Anslut dig till vårt nätverk!

Företag

Konservativa parlamentsledamöter föreslår ett system med rött kort för att blockera "dåliga" EU-lagar

DELA MED SIG:

publicerade

on

KARIM_SajjadDen 4 februari lade de konservativa parlamentsledamöterna fram planer på ett system med rött kort för att låta nationella parlament blockera "tungande och störande" europeisk lagstiftning.

Som en del av den fortsatta konservativa strävan efter bättre lagstiftning i Europeiska unionen, lade Tory-parlamentsledamöter fram en rapport inför Europaparlamentet som beskriver en rad åtgärder för att ta itu med byråkratin och rationalisera lagstiftningsprocessen.

Rapporten utarbetades av talesmannen Sajjad Karim (avbildad) som svar från parlamentets utskott för rättsliga frågor på planer som tillkännagavs förra året av Europeiska kommissionen själv för att minska byråkratin.

Den föreslår att minska byråkratin för små företag genom att undanta fler av dem från reglering helt och hållet, samt att öka rollen för evidensbaserad politik för att säkerställa att alla nya lagar är nödvändiga och proportionerliga.

Den riktar sig också mot så kallad guldplätering och förstärker principen att den nya lagstiftningen endast bör antas om gamla och nedlagda regleringar kan skrotas för att ge plats.

Karim sa: "Vi anser att de nationella parlamenten borde ha betydligt större befogenheter att spela en roll i utarbetandet av EU-lagar – inklusive vetorätt om föreslagen lagstiftning är oproportionerlig eller ingriper i områden som helt klart bör beslutas på nationell eller lokal nivå.

"Denna så kallade röda kort-strategin har föreslagits av både William Hague och David Lidington och vi tror att EU-parlamentet och EU som helhet måste ta till sig det.

Annons

"Vi har redan ett gult kortssystem som tillåter nationella parlament att utfärda en varning om ett lagförslag bryter mot subsidiaritetsprinciperna. Ibland lyssnar kommissionen på det gula kortet, men ibland har den inte gjort det.

"Fotbollsspelare som ignorerar ett gult kort slutar med att få ett rött. Samma ultimata sanktion behövs för EU-kommissionen."

Rapporten efterlyser en utredning om hur ett system med röda kort bör läggas upp. Konservativa parlamentsledamöter anser att det bör användas på liknande villkor som de förfaranden som redan finns, men med mycket större effekt.

De nuvarande förfarandena anses av vissa vara för svaga för att vara effektiva. Vissa nationella parlament prioriterar dem inte inhemskt och de ges inte heller lämplig vikt i EU-processen.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend