Yttrande: I väntan på domar bekräftar värdet av Bangladesh krigsförbrytartribunalen

| Juni 23, 2014 | 0 Kommentarer

ICT_noticeGenom Tureen Afroz

Snart världen lär öden några av historiens mest ökända krigsförbrytare - två män som slutligen inför rätta för sin roll i 1971 folkmord utlöstes av Pakistan Bangladesh, som landet kämpat för sin självständighet.

Dessa män - Motiur Rahman Nizami och Delwar Hossain Sayeedi - var personligen ansvarig för morden på hundratals bangladeshiska medborgare, och tortyr och systematiska våldtäkter av hundratals fler. Efter nästan ett halvt sekel av undkommer rättvisan, dessa farliga män inför Bangladesh internationella Tribunalen (IKT), ett organ som inrättats i 2009 till höger decennier gamla oförrätter. IKT kommer att utfärda domar på Nizami s 16 avgifter. Sayeedi befanns skyldig till krigsbrott förra året och dömdes till hängningen; Bangladesh högsta domstol kommer att uttala sig om sitt överklagande.

image_415_91273 [1]

Terrin Afroz är en åklagare med internationella brott domstolen i Bangladesh.


Som vi väntar dessa högt förväntade resultat, är det värt att betona hur viktigt domstolen existens är att en nation och ett folk hemsökt av blodsutgjutelse som världen har förbisett för länge. När det blev klart att Pakistan i 1971 att det inte kan vinna Bangladesh befrielsekrig, den pakistanska armén och dess vitala Bangladesh medarbetare - däribland Nizami och Sayeedi - försökte strypa barnet Bangladesh demokrati i sin krubba.

De förde folkmord, med inriktning Bangladesh intellektuella och dödade och tortera läkare, advokater, professorer, konstnärer och liknande, försök att eliminera den begynnande landets intellektuella resurser. Bangladesh rådde i niomånaders krig, men till en hög kostnad - så många som 3 miljoner Bangladesh slaktades.

I 2009 ades IKT inrättades i Bangladesh för att undersöka och åtala dem som misstänks för att leda folkmord. Den långa tiden för att nå rättvisa är skamligt, men nu, med IKT, Bangladesh äntligen göra saker rätt.

Under denna långa fördröjningen för rättvisa, inte bara gjorde krigsförbrytare som Nizami och Sayeedi fly rättvisa de faktiskt lyckats att bli en del av Bangladesh politiska system. Tack vare den sekteristiska och ibland kaotiska politiska historia ungt land, Nizami och Sayeedi steg till ledande roller i en inhemsk terrororganisation som heter Jamaat-e-Islam, som har en politisk arm.

På grund av denna olycka av historia, har man stift mot ICT från media, som antingen inte förstår fasan av Bangladesh folkmord, eller väljer att ignorera det. Ställningstagande vissa medlemmar i media - att dessa försök är ett sätt för Bangladesh dom Awami League part att straffa sina motståndare - är uppenbart oinformerad och ännu mer skrämmande, riktar bort uppmärksamheten från offren och förnekar rättvisa till sina familjer.

De politiska tillhörighet förövarna är helt irrelevant i ögonen på ICT. Snarare de ohyggliga brotten dessa individer som begåtts mot oskyldiga Bangladesh civila är i fokus för tribunalens överläggningar.

Ögonblicksbilder av Nizami och Sayeedi aktiviteter under 1971 krig är tillräckligt för att övertyga världen om att IKT fungerar helt inom ett rättssökande, snarare än politiskt motiverade, mission. Avgifter mot Nizami inkluderar folkmord, mord, tortyr, våldtäkt och skadegörelse; stor del av underlaget baseras på ögonvittnesskildringar. Sayeedi laddas med liknande brott, som han särskilt riktar sig till hinduiska samhällen.
Deras brott är så avskyvärda nu som de var i 1971 och skulle ses i samma ljus de hade begåtts av en supporter av Bangladesh regering. I fall av Nizami och Sayeedi, tillsammans med de andra nio förövarna ICT har redan dömda, politik inte spelade någon roll. Endast fakta som behövs för att understryka värdet av IKT Bangladesh och världen.

Krigsförbrytare som mördade, våldtagna, plundrade och tillfogade förstörelse i 1971 fortfarande lever i dag och gå fri. Denna omständighet är oacceptabelt och slutligen gå till vila av IKT och dess supportrar.

IKT sätter Bangladesh på en väg mot läkning. Utan dessa försök, skulle världen har länge glömt den mörka skugga som alltid kommer att dröja över Bangladesh, en skugga fylld med förövarna och deras fruktansvärda brott, och ännu viktigare, smärta och lidande offren och deras familjer. ICT: s närvaro i världen kommunicerar ett starkt budskap som folkmord och krigsförbrytelser inte kommer att tolereras, och det är rättvisa i sig själv.

Terrin Afroz är en åklagare med internationella brott domstolen i Bangladesh.

Taggar: , , , ,

Kategori: En framsida, Aktuell artikel, Yttrande, Politik, säkerhet, Terrorism