftena med dialogerna kommer också att vara att bereda marken för valet till Europaparlamentet 2014.

Den 8 maj 2013 publicerade Europeiska kommissionen sitt andra EU Medborgarskapsrapport, som lägger fram 12 nya konkreta åtgärder för att lösa problem som medborgarna fortfarande har (IP / 13 / 410 och MEMO / 13 / 409). The Citizenship Report is the Commission’s answer to a major online consultation held from May 2012 (IP / 12 / 461) och de frågor som ställdes och förslag som ställdes i medborgardialoger om EU-medborgares rättigheter och deras framtid.

Kommer det att finnas ytterligare ett tillfälle att diskutera med kommissionsledamöter i Belgien?

Kommande evenemang i Belgien inkluderar ett evenemang i Bryssel den 22 september, med deltagande av kommissionär Dacian Ciolos; i Liège den 17 oktober, med deltagande av president José Manuel Barroso, Belgiens utrikesminister Didier Reynders och Valloniens ekonomi- och finansminister Jean-Claude Marcourt; och slutligen på BOZAR i Bryssel den 5 december, med deltagande av kommissionär Androulla Vassiliou, direktör för BOZAR Paul Dujardin, och ordföranden för Europa Nostra Foundation, Placido Domingo.

För ytterligare information om Namur-dialogen, klicka här.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend