Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Ombudsmannen kommissionen släpper interna dokument om den gemensamma fiskeripolitiken

DELA MED SIG:

publicerade

on

Fiskebåtar_i_JerseyThe European Ombudsman Emily O’Reilly has welcomed the European Commission’s decision to release internal documents concerning its proposal for a new regulation on the Common Fisheries Policy. This follows a complaint from a German researcher whose request to access the documents was initially refused.

Emily O’Reilly explained: “The European Commission plays a crucial role in drafting legislation. The information it relies on should be publicly available during the legislative process. That would enable the European Parliament to play its role as legislator more effectively and enhance public trust.”

För att medborgarna ska kunna lita på EU:s beslutsfattande måste det vara öppet

2011 bad en tysk akademiker kommissionen om tillgång till olika dokument, inklusive utkast till versioner av samråd mellan avdelningarna och förslag till ändringar som rör en ny förordning om den gemensamma fiskeripolitiken. Kommissionen beviljade endast delvis tillgång och hävdade att ett fullständigt avslöjande skulle undergräva dess beslutsprocess.

The researcher turned to the Ombudsman who inspected the documents and concluded that the Commission’s arguments for refusing disclosure were not convincing. According to the Ombudsman, the EU’s transparency rules foresee the widest possible access when EU institutions act in their legislative capacity. Furthermore, she did not share the Commission’s concerns that disclosure would undermine its internal deliberations. She noted, to the contrary, that in a democratic system different and even conflicting opinions should be openly discussed.

The Commission followed the Ombudsman’s recommendation to release the documents, but only after an agreement on the reform of the Common Fisheries Policy had been reached in May 2013. She welcomed this outcome but made clear that in future cases, she expects the Commission to give access to similar documents immediately.

The Ombudsman’s full decision is finns här.

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend