Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Sotji-OS: Från spioner till herrelösa

DELA MED SIG:

publicerade

on

DSCF2999Den här veckan hamnade problemen med mänskliga rättigheter i Ryssland i fokus för Europaparlamentets underutskott som leds av Barbara Lochbihler (De gröna, Tyskland). Åsiktsutbytet mellan inbjudna ryska människorättsförsvarare och parlamentsledamöter tog upp en rad frågor som rör grundläggande konstitutionella friheter och ny rysk lagstiftning om icke-statliga organisationer och problemen relaterade till de annalkande olympiska spelen i Sotji.

"Alla icke-statliga aktiviteter kan betraktas som politiska i prismat av en ny lagstiftning om utländska agenter", sade advokat Kirill Koroteev. Han varnade för den förtryckande karaktären hos den "utländska agenten" och sa att det inom den ryska kulturella kontexten utan tvetydighet översätts till "spion".

"Aktivister kan åtalas bara för att de har fattat beslut om att organisera ett evenemang", tillade han.

En annan farlig vinkel är oklarheten i formeln för "skadlig incompliance", som öppnar för en mängd olika tolkningar av hur man straffar för olydnad.

Trots denna förtryckande lagstiftning har NGO-aktivister vunnit några fall mot staten i Jekaterinburg och Ryazan. Koroteev beklagade den nya lagstiftningen som syftar till att begränsa icke-statliga organisationer och pekade på de betydande ekonomiska resurser, tid och energi som avleds från att försvara mänskliga rättigheter till självskydd.

En varning för att undvika Kremls PR om OS i Sotji kom från Tatiana Lokshina från Human Rights Watch. Hon lyfte fram två parallella processer: främjandet av bilden av den ryska staten och det oöverträffade tillslaget mot det civila samhället som lanserades under Vladimir Putins tredje presidentskap.

"Det finns en oro över efterdyningarna av OS, när Ryssland inte längre kommer att vara i det internationella samfundets rampljus," sa Lokshina EU-Reporter. "Vissa tecken pekar redan i den riktningen: när Chodorkovskij släpptes dömdes ekologen Eugeny Vitishko från Krasnodar Yabloko till tre års fängelse."

Annons

Namnet på den ryska ekologen som skyddar UNESCO:s naturresort i Sotji blev emblematiskt för dem som står för demokratisk förändring i Ryssland. Genom att bryta mot lagstiftningen sköts det politiskt motiverade fallet upp för att inte kasta skuggan över de olympiska ceremonierna.

”Ska vi resa till Sotji eller inte? Ska vi delta?" frågade parlamentsledamoten Werner Schulz (Tyskland, De gröna). ”Vi ser ingen verklig förändring mot demokratisering av livet. Lagen om utländska agenter påminner om GULAG:s tid.”

"GULAG-tider" blev en referenspunkt när man diskuterade situationen i staden Sochi, där administrationen bryter sina egna löften – istället för att bygga ett hundhem har staden inlett en operation för att skjuta strövare.

"Vi är medvetna om den svåra situationen för djurrättsförsvararna i Sotji," tillade Lokshina. "De trakasseras ständigt."

MEP Kristiina Ojuland (ALDE) uttryckte sin oro över Vitishkos öde och ifrågasatte Krasnodar- och Sochi YABLOKO-aktivisternas yttrandefrihet. "I ALDE är vi i kontakt med ryska liberaler och tillslaget av ekologer som skyddar UNESCO-platsen i Sotji är mycket alarmerande."

Ojuland tog upp frågan om Sotji-medborgarnas säkerhet, med hundar som skjuts på offentliga platser som järnvägsstationer: "Det förekommer skottlossningar och förgiftning av herrelösa på gatorna, vilket är hemskt i sig, men de är ännu mer traumatiska för invånare i Sotji, eftersom de inte bara tar bort glädjen av festligheterna, utan de traumatiserar människor, inklusive barn, och lämnar minnen som förföljer dem genom deras vuxna liv – "souvenirer" från de olympiska spelen i Sotji."

Den ryske människorättskommissionären Konstantin Dolgov svarade på kritiken med en ton av optimism, eftersom han ser några positiva tecken på förbättring. I samband med Sotji sa han att Kreml hade blivit ombedd att inte politisera OS: "Det handlar om sport, det är inte G8." En av de framgångar som ryska myndigheter citerade av Doglov var statlig finansiering av icke-statliga organisationer för mänskliga rättigheter. "De får bidrag från den ryska regeringen. Nu får människorättsförsvararen Ludmila Alexeyeva också rysk finansiering”, tillade Dolgov och påpekade att det finns omkring 200,000 3.4 icke-statliga organisationer i Ryssland och att regeringen spenderar cirka XNUMX miljarder rubel för att stödja deras verksamhet.

Som avslutande av utfrågningen bad Lokshina ledamöterna att se bortom den 7 februari, öppningsceremonin för de olympiska spelen: "Kremlin gör OS till ett skyltfönster för landet, men ceremoniernas fyrverkeri ska inte göra dig blind för den ryska politiska realiteten. liv."

 

Anna van Densky

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend