Anslut dig till vårt nätverk!

Åtstramning

Den spanska finansministern presenterar ett "land på bättringsvägen" för parlamentsledamöterna

DELA MED SIG:

publicerade

on

20140128PHT34047_originalSpaniens finansminister Luis De Guindos målade upp en ljus bild av Spaniens ekonomiska framsteg i utskottet för ekonomi och valutafrågor den 28 januari och sa att pågående reformer möjliggjorde en "måttligt optimistisk" utsikt. Svagheter på arbets- och bostadsmarknaden hade korrigerats, utlandsskulden minskade och utländska direktinvesteringar ökade, sade han och tillade att reformer av banksektorn gjorde honom "extremt säker" på att Spaniens banker skulle klara Europeiska centralbankens kommande tester.

Vissa parlamentsledamöter ville veta vad det spanska fallet kunde lära beslutsfattare och vad De Guindos planerade att göra härnäst, särskilt för att hjälpa små företag att få kredit. Andra ifrågasatte hans rosa bild och menade att det var många konkurser och att Spaniens ekonomiska ställning aldrig varit så dålig sedan diktaturen. Ledamöterna frågade varför de som hade orsakat krisen inte hade tagit på sig mer av bördan av återhämtningsåtgärder och om de spanska bankerna skulle behöva ytterligare rekapitaliseringar.

De Guindos svarade att den första lärdomen att dra var att överdriven kredittillväxt skulle få förödande konsekvenser. Han sa också att hans positiva utsikter backades upp av de senaste uppgifterna. För att hjälpa små företag skulle lagar antas för att minska kostnaderna för fria yrken, mekanismer skulle utvecklas för att förbättra tillgången till riskkapital och alternativ till banklån skulle uppmuntras.

Som svar på frågor om bankunionen och den gemensamma resolutionsmekanismen för krisdrabbade banker, beskrev De Guindos EU:s medlemsländers gemensamma ståndpunkt som en "mycket bra utgångspunkt" för förhandlingar med Europaparlamentet, och hävdade att den mellanstatliga strategin för att inrätta singeln. fonden var "inte idealisk" utan möjligen det "mindre onda".

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend