Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Det civila samhället från det södra grannskapet och EU inleder en regional strukturerad dialog

DELA MED SIG:

publicerade

on

Europa-globenDen 30 april samlades representanter för mer än 150 organisationer från det civila samhället, akademiker, media, regeringsrepresentanter och internationella organisationer från det södra grannskapet och Europa i Bryssel för att tillsammans med EU lansera ett stort nytt initiativ för södra Medelhavet, som syftar till att ökat och mer strategiskt engagemang i det civila samhället.

Vid det första forumet för det civila samhället i södra Medelhavet någonsin, som hölls i Bryssel, redogjorde deltagarna för resultaten av ett årslångt samråd mellan EU och det civila samhället och markerade nästa steg i denna process.

Initiativet syftar till att skapa mekanismer för en hållbar, strukturerad dialog mellan det civila samhället, myndigheterna och EU på regional nivå. Den strukturerade dialogen kommer att göra det möjligt för företrädare för det civila samhället att uttrycka sina åsikter om EU:s politik i regionen och, mer allmänt, om de politiska prioriteringar som behövs för att förbättra människornas liv. Det förväntas att även representanter för nationella myndigheter från samarbetsländerna kommer att delta.

EU kommer att tillhandahålla finansiering på upp till 1 miljon euro för att täcka en pilotfas på ett år och detta kommer bland annat att bidra till att finansiera en rad gemensamma lärande- och utbildningsmoduler för civilsamhället och regeringstjänstemän; särskilda workshops om regionala problem som flyktingar, migration och miljö; förbättring och kapacitetsutveckling av det civila samhällets plattformar och nätverk, samt skapandet av omfattande kommunikationsresurser för att möjliggöra enklare tillgång till information och utbyte.

Speaking at the forum (3à April), Commissioner Füle said: “The Southern Mediterranean Civil Society Forum becomes a standing commitment to cooperation and engagement to work together towards the betterment of peoples’ lives in the Southern Mediterranean. The language might seem complex, with words such as structures and mechanisms, but what we are trying to establish is the creation of the necessary space, conditions, freedoms and means to allow inclusive dialogue to flourish.”

The commissioner underlined that “the consultation process with civil society has been open, exploratory and bottom-up without any pre-conceived concept of the structures and mechanisms”.

Evenemanget, som arrangeras gemensamt av Europeiska kommissionen, Europeiska avdelningen för yttre åtgärder och Europeiska ekonomiska och sociala kommittén, följer en årslång samrådsprocess mellan EU och organisationer i det civila samhället i syfte att förbättra dialogen mellan det civila samhället, EU och myndigheterna. och främja reformer i regionen. Processen kommer nu att fortsätta med den aviserade pilotfasen, och resultaten av dessa åtgärder kommer att rapporteras tillbaka vid nästa forum för civilsamhället i södra Medelhavet i juni 2015.

Annons

Detta evenemang följer på andra initiativ som tagits av EU för att förbättra engagemanget i det civila samhället och öka stödet, särskilt inrättandet av grannskapsfaciliteten för det civila samhället.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend