Anslut dig till vårt nätverk!

EU

EBU kräver EU-lagar om tillgängliga webbplatser för blinda

DELA MED SIG:

publicerade

on

6On 26 February, MEPs will be voting to make substantial changes to the proposed Directive on the Accessibility of Public Sector Bodies’ Websites. The European Blind Union (EBU) has declared the vote as “very important for us, as it could be the first significant step towards the end of inaccessible websites”.

However, the legislation may be delayed because member states have yet to begin discussions on the text, which may delay new rules for many months “and therefore be hugely detrimental to the 30 million blind and partially sighted EU citizens who struggle to access information and services online”, the EBU declared. “We are therefore urging all parties to demonstrate their commitment to accessibility and prioritise this issue. Blind people have been shut out of the online world for far too long – it is time for the EU to act!”

The EBU has stated that it wants MEPs to send the Council and the Commission “a strong signal” on 26 February, and is addressing the following messages to EU institutions:

Meddelande till det grekiska ordförandeskapet

The Directive on Accessibility of Public Sector Bodies’ websites is listed in the Greek Presidency’s work programme but it has not been treated as a priority by the Presidency. Indeed it is extremely disappointing to see that the Presidency has not scheduled a single meeting to discuss this dossier.

  • EBU vill att det grekiska ordförandeskapet ska leva upp till sitt löfte att göra framsteg i denna fråga. Ordförandeskapet kan göra detta genom att schemalägga ett möte med den berörda arbetsgruppen före slutet av februari.

Meddelande till medlemsländerna

De 30 miljoner EU-medborgare som är blinda eller synskadade påverkas oproportionerligt mycket av otillgängligheten av webbplatser. Att slutföra arbetet med direktivet måste prioriteras och behandlas som sådant av medlemsstaterna.

  • EBU vill att rådet ska ta ansvar för denna fråga och uppfylla sina skyldigheter enligt FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning.

Meddelande till Europeiska kommissionen

I En digital agenda för Europa, the European Commission had promised that it would work to ensure that all public websites and websites providing basic services to citizens would be fully accessible by 2015. Yet the proposed Directive on accessibility of public sector bodies’ websites only covered 12 services, included no enforcement mechanism and did not take on board the huge shift to mobile web technologies – and the fact that millions of people, including blind people, now access online information and services through apps and mobile devices.

We wanted a directive that was ‘fit for purpose’ so we met the European Commission at the end of October 2013. At the meeting we were given reassurances that the Commission would support an amended Directive, with a wider scope including those apps developed by the websites covered by the Directive, as suggested by MEPs in the IMCO Committee.

Annons

Yet in a recent response to the European Economic and Social Committee’s report on the Directive, which EBU has seen, the Commission seems to go back on their promise, stating that the Directive is not the right one to address this issue eftersom det är fokuserat på tillgängligheten för webbplatser‘. We disagree. Apps are here to stay and are now an integral part of accessing information online. In fact, for many of us apps are often the primary route to access information on websites. They must be accessible and therefore it is absolutely essential that they are covered by this legislation.

  • EBU wants the Commission to clarify its position on this crucial issue and actively support negotiations for a Directive that is ‘fit for purpose’.
  • EBU vill också att kommissionen publicerar den utlovade EU-tillgänglighetslagen. Vi tror att offentliggörandet av detta förslag kommer att underlätta förhandlingarna om direktivet och att försening av det är skadligt för funktionshindrade.

Meddelande till ledamöter av Europaparlamentet

Vi vill tacka IMCO-utskottet för deras nyckelroll i att stärka det föreslagna direktivet hittills och ber alla parlamentsledamöter att stödja den text som antogs av utskottet under omröstningen i plenum.

  • Som den största organisationen som representerar de 30 miljoner blinda och synskadade som bor i Europa, vill EBU se alla parlamentsledamöter stödja de förändringar som vi har väntat på. Vi vill ha lika tillgång till information och tjänster online som alla andra tar för givet.

Det är dags att agera.

Hjälp EBU att förbättra webbtillgänglighetenför blinda och synskadade.

 

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend