Anslut dig till vårt nätverk!

Asylpolitik

De senaste asyltrenderna i Europa

DELA MED SIG:

publicerade

on

4fd84a426Under de fem första månaderna 2014 ökade antalet asylansökningar med 19 procent i EU jämfört med samma period förra året. Detta följer den 30-procentiga ökningen av antalet asylansökningar 2013 jämfört med 2012 (se även EASO:s årsrapport om asylsituationen i EU). Presskonferens med kommissionär Cecilia Malmström och EASO:s verkställande direktör kan bli ses här.

Jämfört med 2013 verkar nya trender under 2014 dyka upp. Antalet syriska asylsökande fortsätter att öka; Syrier har ökat i absoluta och relativa termer jämfört med 2013 och är bland de tre främsta ursprungsländerna för 16 medlemsländer. Det har skett en betydande ökning av antalet eritreaner under de senaste månaderna – som anländer till Italien och ansöker i ett antal nordliga länder Tyskland, Nederländerna, Norge och Sverige. Ansökningar från medborgare i Ryska federationen har minskat avsevärt sedan 2013.

Sedan mars 2014 har det också skett en betydande ökning av antalet ukrainska medborgare som ansöker om asyl i EU+ (medlemsstater plus Norge och Schweiz). Under de senaste 20 åren har det genomsnittliga antalet ansökningar varit cirka 100 sökande per månad. Från mars till maj gjordes över 2,000 95 ansökningar . De nya ansökningarna är till stor del (över XNUMX %) från förstagångssökande (dvs personer som aldrig har ansökt tidigare i EU) och är spridda över hela Europa.

Som en del av sitt system för tidig varning och beredskap har European Asylum Support Office (EASO) nyligen börjat samla in operativa data från medlemsländerna om olika aspekter av det gemensamma europeiska asylsystemet (CEAS).

Detta har lett till en mycket snabbare och mer jämförbar datainsamling om hur det gemensamma europeiska asylsystemet fungerar i praktiken. Bättre data leder till en större gemensam förståelse mellan medlemsländerna, EASO och Europeiska kommissionen. Detta bevisas av ökade förfrågningar om EASO:s operativa stöd som en normal samarbetsväg. För närvarande är EASO på plats i fyra medlemsländer, nämligen Bulgarien, Italien, Grekland och Cypern. Alla fyra planerna innehåller åtgärder för att förbättra statistisk information. EASO:s roll kommer att vara nyckeln under 2014-15 för att säkerställa att de förändringar som införts i det gemensamma europeiska asylsystemet genom omarbetningen av asylsystemet genomförs i praktiken. regelverk.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend