Anslut dig till vårt nätverk!

EU

EU:s kulturdiplomati behöver ny fart, säger rapporten

DELA MED SIG:

publicerade

on

350px-Bozar_IMGThe European Union and its member states stand to gain a great deal by using the ‘soft power’ of cultural diplomacy, with benefits for the economy through increased market access for European cultural and creative industries, strengthened cultural diversity and the wider sharing of European values. This is the conclusion of a rapport publiceras idag (10 juni) av Europeiska kommissionen efter ett initiativ från Europaparlamentet.

"Cultural diplomacy gives us an opportunity to share our European culture and values such as human rights, diversity and equality with other countries,” sade Utbildning, kultur, flerspråkighet och ungdom Kommissarie Androulla Vassiliou. “It is also good for jobs and growth. I urge the future Commission and European Parliament to implement the report’s recommendations.”

Smakämnen rekommendationer om hur man kan öka the impact of Europe’s cultural diplomacy include:

 1. Bättre samordning och engagerad personal som kulturattachéer i EU:s delegationer;

 2. ny metoder för finansiering och insamling, Inklusive samfinansiering och offentlig-privata partnerskap;

 3. samlingsresurser of kulturorganisationer och medlemsländer, särskilt via sina kulturinstitut och attachéer utomlands;

 4. undanröja hinder för rörlighet, till exempel genom att underlätta viseringskraven för kulturaktörer;

  Annons
 5. få kontakt med ungdomartill exempel genom att bygga ut utbildnings- och kulturutbytesprogram;

 6. med fokus på städer och städer att identifiera nyckelpartner;

 7. underlättande utbyte av erfarenheter och bästa praxis mellan konstnärer från olika länder, kulturchefer, journalister eller författare;

 8. stärka lokala kulturella intressenter genom att underlätta samarbetet med kulturorganisationer och/eller stiftelser, och;

 9. förbättra övervakning och utvärdering av projekt och politik för kulturdiplomati.

Nästa steg

The report and its recommendations will be discussed with representatives of the member states and European Parliament. In the immediate future, such discussions will take place at a senior officials’ meeting on 17 June under the Greek Presidency and will continue under the Italian Presidency. A meeting with MEPs will take place on 25 June.

Bakgrund

Rapporten bygger på forskning i EU:s 28 medlemsländer och följande partnerländer:

 1. 10 strategiska partners: Brasilien, Kanada, Kina, Indien, Japan, Mexiko, Ryssland, Sydafrika, Sydkorea och USA.

 2. 16 grannländer: Algeriet, Armenien, Azerbajdzjan, Vitryssland, Egypten, Georgien, Israel, Jordanien, Libanon, Libyen, Moldavien, Marocko, det ockuperade palestinska territoriet, Syrien, Tunisien och Ukraina;

Rapporten har utarbetats av ett konsortium av kulturinstitut, inklusive Goethe-institutet, Bryssel, BOZAR, Centre for Fine Arts, BrysselBritish Council, BrysselDanska Kulturinstitutet, Bryssel, och kulturella intressenter som t.ex ECF European Cultural Foundation, IFA Institut för Auslandsbeziehungen, Institut français, ParisKEA European Affairs.

Kultur som en nyckelkomponent i yttre förbindelser är ett av de tre strategiska målen för Europeisk agenda för kultur, en övergripande politisk ram som har varit vägledande för kommissionens och medlemsstaternas gemensamma arbete sedan 2007.

Mer information

Europeiska kommissionen: kultur och kultur i yttre förbindelser
Europeiska kommissionen: Utbildning och fortbildning

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend