Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Anmärkningar från president Barroso efter mötet med FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon

DELA MED SIG:

publicerade

on

ladda nerTalutskrift

"Jag är glad att återigen välkomna FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon här i Europeiska kommissionen. Som alltid var det ett mycket produktivt möte och jag är verkligen imponerad av den stora graden av konvergens mellan FN och Europeiska unionen i de viktigaste frågorna på den internationella dagordningen. Först och främst diskuterade vi Afrika. Vi är mycket glada över att generalsekreteraren har beslutat att närvara vid toppmötet som hedersgäst. Som i många andra globala och internationella frågor arbetar EU och FN hand i hand och våra mål och ambitioner är tydligt överensstämmande.

"Särskilt finns det stor potential för samarbete mellan Europeiska unionen och FN på området för fred och säkerhet. Vi delar samma vision, att ge våra afrikanska partners möjlighet att hantera de problem som deras länder står inför och våra åtgärder kompletterar från Mali till Centralafrikanska republiken, från Guinea-Bissau till Sudan. Under de senaste tio åren har vi mobiliserat 1.2 miljarder euro till den afrikanska fredsfaciliteten och jag är glad att jag idag kommer att kunna informera om att ytterligare 800 miljoner euro kommer att ställas till tjänst för denna afrikanska fred under de kommande tre åren Anläggning. Detta är bara ett konkret exempel på det arbete vi gör för att främja några av de mål som vi delar med FN i Afrika.

"Situationen i Centralafrikanska republiken är ja högt på våra agenda. Vi har diskuterat det i detalj med generalsekreteraren. Om några timmar kommer vi att träffa våra partners i vad vi har kallat ett "minitoppmöte" för att diskutera situationen i landet, som har försämrats allvarligt sedan mars förra året, trots de afrikanska och europeiska ansträngningarna att stabilisera situationen. Vi på Europeiska kommissionen har fortsatt att mobilisera utvecklingsbistånd för att hjälpa befolkningen och förbättra deras säkerhet sedan dess. Och ett utvecklingspaket på 100 miljoner euro håller på att förberedas, framför allt inom områdena utbildning, hälsa och livsmedelssäkerhet/näring och ett stöd för anordnandet av valen. Jag är också glad över att processen med att generera styrkor för vårt uppdrag i Centralafrikanska republiken har avslutats och att vi snart kommer att sätta in europeisk militär personal.

"Idag hade vi också chansen att diskutera post-2015-agendan. Vi har en avgörande möjlighet framför oss för att effektivt kunna klara av utmaningarna med fattigdomsbekämpning och hållbart utveckling. Som ni vet ser vi dessa frågor väldigt mycket tillsammans. Alla länder måste bidra till denna gemensamma vision. Därför var det mycket användbart att diskutera detta ämne i dag med generalsekreterare Ban Ki-moon och att understryka den starka gemensamma grunden mellan oss.

"Vi diskuterade också internationella klimatåtgärder. Jag välkomnar att generalsekreteraren kommer att sammankalla ett ledartoppmöte om klimatpolitik i september i New York, vilket utan tvekan kommer att tillföra ett viktigt momentum i samtalen om ett globalt, bindande klimatavtal som ska ingås 2015.

"EU och Provision  i synnerhet kommer att förbli i spetsen för dessa ansträngningar, vilket erkändes av generalsekreterare Ban Ki-moon vid ett av de senaste mötena vi hade vid World Economic Forum i Davos.

Annons

"Detta EU:s klimat- och energiram för 2030, som kommissionen står i spetsen för och vars kontur var godkändes av Europeiska rådet för tio dagar sedan, kommer att underbygga detta europeiska "ledarskap genom exempel".

"Vi tror verkligen att det är viktigt att vi engagerar oss globalt. Nyligen hade jag möjlighet att diskutera dessa frågor här i Bryssel med president Obama och Kinas president Xi. Jag anser att det är ytterst viktigt att dessa länder, som de två viktigaste globala utsläpparna, också kan visa ledarskap. Vi uppskattar mycket de ansträngningar de gör, främst på hemmaplan, men vi tror att det också är viktigt att de internationellt visar ledarskap så att de kan ha en framgång för det globala samhället och för vår planets framtid.

"Jag hoppas att vår ambition, den ambition som Europeiska kommissionen uttalade, att minska utsläppen med 40 % till 2030, jämfört med 1990, kommer att uppmuntra andra ledande ekonomier att träda fram och göra liknande åtaganden för att säkra en global överenskommelse nästa år.

"Ett sista ord om Ukraina, som vi också diskuterade. Situationen i Ukraina är den allvarligaste utmaningen mot fred och säkerhet i Europa sedan Berlinmurens fall. Men det är inte bara Europa som berörs utan hela det internationella samfundet. Det som hände var ett tydligt brott mot folkrättens principer. De senaste omröstningarna i Säkerheten Rådet och i FN:s generalförsamling visade att detta inte kommer att accepteras. Vi hoppas att alla problem åtgärdas genom dialog och samarbete, vi hoppas att direkta samtal mellan Moskva och Kiev kan starta väldigt snart.

Kära sekreterare genereral, kära vän,

"Du kan lita på att EU-kommissionen och EU stöder dina ansträngningar i Förenta staterna nationer, för att stödja ett starkare FN som kan överbrygga klyftor i det internationella samfundet och visa sin förmåga att möta globala utmaningar. Förenta nationernas ledarskap är mer än någonsin nödvändigt i denna mycket oförutsägbara värld. Du kan räkna med vårt stöd för dina ansträngningar för en mer rättvis och fredlig värld.”

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend