Anslut dig till vårt nätverk!

Framsidan

EU-studie om migranter avvisar påståenden om "nytta turism".

DELA MED SIG:

publicerade

on

benefitrz

En studie från EU-kommissionen har visat att arbetslösa EU-migranter utgör en mycket liten andel av dem som begär sociala förmåner i EU:s medlemsländer. Studien, utförd av ett konsultföretag för EU:s verkställande makt, antyder att påståenden om storskalig "nyttoturism" i EU är överdrivna. Men den brittiska regeringen vill fortfarande ha hårdare EU-regler för tillgång till förmåner. I de flesta av de studerade EU-länderna var andelen EU-migranter bland socialbidragsmottagare under 5 %. EU-kommissionen säger att EU-migranter fortsätter att ge ett nettobidrag till sina värdländers ekonomi genom att betala mer i skatt än de får i förmåner.

Enligt den senaste rapporten utgör arbetslösa EU-migranter 1 % av EU:s totala befolkning. I Storbritannien var siffran 1.2 % 2011 och 2012.

"Studien fann få bevis i litteraturen och samråd med intressenter som tyder på att den främsta motivationen för EU-medborgare att migrera och bosätta sig i en annan medlemsstat är förmånsrelaterad, i motsats till arbete eller familjerelaterad", står det i studien av konsulterna ICF-GHK.

Den tittade på icke avgiftsfinansierade kontantförmåner över hela EU och tillgång till sjukvård – det vill säga förmåner som inte är beroende av en persons folkförsäkringsavgifter.

Ett EU-medlemskap ger medborgare i hela EU med 28 länder friheten att flytta till en annan EU-stat, arbeta där och kräva förmåner, även om förhållandena varierar avsevärt från land till land. De flesta EU-länder ligger i Schengenområdet, där gränskontrollerna är minimala.

Den nya studien baserades på enkätdata, inklusive fallstudier, och nationella administrativa register. Konsultföretaget påpekade dock att det saknas officiella uppgifter om icke-aktiva EU-migranter, så många av siffrorna är uppskattningar.

Annons

I Storbritannien har mycket debatt fokuserats på migranters tillgång till National Health Service, som tillhandahåller universell vård och finansieras av brittiska skattebetalare.

Enligt EU-studien står icke-aktiva EU-migranter för 0.2 % av de totala hälsoutgifterna i EU i genomsnitt.

Som svar på studien sa en talesman för Storbritanniens premiärminister David Cameron att det finns en "utbredd och förståelig oro" för förmånsturism och att Storbritannien samarbetar med andra EU-länder för att ändra reglerna för tillgång till förmåner.

"Det finns en fråga kring tillgång till välfärdssystemet, kring rättvisa såväl som en kostnadsfråga... Vi tror inte att det nuvarande systemet fungerar", sa han.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend