Anslut dig till vårt nätverk!

Aktuell artikel

Yttrande: I väntan på domar bekräftar värdet av Bangladesh krigsförbrytartribunalen

DELA MED SIG:

publicerade

on

ICT_noticeAv Tureen Afroz

Soon the world will learn the fates of some of history’s most notorious war criminals — two men who are finally facing justice for their role in the 1971 genocide unleashed by Pakistan on Bangladesh, as that country fought for its independence.

 

Dessa män – Motiur Rahman Nizami och Delwar Hossain Sayeedi – var personligen ansvariga för morden på hundratals bangladeshiska medborgare, och tortyren och den systematiska våldtäkten av hundratals fler. Efter nästan ett halvt sekel av att undgå rättvisa, ställdes dessa farliga män inför Bangladeshs International Crimes Tribunal (ICT), ett organ som inrättades 2009 för att rätta till decennier gamla fel. ICT kommer att meddela domar om Nizamis 16 anklagelser. Sayeedi befanns skyldig till krigsförbrytelser förra året och dömdes till hängning; Bangladeshs högsta domstol kommer att avgöra hans överklagande.

 

image_415_91273[1]

Tureen Afroz är åklagare vid International Crimes Tribunal i Bangladesh.


As we await these highly-anticipated outcomes, it is worth emphasizing how imperative the tribunal’s existence is to a nation and a people haunted by bloodshed that the world has overlooked for too long. When it became clear to Pakistan in 1971 that it could not win Bangladesh’s War of Liberation, the Pakistani Army and its vital Bangladeshi collaborators — including Nizami and Sayeedi — attempted to strangle the infant Bangladesh democracy in its crib.

 

Annons

They waged genocide, targeting Bangladesh’s intellectuals, killing and torturing doctors, lawyers, professors, artists and the like, attempting to eliminate the nascent country’s brainpower. Bangladesh prevailed in the nine-month war, but at a high cost – as many as 3 million Bangladeshis were slaughtered.

 

2009 etablerades ICT i Bangladesh för att utreda och åtala de som misstänks leda folkmordet. Den långa tiden för att uppnå rättvisa är skamligt, men nu, med IKT, gör Bangladesh äntligen saker och ting rätt.

 

Under denna långa fördröjning för rättvisa undkom inte bara krigsförbrytare som Nizami och Sayeedi rättvisan, de lyckades faktiskt bli en del av Bangladeshs politiska system. Tack vare det unga landets sekteristiska och ibland kaotiska politiska historia tog Nizami och Sayeedi upp till ledarroller i en inhemsk terrororganisation som heter Jamaat-e-Islam, som har en politisk arm.

 

På grund av denna historiska olycka har det förekommit stötande mot IKT från media, som antingen inte förstår skräcken med Bangladeshs folkmord eller väljer att ignorera det. Den ståndpunkt som vissa mediamedlemmar intagit – att dessa rättegångar är ett sätt för Bangladeshs styrande Awami League-parti att straffa sina motståndare – är uppenbart oinformerad och, ännu mer skrämmande, riktar uppmärksamheten bort från offren och förnekar deras familjer rättvisa.

 

Gärningsmännens politiska tillhörighet är helt irrelevant i IKT:s ögon. Snarare är de fruktansvärda brott som dessa individer begått mot oskyldiga civila i Bangladesh i fokus för tribunalens förfaranden.

 

Ögonblicksbilder av Nizami och Sayeedis aktiviteter under kriget 1971 räcker för att övertyga världen om att IKT verkar helt och hållet inom ett rättvisa-sökande, snarare än politiskt motiverat, uppdrag. Anklagelserna mot Nizami inkluderar folkmord, mord, tortyr, våldtäkt och förstörelse av egendom; mycket av bevisen är baserade på ögonvittnesskildringar. Sayeedi är anklagad för liknande brott, som han specifikt riktade mot hinduiska samhällen.
Deras brott är lika avskyvärda nu som de var 1971 och skulle ses i samma ljus om de hade begåtts av en anhängare av Bangladeshs regering. I fallen Nizami och Sayeedi, tillsammans med de andra nio förövarna som ICT redan har dömt, spelade politik ingen roll. Endast fakta behövs för att understryka värdet av IKT för Bangladesh och för världen.

 

Krigsförbrytare som mördade, våldtog, plundrade och tillfogade förstörelse 1971 lever fortfarande idag och går fritt. Denna omständighet är oacceptabel och håller äntligen på att läggas ner av ICT och dess supportrar.

 

IKT sätter Bangladesh på en väg mot helande. Utan dessa rättegångar skulle världen länge ha glömt den mörka skuggan som för alltid kommer att dröja över Bangladesh, en skugga fylld av förövarna och deras fruktansvärda brott, och ännu viktigare, offrens och deras familjers smärta och lidande. IKT:s närvaro på världsscenen kommunicerar ett starkt budskap om att folkmord och krigsförbrytelser inte kommer att tolereras, och det är rättvisa i sig.

 

Tureen Afroz är åklagare vid International Crimes Tribunal i Bangladesh.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend