Anslut dig till vårt nätverk!

Denis MacShane

Åsikt: Storbritanniens nästa man (eller kvinna) i Europa – inget lätt val

DELA MED SIG:

publicerade

on

DenisAv Dr Denis MacShane (bilden)

Precis när dammet lägger sig över Jean-Claude Junckers farrago har David Cameron en ny EU-gåta att lösa: Skickar han en politisk gatukämpe som brittisk kommissionär eller en tungviktare som kan få respekt i Bryssel och hjälpa till att föra EU:s reformagenda framåt ?

Med andra ord, behöver premiärministern blidka sina euroskeptiska parlamentsledamöter och vädja till UKIP-väljare genom att skicka någon med ett namn för att fördöma Bryssel och alla dess verk? Eller skickar han en person som kan leda ett av de stora kommissionsjobben och bilda allianser med andra kommissionsledamöter för att främja en reformagenda?

Det tredje alternativet är att bara behandla posten som många nationella regeringar gör som kompensation för en karriär som är över inom inrikespolitiken och belöna partitrogna med lön, förmåner och pension från en EU-kommissionär.

Han har gott om ministrar i mitten eller före detta ministrar, några av dem som går tillbaka till John Majors tid som kan skickas. Det finns också några jämnåriga och det kan vara lämpligt att skicka en man eller en kvinna från ett ovald maktcentrum i London till ett annat i Bryssel.

Det finns också ärevördiga bevisade och hängivna anti-européer vars rekord av fientlighet mot EU före premiärministerns ankomst till Commons. Problemet är att om han skickar en av dessa veteraner från euroskeptiker till Bryssel finns det liten chans att kommissionens ordförande kommer att belöna en sådan kandidat med en anständig post.

Det behövs kommissionsledamöter för interinstitutionella förbindelser såväl som för flerspråkighet och ungdomar, men de flesta av de euroskeptiska namn som har tagits upp är varken flerspråkiga eller unga.

Annons

Naturligtvis i en perfekt värld skulle antalet kommissionärer halveras till 14 eller till och med ner till antalet regeringsmedlemmar som styr Schweiz – bara sju. Men det betyder att stolta nationalstater ger upp rätten att skicka en kommissionsledamot till Bryssel. Kan Storbritannien acceptera det? Osannolikt så det som är sås för den brittiska gåsen är sås för 27 andra europeiska ganders.

Det finns också seriösa förslag från en liten grupp före detta mycket höga EU-tjänstemän, nu i den privata sektorn som träffas i hemlighet som "Kommissionens vänner" som föreslår att man skapar kluster av direktorat under ett halvdussin seniora vice ordförande kommissionärer. Men den förnuftiga reformen kräver mer politisk vilja än vad som troligen finns.

Så vilket kommissionsdirektorat vill London verkligen, verkligen ha? Det sägs ofta att fullbordandet av den inre marknaden är första prioritet? Så gå till inlägget för den inre marknaden även om mer inre marknad innebär mer makt för Bryssel eftersom den inre marknaden per definition kräver mindre makt för de nationella parlamenten. Eller borde det vara Konkurrens för att minska statistikskydden? Kanske men det finns ingen tydlig återbetalning till den brittiska ekonomin. Vad sägs om ekonomiska och monetära frågor för att skydda staden? Men kan det i verkligheten gå till ett land utanför euroområdet, särskilt eftersom fler och fler länder använder euron eller som Danmark är de facto medlemmar? 

Det huvudsakliga stönet från CBI och andra företagsgrupper handlar om det sociala Europa så kanske Storbritannien borde ta det direktoratet och övertala 27 andra medlemsländer att acceptera en urvattning av de redan symboliska men minimalistiska sociala EU-bestämmelserna. Eller ska det vara Handel? Peter Mandelson, en mycket effektiv operatör, var handelskommissionär men kunde inte få rörelse på Doha. President Obama lägger ingen energi alls på det mycket omtalade transatlantiska handelsavtalet, TTIP, och med en ny amerikansk kongress som anländer i november är förhoppningarna om ett stort TTIP-genombrott för handeln inte stora.

Det finns kommissionärer för den digitala ekonomin, energi och inrikes frågor – som alla orsakar spänningar och ibland utbrott i Storbritanniens interna EU-debatt.

Så Cameron måste få alla dessa faktorer i jämvikt. Vid det här laget kommer team Juncker att ha ett rutnät uppe på väggen. De vet att vissa kommissionsledamöter kommer att stanna en andra mandatperiod och förväntar sig att gå uppåt i hackordningen. De vill ha fler kvinnor och kan inte behålla de duktiga öst- och sydosteuropéerna permanent som spelar tredje fiol.
Jonathan Faul, en britt, kommer sannolikt att utses till kommissionens generalsekreterare.

Det är nyttigt men han administrerar och bestämmer inte. Så valet för Mr Cameron är inte lätt. En person för att glädja sitt parti eller en person som kan göra skillnad i Bryssel? Kanske kunde William Hague göra båda, men det finns få andra på någon lista som producerats hittills. Men ju senare Downing Street lämnar den, desto fler kommer de bästa inläggen att ha tagits.
 
Denis MacShane är Storbritanniens tidigare minister för Europa.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend