Kommissionen inleder ett offentligt samråd om EU: s senaste makroregional strategi för den alpina regionen

French_alpsEuropeiska kommissionen har idag (16 juli) lanserat ett offentligt samråd om den senaste av en rad EU-makro-regionala strategier, som ska ta form i 2015. EU-strategin för Alperna (EUSALP) omfattar cirka 70 miljoner personer i sju länder - fem av dem (Österrike, Frankrike, Tyskland, Italien och Slovenien) och två länder utanför EU (Liechtenstein och Schweiz), all-in -allt täcker några 48-regioner.

Uppmaningen till bidrag syftar till att utnyttja de yttranden från berörda parter och att samla sina idéer för att säkerställa att strategin är realistiskt i sin utgångspunkt, lämpligt i sina mål och motsvarar de verkliga behoven hos invånarna i regionen.

Regionkommitténs kommissionär Johannes Hahn sa: "Detta är den första steget i en strategi som bör anpassas specifikt till Alpins makroregionens behov. De alpina länderna har en lång och framgångsrik tradition att samarbeta för att hantera de exakta utmaningarna i denna del av Europa och de människor som bor där. I stället för att återuppfinna hjulet eller duplicera befintliga samarbetsstrukturer, bör denna strategi komplettera vad den redan gör. Det är den fjärde strategin i sitt slag i Europa och vi har lärt oss av erfarenheten vikten av politiskt åtagande och fokuserat på några få strategiska områden för att garantera framgången med den makroregionala strategin. " Han lade till: "De länder som deltar här, inklusive Schweiz och Lichtenstein, alla har starka och effektiva förvaltningar, och de faktiskt har kapacitet att öka sitt samarbete med varandra. Vi hoppas att denna nya strategi kommer att ta itu med de ekonomiska, sociala och territoriella obalanser som kvarstår i den alpina regionen."

Den övergripande alpinstrategin syftar till att skapa en ny drivkraft för samarbete och investeringar till gagn för alla inblandade: länder, regioner, intressenter i det civila samhället och framför allt de europeiska medborgarna. Strategin kommer endast att fokusera på frågor av strategisk betydelse för makroregionen, både utmaningar och möjligheter, som inte kan hanteras på ett adekvat sätt av befintliga strukturer. Det kommer att försöka stimulera innovation och hållbar utveckling som kommer att öka tillväxten och skapa arbetstillfällen, samtidigt som de natur- och kulturvärden i området.

Strategin kommer att bygga på tre nyckelområden för åtgärder:

1. För att förbättra konkurrenskraften, välstånd och sammanhållning av den alpina regionen;

2. för att säkerställa tillgänglighet och anslutning för alla invånare i den alpina regionen, och;

3. att göra den alpina regionen miljömässigt hållbar och attraktiv.

Samrådet är online och öppen för inlämning tills 15 oktober 2014.

I december i år kommer det italienska ordförandeskapet för Europeiska unionens råd, tillsammans med Europeiska kommissionen anordna en konferens med olika aktörer i Milano för att diskutera resultaten av samrådsprocessen. Detta kommer att bidra till ett formellt förslag från Europeiska kommissionen i juni 2015, för en handlingsplan (av strategin) som återspeglar behoven och kapaciteten i regionen.

Bakgrund

Under ledning av kommissionär Johannes Hahn, har en ny strategi för regioner som arbetar tillsammans med framgång utvecklats. Makroregionala strategier hjälpa länder att ta itu med gemensamma frågor tillsammans som föroreningar, brott, saknade kommunikationer och brist på konkurrenskraft.

De Europeiska rådet 19-20 December 2013 formellt uppmanade Europeiska kommissionen att i samarbete med medlemsstaterna lägga fram en EU-strategi för alpegruppen i juni 2015, som bygger på de positiva erfarenheterna av Donau och Östersjön regioner. Europeiska rådet hänvisade också till den positiva utvärderingen av begreppet makroregionala strategier som godkändes av EU-rådet om 22 oktober 2013.

Dessa strategier stöds, bland annat, genom medlemsstaternas regionala anslag för finansiering inom ramen för sammanhållningspolitiken. Reformen av politiken för 2014-2020 främjar detta makroregionella tillvägagångssätt och gör det lättare att kombinera olika europeiska medel över gränserna och inom projekt. en Rapportera på styrningen av makroregionala strategier från maj 2014 innehåller rekommendationer som bör resultera i bättre förvaltning av strategier för att leverera fler resultat, mer effektivt och att dra full nytta av synergier som finns bland olika europeiska samarbetsinstrument.

Mer

Offentligt samråd - Tyck
EU makroregionala strategier
Gemensam Upplösning och interventions Papper undertecknad vid Grenoblekonferensen om 18 October 2013

Kommentarer

Facebook kommentarer

Taggar: , , , , ,

Kategori: En framsida, EU, Europeiska kommissionen, Politik

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är markerade *