Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Tal av ordförande José Manuel Barroso: Europa, Israel och framtiden i Mellanöstern

DELA MED SIG:

publicerade

on

c5bf87be739b7be379795f6858b2b2b9a95edc50_s660x390Europeiska kommissionens ordförande José Manuel Barroso, 14:e årliga säkerhetskonferensen i Herzliya, Jerusalem, 8 juni 2014.

"God kväll mina damer och herrar,

"Det är ett stort nöje för mig att vara här idag.

"Detta är mitt andra besök i Israel som ordförande för EU-kommissionen. Alla besökare slås av landets dynamiska, utåtriktade natur och dess ekonomi, kombinationen av modernitet och tradition och det blomstrande civila samhället. Israel är en nystartad nation som redan blivit ett globalt varumärke.

"Jag har sett lite av allt detta idag – att besöka Weizmann-institutet och några av ert lands mest framstående vetenskapsmän, tillsammans med premiärminister Netanyahu bevittna undertecknandet av memorandumet som säkerställer Israels deltagande i Europas forskningsprogram Horizon 2020, och återvände till hebreiska universitetet i Jerusalem där jag fick en hedersexamen i eftermiddags.

"Jag är också mycket hedrad över att ha blivit inbjuden att delta i denna prestigefyllda konferens.

"Jag vill använda det här forumet för att prata om vilken roll Europeiska unionen kan spela, och om det engagemang vi har för vad vi hoppas ska bli en bättre framtid för folken i denna region.

Annons

"Som ni alla vet har Europeiska unionen en lång tradition av nära relationer med både israeler och palestinier.

"Vi har alltid stött fredsprocessen och en tvåstatslösning på den israelisk-palestinska konflikten. Nyligen stötte vi helt de prisvärda ansträngningarna från USA under den senaste omgången av fredsförhandlingar. Denna process har nu lagts fram, men de omfattande ansträngningarna som är utplacerade i de senaste nio månaderna får inte slösa bort. Den nuvarande" pause "i förhandlingarna är oöverträffade.

"Europeiska unionen har alltid ställt sig helt bakom alla ansträngningar att försöka nå ett omfattande fredsavtal om alla frågor som är kärnan i konflikten. Vi förstår att israeler behöver robusta försäkringar om att ett fredsavtal kommer att öka, inte minska deras säkerhet, och att det kommer att avsluta konflikten en gång för alla."

"Vi kan inte skapa ett sådant avtal – bara du och palestinierna kan – men genom förståelse och stöd, genom engagemang och dialog hoppas vi att vi kan spela vår roll för att få till stånd det.

"Damer och herrar,

"Att i grunden förändra relationerna mellan stater och folk är en enorm uppgift - så mycket framgår också av Europeiska unionens historia. Det är en uppgift som aldrig blir klar, men en uppgift som vi måste ta oss an för att kunna ge fred, säkerhet och välstånd för våra medborgare.

"Europeisk integration har alltid varit ett sätt för länderna i Europa att uppnå dessa mål – och logiken bakom den är lika giltig idag som den var i början av processen.

"Låt mig kort belysa de förändringar som även Europa går igenom och hur detta kommer att göra oss starkare som diplomatisk allierad och mer attraktiva som ekonomisk partner i framtiden. För jag tror att detta ibland missförstås och ofta underskattas.

"Under de senaste tio åren har ett antal händelser och utvecklingar, både positiva och negativa, utmanat Europas enhet och stabilitet.

"Det senaste decenniet av europeisk integration präglades faktiskt av historiska landvinningar, som började med utvidgningen sedan 2004 till Central- och Östeuropa och ytterligare länder i Medelhavet. Men det präglades också av viktiga utmaningar. Senast sedan 2008, den finansiella kraschen som förvandlade en statsskuldskris till en ekonomisk och social kris. Det var ett betydelsefullt enhetligt stresstest för Europeiska unionen, och det krävde ett viktigt undantagstest för euron i Europeiska unionen. ta itu med det, inklusive skapandet av helt nya politiska instrument och solidaritetsmekanismer.

"Gång på gång har vi kommit ur dessa kriser mer enade, mer sammanhängande och mer integrerade. Integrationskrafterna visade sig vara starkare än sönderfallskrafterna.

"Tvärtemot förutsägelser som regelbundet hörts under de senaste åren har inte ett enda land lämnat valutaunionen utan istället har andra länder beslutat att gå med i den - nämligen Lettland i januari förra året och Litauen som kommer att gå med nästa år.

"The decision to enlarge and deepen at the same time – something a lot of people doubted was possible ten years ago – was clearly the right course to take. This is what gives us an edge for instance in trade negotiations, where we take the lead globally. This is also what enables us to take a stand internationally, for instance in the painful deadlock over Ukraine, where only a European Union speaking with one voice and acting as one can attempt to influence the equation and ensure full respect of international law.

"Men som resultatet av förra månadens val till Europaparlamentet har visat har dessa betydelsefulla förändringar också orsakat oro bland några av våra medborgare. I en demokrati räcker det inte att göra rätt – man måste också övertyga medborgarna om att det är rätt, att det är till deras fördel.

"Vi måste fortsätta att ge svar på legitima frågor och samtidigt bekämpa populism och extremism där det är nödvändigt och upprätthålla de värderingar som det europeiska projektet bygger på. Osäkra ekonomiska och sociala tider kan aldrig vara en ursäkt för att avhumanisera politiska berättelser.

"Låt mig också ta upp frågan om antisemitism rakt på sak. Europa, som kontinenten där förintelsen ägde rum, har ett särskilt ansvar att leda kampen mot varje återuppväckande av antisemitism, när och varhelst det inträffar. Europeiska unionen är fortfarande extremt vaksam i denna fråga och agerar beslutsamt. Vi måste få bukt med antisemitismen från skolan, vi måste bekämpa brottsligheten på internet, vi måste bekämpa den mot skolan. våra gator.

"Vi måste också erkänna de särskilt svåra utmaningar som ligger framför fenomenet med radikaliserade europeiska jihadister som återvänder till våra gator från Syrien – jag vill aldrig mer se de fruktansvärda attackerna som vi såg i Bryssel förra månaden, inte heller i Toulouse 2012.

"Medan mycket av det som måste göras för att ta itu med detta ligger kvar i händerna på nationella regeringar, poliser och säkerhetstjänster, kan vi också agera på europeisk nivå.

"2008 antog Europeiska unionen vad vi kallar ett rambeslut om att bekämpa rasism och främlingsfientlighet. Syftet med detta beslut var att säkerställa att rasism och främlingsfientlighet är straffbara med effektiva, proportionerliga och avskräckande straffrättsliga påföljder i hela Europeiska unionen (EU). Det syftade också till att förbättra och uppmuntra det rättsliga samarbetet på detta område.

"I slutet av detta år kommer EU-kommissionen att ha befogenhet att vidta åtgärder mot europeiska medlemsländer som inte har anpassat sina rättssystem på ett adekvat sätt i linje med beslutet.

"Europeiska unionen kommer att förbli trogen sina värderingar och principer. Att tillåta deras erosion skulle vara att öppna sprickor i vårt gemensamma hus.

"I utrikespolitiska termer har Europeiska unionen också testats som aldrig förr under mitt andra mandat som kommissionsordförande. Europeiska unionen är djupt involverad i att tackla inbördeskriget i Syrien i synnerhet, och förhindrar den massiva tillströmningen av syriska flyktingar från att överbelasta och destabilisera grannländerna, Jordanien, Libanon och Irak, och stödja FN:s medlingsprocess för människors liv när det gäller den internationella medlingsprocessen för oss. ll ökar varje dag. Vi stöder också den politiska och ekonomiska stabiliseringen i Egypten, samtidigt som vi ser till att de grundläggande friheterna iakttas. Vi tar itu med de fortsatta säkerhetsproblemen och försöker skapa en fungerande centralstat i Libyen. Och vi leder också, genom vår höga representant, förhandlingarna med Iran för att se till att dess kärnkraftsprogram har en civil karaktär och inte utgör ett hot mot Israel och inte mot världen.

"Det här är alla frågor där Israel har viktiga nationella intressen på spel – intressen som EU hjälper till att skydda med sina konkreta handlingar.

"Damer och herrar,

"Som européer vet vi också något om krig och fred, om förbittring och försoning.

"Om vi ​​fick Nobels fredspris 2012 var det för att Europas nationer äntligen har lyckats bryta den onda cirkeln av militära offensiver och vedergällning som var drivkraften bakom Europas historia i evigheter.

"Det här var verkligen en historisk händelse, men det är värt att komma ihåg hur nyligen det verkligen var – för mindre än sju decennier sedan – och hur långt vi har kommit på så kort tid.

"Och det är värt att minnas andan som låg bakom stegen mot europeisk integration från de första ögonblicken: en anda av "lärdomar" genom svårigheter och krig; en anda av oundviklig försoning; en anda av att ta tag i framtiden tillsammans, eftersom vi redan hade förlorat så mycket av det förflutna.

"Schuman-deklarationen från 1950 angav att "att sammanföra Europas nationer kräver eliminering av den urgamla oppositionen från Frankrike och Tyskland". Den mentala vändningen, visste de, var förutsättningen för ytterligare steg, såsom de som lyfts fram i den berömda frasen: "Europa kommer inte att skapas på en gång, eller enligt en enda plan. Det kommer först att byggas genom konkreta prestationer".

"Jag nämner detta eftersom några av dessa element också är närvarande i fredsprocessen i Mellanöstern: svåra men oundvikliga steg mot försoning som måste tas, urgamla oppositioner som måste åtgärdas, konkreta landvinningar som tjänar till att återuppbygga förtroende, och bara på det sättet en gemensam framtid som kan skapas av folket själva.

"I ljuset av den nuvarande instabiliteten i regionen är fred och en omfattande avspänning de verkliga strategiska tillgångarna för Israel i säkerhetstermer men också i termer av israelisk integration i regionen.

"Flera fredsinitiativ har redan undersökt flera alternativ för de slutliga statusfrågorna, ritningar av fredsplaner ligger på bordet, vad som behövs nu är politiskt mod på båda sidor för att ta det avgörande steget. Det är klart att de eftergifter som krävs kommer att vara smärtsamma, att vissa inte kommer att gilla dem, men de två sidorna måste göra en satsning på fred.

"Status quo kan tyckas vara politiskt säkrare på kort sikt, men det ger inga långsiktiga vinster. Jag underskattar inte svårigheten med de beslut som måste fattas. I båda fallen talar vi om existentiella frågor för både de israeliska och palestinska nationerna. Men ledarskap handlar om att möjliggöra det som är nödvändigt. Och fred är nödvändigt i regionen. Säkerhet för den internationella palestinierna är en moralisk gemenskap för den internationella palestinierna.

"Under tiden bör inga åtgärder vidtas som skulle äventyra livskraften för en tvåstatslösning. Vi är djupt oroade över att fortsatt bosättningsverksamhet gör tvåstatslösningen mer avlägsen som ligger i Israels grundläggande intresse.

"Vi tror att det också skulle ligga i det övergripande intresset för framtida fred att både israeliska och palestinska ledarskap är i stånd att få en slutlig överenskommelse som verkställs på plats och omfamnas av befolkningen.

"Det är därför vi är av den åsikten att för ett framtida fredsavtal och för en legitim och representativ regering bör försoning inom palestinsk stat enligt de principer som angavs i president Abbas tal i Kairo i maj 2011 – och denna förutsättning är mycket viktig – stödjas. Med andra ord: varje palestinsk regering bör upprätthålla principen om att förhandla fram en icke-våldsfull fred för att förbli en icke-våldslösning och en fredlig lösning. lösning av den israelisk-palestinska konflikten.Detta innebär att man accepterar tidigare överenskommelser och skyldigheter, inklusive Israels legitima rätt att existera.

"Palestinsk försoning, om den genomförs i enlighet med dessa principer, får inte betraktas som ett hinder för fortsatta förhandlingar. Tvärtom är försoning faktiskt en förutsättning för ett framgångsrikt genomförande av en tvåstatslösning.

"Palestinsk försoning, om den görs i strikt överensstämmelse med de principer jag just nämnde, kommer inte på något sätt att ge en röst åt terrorister. Tvärtom kommer det att hjälpa vårt mål att isolera och marginalisera terrorister och deras missriktade och destruktiva handlingar.

"Vi vet alla det: terrorism kommer definitivt att misslyckas. Den kommer aldrig att accepteras av Europeiska unionen eller av någon annan i det internationella samfundet som ett sätt att uppnå politiska mål.

"Damer och herrar,

"En omfattande fred i Mellanöstern är ett centralt politiskt mål för Europeiska unionen och vår utrikespolitik under de senaste 30 åren. Vi har engagerat oss politiskt och ekonomiskt för att hjälpa till att leverera en tvåstatslösning.

"Nyligen har vi föreslagit ett särskilt privilegierat partnerskap till både Israel och en framtida stat Palestina i händelse av ett framgångsrikt slut på fredsförhandlingarna.

"Detta skulle komma med ett stödpaket av en aldrig tidigare skådad omfattning till båda sidor, som täcker hela spektrumet av ekonomiska, politiska och säkerhetsrelaterade initiativ. I Europa tror vi att det som unionen har att erbjuda har potentialen att i grunden förändra din framtid och dina relationer med Europa och med resten av världen.

"Vårt särskilda privilegierade partnerskap skulle vara nyckeln till förnyat välstånd och till nya möjligheter i Israel och i en framtida palestinsk stat. Det skulle också få positiva återverkningar för regional integration.

"Det tänkta partnerskapet skulle vara ett mycket brett ramverk för samarbete mellan Europa, Israel och Palestina inom en mängd politikområden, inklusive handel, investeringar, infrastruktur, energi, miljöskydd, kultur och utbildning, forskning. Det skulle vara ett effektivt verktyg för att utveckla den ekonomi och det samhälle som kommande generationer behöver. Det skulle vidareutveckla de bilaterala förbindelserna mellan EU och båda staterna såväl som – ännu viktigare, ett gemensamt samarbete mellan EU och israel, vilket är ännu viktigare. andra och till Europa.

"Så även denna relation skulle kunna utvecklas "genom konkreta landvinningar som först skapar en de facto solidaritet", som Robert Schuman sa vid tidpunkten för skapandet av Europeiska unionen.

"Damer och herrar,

"För att sammanfatta: vi förstår till fullo de svårigheter som står inför fred och försoning i regionen. Fred mellan israeler och palestinier är inte ett trollspö som kommer att lösa alla problem i Mellanöstern över en natt. Men det kommer att eliminera en viktig förkastningslinje som går genom regionen och tillåta Israel att möta några av de verkliga säkerhetsutmaningarna som regionen står inför.

"Europeiska unionen kan inte skapa fred i Mellanöstern, men om ni – folken i regionen – väljer fred, kommer Europeiska unionen att finnas där för att stödja er.

"Historien lär oss att det inte finns något oundvikligt med fred. Vi måste arbeta för den och skydda den. Det kan aldrig tas för givet. Samtidigt lär historien oss också att det inte heller finns något oundvikligt med konflikt. Europas efterkrigshistoria visar att gamla fiender kan försonas, fiender blev vänner och konfrontation har ersatts av samarbete.

"Och mer fundamentalt vad historien lär oss är att den tillhör dem som fortsätter den och går framåt och inte till dem som kapar den, tittar bakåt. Den här platsen är full av historia - vissa säger till och med för mycket historia - men sidorna i fredskapitlet i Mellanösterns historiebok väntar fortfarande på att skrivas.

"Jag uppmuntrar er att fortsätta på förhandlingarnas väg, att göra de kompromisser som behövs för att nå ett heltäckande avtal och att öppna dörren till en ny era av fred i Israel, i en suverän stat Palestina och utanför. Tack så mycket."

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend