Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Karel De Gucht: Vad vi behöver för att få TTIP att fungera

DELA MED SIG:

publicerade

on

Karel-de-gucht-vote-INTAHandelskommissionär Karel De Gucht, talar idag (5 maj) vid det tyska ekonomiministeriets konferens om det transatlantiska handels- och investeringspartnerskapet (TTIP).

"Damer och herrar,

"Som ni kommer att ha insett från kommentarerna från minister Gabriel och ambassadör Froman, är det transatlantiska handels- och investeringspartnerskapet en komplex förhandling. Det täcker handel med stora volymer, olika varor och tjänster, som berör en mängd olika statliga policyer. Men trots all dess komplexitet är den praktiska verkligheten i denna förhandling enkel:

"Antingen når vi en överenskommelse som skapar verkliga nya möjligheter för båda sidor samtidigt som vi förblir trogna båda sidors värderingar eller så kommer vi att misslyckas. Det gör vårt mål också väldigt enkelt. Hur gör vi detta?

"I min åsikt måste vi göra tre saker:

"Först, sikta högt. Människor i Tyskland, övriga Europa och USA kommer bara att gynnas om den eventuella affären faktiskt skapar många nya möjligheter för företag att handla.

"För det andra, kom ihåg våra värderingar. Anledningen till att vi kan sikta högt är för att vi har många gemensamma värderingar. Men vi vet också att vi har olika samhälleliga val i viktiga frågor. Så affären – och förhandlingen – måste respektera både de värderingar vi delar och vår rätt att vara oense.

Annons

"För det tredje, arbeta tillsammans. Om vi ​​vill att detta ska fungera behöver vi ett avtal som fungerar för människor på båda sidor av Atlanten.

"Det betyder att vi behöver ett enormt samarbete inom EU, mellan Europeiska kommissionen och USA:s handelsrepresentant och även bland de många aktörerna i USA som har en del i den här affären.

"Låt mig ta var och en av dessa tre punkter i tur och ordning.

"Varför måste vi sikta högt?

"Den här affären har potential. Det kan skapa mycket tillväxt och jobb. Det kan förbättra valet för konsumenterna och sänka de priser som medborgarna betalar för produkter och tjänster. Det kan hjälpa både EU och USA att behålla vår position i en föränderlig värld. Men det kan bara göra dessa tre saker om vi är ambitiösa. Avtalet kan bara skapa tillväxt och jobb om vi gör det lättare för företag att handla över Atlanten. Det innebär ökad tillgång till den amerikanska marknaden för europeiska företag... och vice versa. Den utmaningen måste angripas från alla håll. Vi vill ta bort så många tariffer som möjligt. Tullarna är låga i genomsnitt men höga för många exportörer. Tyska keramiktillverkare och glasstillverkare betalar till exempel båda över 20 % i tullar på varje produkt de exporterar till USA.

"Förbättrad marknadstillgång för tjänsteföretag är lika viktigt: du behöver bara titta på framgången för T-Mobile i USA för att se det. Tjänster stöder även tillverkningshandel. Mer än 40 % av värdet av Tysklands fordons- och järnvägsexport består av tjänster – som design, ekonomi och distribution. Och vi måste skapa lika villkor vid offentlig upphandling. I Europa arbetar cirka 31 miljoner människor i företag för vilka regeringar är viktiga kunder – företag som Siemens eller Hochtief här i Tyskland. Om TTIP ska skapa tillväxt och jobb måste det göra det lättare för dessa företag att sälja till regeringar på alla nivåer på båda marknaderna. Jag är övertygad om: om vi gör solida framsteg på alla dessa tre pelare för marknadstillträde kommer avtalet att öka tillväxten och sysselsättningen.

"Men de räcker inte. Vi måste också göra det lättare för företag som gör affärer över Atlanten att följa både europeiska och amerikanska regler. Reguleringskostnaderna är särskilt viktiga för de små företagen som utgör 30 % av EU:s export och 99 % av alla företag här. Att följa reglerna är ofta en fast kostnad – vilket innebär att det väger mer för mindre företag än större.

"De är också viktiga för små och stora företag i stora tyska industrier som bilar, kemikalier och medicintekniska produkter. Så vi måste sänka regleringskostnaderna – och samtidigt behålla regelskyddet – om vi vill att dessa sektorer ska uppfylla sin transatlantiska potential.

"Det betyder att få befintliga regler i dessa sektorer att konvergera där det är möjligt. Det innebär också att se till att EU:s och USA:s tillsynsmyndigheter arbetar bättre tillsammans tidigare och mer systematiskt, så att vi så mycket som möjligt undviker framtida icke-tariffära hinder.

"Om vi ​​kan göra alla dessa saker kan vi förvänta oss ett rejält uppsving för båda ekonomierna.

”Människor kommer också att dra nytta av TTIP som konsumenter.

"Låt mig förklara:

”Lägre priser skulle påverka en hel rad produkter vi importerar från varandra. Vissa av dessa produkter är konsumentvaror – som kläder och mat. Andra är komponenter som används för att tillverka produkter som så småningom köps av konsumenter. Men konsumentpriserna kommer bara att sjunka om vi är ambitiösa när det gäller tariffer och regleringskostnader. Detsamma gäller för att öka konsumenternas valmöjligheter.

"Titta på bilmarknaden till exempel. Även om amerikanska och europeiska bilar i princip är lika säkra har de olika säkerhetsstandarder för många delar av en bil – som säten, dörrar och säkerhetsbälten. Om vi ​​siktar högt skulle vi tillåta att fler amerikanska bilar erkänns som säkra för att köra Europa... och att fler europeiska bilar erkänns som säkra att köra i Amerika – vilket ger konsumenterna fler valmöjligheter om vilken modell de vill köra. Detta är bara ett exempel.

"Den slutliga vinsten med TTIP skulle vara att stärka partnerskapet mellan de två största ekonomierna i världen, och på så sätt förbereda för 21-talets förändrade värld. Men – som du kanske kan gissa – kräver det också att vi är ambitiösa. Ett faktum om 21-talets ekonomi är att den är mer integrerad än någonsin: värdet av världshandeln är cirka 30 % av värdet av den globala produktionen. Det betyder att starka, tydliga internationella handelsregler blir allt viktigare för lokala ekonomier. Små förändringar i regeringens politik en halv värld bort i Asien påverkar människors plånböcker i Europa och USA.

"World Trade Organization tillhandahåller redan många av de regler vi behöver. Men det finns fortfarande luckor. Det är särskilt fallet med regleringsfrågor. Det är också fallet för frågor som hur man behandlar statligt ägda företag, eller energi- och råvaruexport eller hur vi kan använda handelsavtal för att upprätthålla skyddet av arbetstagares rättigheter och miljön – vad vi kan kalla regler. Bra multilaterala regler i den här typen av frågor tar mycket tid att uppnå, om alls, eftersom de är komplicerade. Att arbeta bilateralt inom TTIP till att börja med är därför mycket lättare än att arbeta med de 159 medlemmarna i WTO. Och om avtalet täcker 40 % av världsekonomin kommer det att vara en grund för framtida arbete med fler partners.

"Dessutom kommer att arbeta tillsammans nu hjälpa oss att få mer inflytande i dessa framtida samtal med en bredare uppsättning partners. Balansen i den globala ekonomin förändras också – med uppkomsten av nya makter i Asien, Latinamerika och snart i Afrika. Kina kan snart vara den största ekonomin i världen. Som ett resultat kommer både EU och USA att ha mindre vikt i framtiden än vad vi gör idag. Så om vi fortfarande vill kämpa för de värderingar som vi delar – ett öppet regelbaserat handelssystem eller globala regler baserade på höga standarder för hälsa, miljö, arbete och konsumentskydd – då är det bättre att vi samarbetar.

”Eftersom vi måste sikta högt är det absolut nödvändigt att vi lyckas med vår andra utmaning: att skydda våra värderingar. Varken européer eller amerikaner kommer att gå med på en överenskommelse med sådan ambition om det innebär att offra principer som de värdesätter. Det är bara sunt förnuft. En uppsättning principer omfattar värderingarna demokrati och transparens. Det sätt vi driver dessa förhandlingar på måste leva upp till dem. Folk vill förstå vad vi gör under samtalen. Och avtalet behöver detaljerad granskning och debatt. Det är precis vad EU-kommissionen arbetar mot.

"Vi har gjort mer information offentligt tillgänglig om denna förhandling än någon annan handelsförhandling tidigare – med dokument om alla aspekter av EU:s ståndpunkter offentligt tillgängliga på vår webbplats. Vi träffar också alla typer av intressentorganisationer. Det betyder förstås många företag – eftersom de faktiskt gör handeln och investeringarna vi försöker underlätta. Det inkluderar även konsument- och miljöorganisationer och fackföreningar – som vi också träffar regelbundet: Jag har precis haft ett djupt utbyte med Deutsche Gewerkschafts Bund. Vi har också hört dessa grupper – och privata medborgare – skriftligen. Innan samtalen började höll vi tre onlinekonsultationer. Och vi rådfrågar just nu allmänheten om en av de mest känsliga frågorna i dessa samtal – investeringsskydd. Det viktigaste är att vi har ett nära samarbete med Europaparlamentet och med minister Gabriel och hans 27 motsvarigheter i rådet. Nationella regeringar gav oss vårt mandat att förhandla och vi har hållit över 40 olika möten med deras företrädare sedan samtalen började i juli förra året.

"Europaparlamentet har tillsatt en grupp för att övervaka dessa förhandlingar som inkluderar ordförandena för alla parlamentets utskott – inklusive för miljö och konsumentskydd. Kommissionen har haft mer än 15 formella möten med denna och andra grupper i parlamentet sedan dessa samtal inleddes. Avgörande är att i slutet av processen kommer både Europaparlamentet och medlemsländerna att behöva granska, debattera och godkänna resultatet – om de håller med om det. Det slutliga beslutet blir därför fullt demokratiskt. Sammanfattningsvis: Vi befinner oss inte i en "Geheimverhandlungen"-process utan i ett ständigt utbyte med unionens valda institutioner och allmänheten för att se till att vi kan presentera en uppgörelse i slutet som bevarar våra värderingar.

"Utöver värdet av demokrati och transparens är vi också mycket medvetna om samhälleliga val, som att skydda konsumenter och miljön. Både EU och USA tror på dessa principer. Amerikanska och europeiska konsumenter andas både den renaste luften, kör några av de säkraste bilarna och har tillgång till de mest innovativa, säkraste läkemedlen och medicintekniska produkterna överallt i världen. Så vi måste båda se till att ingenting i detta avtal undergräver befintliga skydd eller vår förmåga att stifta nya lagar för att skydda medborgarna i framtiden.

"En del människor tvivlar på att detta är möjligt. De föreslår att vi inte kan sänka kostnaderna utan att skära ner. Men så är helt enkelt inte fallet. Låt mig ge dig ett exempel: Läkemedel.

Idag måste läkemedelsfabriker i Tyskland som vill sälja i både EU och USA inspekteras två gånger – av både tyska och amerikanska myndigheter. Det kan vara vettigt om fabrikssäkerhetsreglerna på andra sidan Atlanten var annorlunda. Men de är samma för båda marknaderna! Så detta är bara en dubblering av ansträngningar som faktiskt inte förbättrar säkerheten alls. Det är den här typen av regel vi riktar in oss på i TTIP. Samtidigt måste vi erkänna att vi ibland är oense. Och om att överbrygga dessa klyftor skulle kräva att vi överger våra värderingar så kommer vi helt enkelt inte att göra det. Jag har till exempel gjort mycket tydligt att EU:s lagar om hormonnötkött och genetiskt modifierade livsmedel inte kommer att förändras som ett resultat av denna överenskommelse. Debatten om investeringsskydd är också en viktig del av denna bild. Vad många verkar tro är att målet för EU och USA här är att skapa ett system där företag kan stämma för att blockera alla regler de inte gillar utseendet på. Men så är det bara inte. Det jag försöker göra är att se till att detta avtal uppmuntrar sysselsättningsskapande investeringar men också att vi börjar strama upp det befintliga systemet med 1400 bilaterala investeringsavtal.

"Vissa företag verkar vilja sträcka innebörden av befintliga regler utöver deras ursprungliga syfte. Jag vill stoppa det från att hända – och jag vill ha allmänhetens hjälp och råd om hur man gör det – och det är därför vi har inlett det offentliga samrådet.

"Det tredje värdet vi behöver skydda är integritet. Dataskydd är en grundläggande rättighet i Europeiska unionen, så detta avtal kan inte göra något för att undergräva det – juridiskt eller moraliskt. Det är precis så vi jobbar. Vi försöker underlätta handeln i den digitala ekonomin som är så viktig för vår framtid. Men vi kommer inte att göra något för att ändra européers rätt till privatliv. Missförstå mig inte – det finns problem mellan EU och USA som måste lösas. Men de måste hanteras utanför ramen för dessa samtal.

"Även om målet med TTIP är enkelt, kommer det att bli ett riktigt jobb att uppnå det. Det är därför det är så viktigt att möta vår tredje utmaning: Att se till att alla inblandade samarbetar. I Europa som involverar EU-kommissionen, 28 nationella regeringar, Europaparlamentet och hela skalan av intressenter som ser ett intresse av denna affär. I USA betyder det inte bara ambassadör Froman, utan också kongressens två kammare, de 50 statliga förvaltningarna, och intressenterna på deras sida. Det blir såklart komplicerat. Att många människor på båda sidor av Atlanten omöjligt kan komma överens om allt. Men det vi kan enas om, tror jag, är att en affär som gynnar oss på så många sätt – ekonomiskt och strategiskt – en affär som skyddar och till och med stärker våra värderingar för framtiden – ligger i alla våra intressen. Och jag tror att delad övertygelse kommer att se till att vi gör vad som behövs för att uppnå det. Jag vill tacka minister Gabriel för att ha gett ett utmärkt tillfälle att ytterligare fördjupa dessa punkter med er.”

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend