Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Saker vi lärde oss i plenum: Juncker, mammaledighet, frihandelsavtal med USA

DELA MED SIG:

publicerade

on

Europa-parlamentet-Strasbourg1Jean-Claude Juncker valdes till ordförande för EU-kommissionen tisdagen den 15 juli, under den nya mandatperiodens andra plenarsammanträde. Det är första gången som parlamentet har valt den kandidat som föreslagits av medlemsländernas ledare baserat på resultatet av valet till Europaparlamentet. Medlemmarna efterlyste också mer öppenhet i handelssamtalen mellan EU och USA, gav Litauen klartecken att gå med i euroområdet och godkände fyra nya kommissionärer. 

Europaparlamentet valde Juncker till ny ordförande för kommissionen med 422 röster. Han bör tillträda den 1 november för en femårsperiod. Luxemburgs före detta premiärminister föreslogs av de nationella regeringarna den 27 juni efter resultatet av valet till Europaparlamentet, där det parti som stödde hans kandidatur – EPP – vann flest platser i parlamentet.

Onsdagen den 16 juli godkände parlamentet Jyrki Katainen (Finland), Ferdinando Nelli Feroci (Italien), Martine Reicherts (Luxemburg) och Jacek Dominik (Polen) som EU-kommissionärer fram till resten av kommissionens nuvarande mandatperiod. De ersätter kommissionsledamöterna från sina länder som valdes in i Europaparlamentet.

Efter fyra år av dödläge i EU-rådet uppmanade parlamentsledamöterna på tisdagen ministerrådet att återuppta samtalen om utkastet till direktiv om mammaledighet. Enligt förslagen skulle den lägsta mammaledigheten i EU förlängas från 14 till 20 veckor med full lön.

Parlamentets rekommendationer om hur man ska hantera strukturell ungdomsarbetslöshet och framgångsrikt genomföra ungdomsgarantisystemet antogs i plenum på torsdagen, efter en debatt föregående dag.

På onsdagen röstade parlamentet för att Litauen skulle anta euron den 1 januari 2015. Litauen blir den 19:e medlemmen i euroområdet.

Ledamöterna efterlyste mer öppenhet i samtalen mellan EU och USA:s transatlantiska handels- och investeringspartnerskap (TTIP) under en debatt med EU:s handelskommissionär Karel de Gucht på tisdagen.

Annons

Parlamentet fördömde våldet mellan Israel och Palestina och krävde vapenvila i en resolution som antogs på torsdagen, efter en debatt föregående dag. Ledamöterna undersökte också den dramatiska situationen i Irak och Ukraina.

På torsdagen valde parlamentsledamöterna medlemmarna i parlamentets 44 interparlamentariska delegationer, inklusive en ny för Brasilien. Delegationerna behandlar förbindelserna med parlament i länder utanför EU.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend