Anslut dig till vårt nätverk!

Regionkommittén (ReK)

Valcárcel och Barroso i Aten: Europa är lösningen på den grekiska krisen

DELA MED SIG:

publicerade

on

bannerwebEuropeiska kommissionens ordförande José Manuel Durão Barroso anslöt sig till Regionkommittén President Ramón Luis Valcárcel Siso i en debatt om Europas framtid på 6:e toppmötet för regioner och städer i Aten den 8 mars.

President Barroso erkände de uppoffringar som Grekland gjort under de senaste åren och gav ett budskap om hopp: ”Vi är nu i en fas där tillväxt är centrum för all vår verksamhet. Prioriteringen är jobb, jobb och jobb. Ändå kan vi inte glömma att några av våra länder var i en desperat situation när de bad EU om stöd. Den värre fasen är nu över men vi måste behålla vårt engagemang mot överdriven offentlig och privat skuldsättning, eftersom vi inte kan ha tillväxt utan balans.”

President Valcárcel betonade att det fanns ett behov av att öka medvetenheten om EU:s roll för att främja tillväxt och visa framgångarna för att bekämpa krisen på grund av samarbetet mellan EU, nationell såväl som regional och lokal nivå. När han kommenterade det känsliga sambandet mellan finansiell konsolidering och investeringar i tillväxt, sa han: "Varje åtstramningsåtgärd måste antas på grundval av en noggrann bedömning av den kopplade effekten. Vid fastställandet av underskottstaket bör rätt grad av flexibilitet säkerställas för att vi ska kunna försvara den europeiska sociala modellen och mobilisera tillräckliga resurser för ekonomisk utveckling."

In this perspective, the strengthening of the regional and local dimension of the interventions to deliver growth and jobs in the coming year will be a key success factor.     This challenge for regions and cities was stressed also by Ioannis Sgouros, Governor of the Greek Region of Attica and Head of the Committee of the Regions’ Greek delegation, who referred to his country situation: “The people of Greece have suffered tremendously in the last years, the extended recession has affected today the lives of 28% of population. The time has come to launch new programmes to create jobs but these changes begin at the grassroots level, from local authorities. Regions and municipalities should now look at the new landscape and adjust their role to better deliver growth.”

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend