Anslut dig till vårt nätverk!

Europaparlamentet

Renzi: Europas "selfie" skulle visa ett trött ansikte

DELA MED SIG:

publicerade

on

indexNär Italien tog över det roterande ordförandeskapet i EU under de kommande sex månaderna, skisserade Italiens premiärminister Matteo Renzi sin vision för unionens framtid och uppmanade Europa att "finna sin själ igen".

"Den verkligt stora utmaningen som väntar på vår kontinent är att hitta tillbaka Europas själ, hitta tillbaka den verkliga meningen med att leva tillsammans. För om Europa bara handlar om enande av byråkrati kan jag se till att vi som italienare har nog med vårt eget!" sa Italiens premiärminister Matteo Renzi.

Center-vänstern Renzi efterlyste mer finanspolitisk flexibilitet och en övergång till tillväxt, i ett passionerat tal som fick stående ovationer i Europaparlamentet.

"Vi ber inte om att ändra reglerna. Men kom ihåg att det kommer att vara att respektera reglerna den som minns att vi alla har undertecknat tillsammans, våra föregångare har undertecknat, en pakt som heter Stabilitets- och tillväxtpakten. Stabilitet krävs, men tillväxt måste också finnas där. Kravet på att ha tillväxt som en pelare i den europeiska ekonomiska politiken är inte bara nödvändigt för hela Europa, är inte bara nödvändigt för hela Europa!" Renzi tillade.

Men det var inte bara applåder. Vissa parlamentsledamöter kritiserade också Renzis tal och uppmanade den unge italienska ledaren att fokusera på att genomföra stabilitetspakten. Italien har en offentlig skuld på över 135 % av BNP och en arbetslöshet på 12.6 %.

"Vi hör från socialdemokraterna att vi borde vara mer flexibla, vi måste ha en ny tolkning eller ompröva det hela, nu säger jag att det här är fel väg, vi måste agera på de lärdomar som vi har dragit, vi måste implementera på allvar, det är den enda vägen ut ur krisen. Hållbar budgetpolitik och låt mig fråga premiärministern i Italiens försämrade procent av pengarna till 130 procent av Italien kommer ifrån. Du sa att du vill överlåta möjligheter till dina barn, inte skulder, säger den tyska EPP-ordföranden Manfred Weber.

Italien tog över ordförandeskapet i EU den 1 juli. Senast Italien ledde rådet var 2003, under Berlusconis center-högerregering.

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.
Annons

Trend