Anslut dig till vårt nätverk!

Regionkommittén (ReK)

EU:s regioner och städer till Barroso: Effektiv användning av strukturfonder kan bidra till att återställa medborgarnas förtroende för Europa

DELA MED SIG:

publicerade

on

1200px-Quartier_européen_Bruxelles_2011-06_CROPI en debatt i går (30 januari) med EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso framhöll lokala och regionala ledare behovet av en bättre samordning av medlemsstaternas ekonomiska politik och vilken roll EU:s nya sammanhållningspolitik har för att hjälpa till att återvinna medborgarnas förtroende för Europa. Europeiska kommissionen, nationella regeringar och lokala och regionala myndigheter måste nu gå samman för att säkerställa ett snabbt genomförande av de nya sammanhållningsinvesteringarna och låta städer och regioner spela sin roll i att skapa jobb och tillväxt till gagn för alla medborgare.

Mot bakgrund av den nya programperioden för sammanhållningsfonderna, halvtidsöversynen av Europa 2020-strategin och det kommande valet till Europaparlamentet inledde ReK:s ordförande Valcárcel i går ReK:s första plenarsession för året och uttryckte sina förhoppningar om att 2014 ska bli "ett år av återhämtning". Han betonade: "Jag var glad över att se att kommissionens årliga tillväxtundersökning för 2014 för första gången nämner lokala myndigheter. Men nationella reformprogram som införts av vissa medlemsstater tar inte tillräckligt hänsyn till skillnaderna mellan EU:s regioner och städer. Av den anledningen kommer vårt sjätte europeiska toppmöte för regioner och städer att hållas i mars i Aten, ett budskap för att orientera EU:s strategi för att lansera en strategi för att revidera ytterligare: skapelse."

ReK:s förste vice ordförande Mercedes Bresso betonade att "förtroende kommer att vara nyckeltonen i år" och gjorde en direkt koppling mellan att återfå medborgarnas förtroende för EU och ekonomisk styrning: "Som medlemmar av EU-institutionerna har vi skyldigheten att svara på medborgarnas bristande förtroende gentemot Europa. För att göra det måste Europa sätta foten ner på den ekonomiska samordnaren, även när det gäller den ekonomiska samordnaren. se till att stabilitetspakten inte hindrar städer och regioner från att effektivt investera i tillväxt och se till att den ekonomiska återhämtningen kommer att gynna alla medborgare lika mycket."

På liknande sätt betonade president Barroso sambandet mellan förtroende och att leverera tillväxt: "Vi har arbetat hårt för att återställa förtroendet, särskilt marknadens förtroende. Vi har sått fröerna för ekonomisk återhämtning, men det är långt ifrån tillräckligt. Vi måste fortfarande höja våra medborgares förhoppningar om vår gemensamma europeiska framtid. Det bästa sättet att göra detta är att leverera konkreta resultat som de förväntar sig och de förväntar sig."

Med hänvisning till det kommande valet till Europaparlamentet varnar ordföranden för ReK:s socialdemokratiska grupp (PSE), Karl-Heinz Lambertz, för uppkomsten av populistiska trender: "Själva grunden för det europeiska projektet ifrågasätts av en överdriven och ofta trögflytande debatt om migration, och vad kommissionen än gör, det är inte möjligt att göra alla sidor och ställa oss till alla. informera våra medborgare för att se till att de med extrema eller vilseledande enkla svar inte vinner."

Med hänvisning till frågan om genomförandet av EU:s reformerade sammanhållningspolitik uttryckte ReK:s PPE-grupps ordförande Michael Schneider oro över att det i vissa medlemsstater "är långt ifrån uppenbart att lokala och regionala myndigheter är inblandade i utformningen och genomförandet av partnerskapsavtal", och uppmanade ordförande José Manuel Barroso att se till att städer och regioner står vid bordet när det gäller att programmera och leverera medlen. I sitt svar nämnde ordförande José Manuel Barroso att han verkligen hade fått klagomål från regionala myndigheter angående fördelningen av medel mellan regioner och den otillräckliga medverkan av regioner och städer i programplaneringen. Han påpekade dock att "kommissionen inte kan ingripa i fördelningen av medel och den kan bara uppmana medlemsländerna att involvera lokala och regionala myndigheter".

ALDE-gruppens ordförande Bas Verkerk insisterade på behovet av att stärka strukturfondernas roll genom att se till att medlemsländerna har full absorptionskapacitet. "Vi välkomnar också antagandet av den europeiska uppförandekoden för partnerskapsavtal för att säkerställa att pengar används på ett adekvat sätt," tillade han. Oro uttrycktes av Uno Silberg, ordförande för ReK:s europeiska alliansgrupp, om förseningar i genomförandet av operativa program: "Efter antagandet av den nya fleråriga ekonomiska ramen är det nu dags att snabbt gå över till de nya programmens genomförandefas och initiativ. Det kommande EU-valet bör inte bli en ursäkt för att skjuta upp de åtgärder som behövs för att ta itu med EU:s sociala, ekonomiska och miljömässiga utmaningar."

Annons

På uppdrag av European Conservatives and Reformists Group (ECR), Cllr. Kay Twitchen Obe underströk behovet av att öka effektiviteten hos EU-institutionerna, framför allt genom att minska de administrativa bördorna, för ett välfungerande EU: "På det sättet kan vi hjälpa till att övertyga de medborgare som kommer att rösta i maj att EU inte är problemet utan en stor del av lösningen". I sitt svar underströk president Barroso att: "Att minska byråkratin har varit en prioritet och mer kan göras för att minska bördorna, men detta kan inte innebära att man slår ner Europa."

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend