Anslut dig till vårt nätverk!

Cypern

Uttalande från Europeiska kommissionen, ECB och IMF om femte granskningsuppdraget till Cypern

DELA MED SIG:

publicerade

on

ecb-huvudkontor-940x636Personalteam från Europeiska kommissionen, Europeiska centralbanken (ECB) och Internationella valutafonden (IMF) besökte Nicosia under den 14-25 juli för den femte översynen av Cyperns ekonomiska program, som stöds av ekonomiskt stöd från den europeiska stabilitetsmekanismen ( ESM) och IMF. Cyperns program syftar till att säkerställa en återhämtning av den ekonomiska aktiviteten för att bevara befolkningens välfärd genom att återställa stabiliteten i finanssektorn, stärka de offentliga finansernas hållbarhet och anta strukturella reformer för att stödja långsiktig tillväxt.

Överenskommelse på personalnivå nåddes om policyer som skulle kunna ligga till grund för slutförandet av den femte granskningen. Myndigheterna har fortsatt att uppfylla de finanspolitiska målen med betydande marginal under första halvåret, som ett resultat av ett försiktigt budgetgenomförande. Inom finanssektorn går bankerna framåt med sina omstruktureringsplaner och kapitalanskaffning samtidigt som tillsynsövervakningen av deras agerande och operativa kapacitet för att hantera nödlidande lån har förbättrats. Strukturella reformer pågår: myndigheterna har genomfört en välfärdsreform som ger en garanterad minimiinkomst för alla behövande, har påbörjat integrationen av skatteförvaltningen och har stärkt administrationens befogenheter att bekämpa skatteflykt.

De makroekonomiska utsikterna förblir i stort sett oförändrade jämfört med den fjärde översynen. Produktionen under 2014 förväntas minska med 4.2 procent, där tillväxten inom turistsektorn dämpar svag aktivitet i andra sektorer. Arbetslösheten är fortfarande mycket hög, även om tecken på stabilisering visar sig. Tillväxten 2015 beräknas till 0.4 procent, med återhämtningen begränsad av den höga skuldnivån i den privata sektorn. Riskerna är fortfarande betydande, relaterade till begränsningar av kreditförsörjningen, samt till den pågående krisen i Ukraina.

Att vända den stigande trenden för nödlidande lån är avgörande för att återställa krediter, ekonomisk tillväxt och skapa jobb. Att utan dröjsmål införa en effektiv rättslig ram för utestängning och insolvens är avgörande för att säkerställa lämpliga incitament för låntagare och långivare att samarbeta för att minska nivån på nödlidande lån. Dessutom måste tillsynsramen för skuldsanering stärkas ytterligare. Pågående ansträngningar från bankernas sida för att proaktivt skaffa kapital på de privata marknaderna välkomnas. Sådana ansträngningar kommer också att bidra till en smidig övergång till den gemensamma tillsynsmekanismen efter slutförandet av den alleuropeiska övergripande bedömningen och bör därför bidra till att stärka bankernas motståndskraft mot chocker och förmåga att återuppliva utlåningen.

Banker och kooperativsektorn bör fortsätta att genomföra sina omstruktureringsplaner. Att ytterligare sänka driftskostnaderna, säkerställa stabil finansiering, stärka efterskottshanteringskapacitet och processer och förbättra styrningen är nyckelingredienser för en sund banksektor som kan stödja ekonomin och möjliggöra en gradvis uppmjukning av kapitalkontrollerna enligt en reviderad milstolpebaserad färdplan . För att förhindra att sårbarheter återkommer och bevara finanssektorns integritet måste myndigheterna ytterligare stärka tillsynen och regleringen och intensifiera implementeringen av ramverket för bekämpning av penningtvätt (AML), särskilt när det gäller AML-tillsyn av banker .

Myndigheterna har fört en försiktig finanspolitik, vilket hjälpt dem att konsekvent överträffa de finanspolitiska målen. Sådan försiktighet bör fortsätta mot bakgrund av kvardröjande risker. Framför allt måste nästa års budget baseras på konservativa antaganden, säkerställa finanspolitisk neutralitet i den nya välfärdsreformen och bidra till att uppnå en smidig väg mot det medellångsiktiga primära budgetöverskottsmålet på 4 procent av BNP 2018 som kommer att sätta offentliga skuld på en varaktig nedåtgående väg.

Myndigheterna bör upprätthålla den strukturella reformen. Med den antagna välfärdsreformen måste myndigheterna fokusera på dess genomförande för att säkerställa att utsatta grupper skyddas under lågkonjunkturen. De måste också främja genomförandet av reformen av inkomstadministrationen genom att ta ytterligare steg mot integrationen av de två skattedepartementen under en enhetlig och effektivare administration. Detta bör kompletteras med fortsatta ansträngningar för att bekämpa skatteflykt och överträdelser och stärka hanteringen av den offentliga skulden och av skattemässiga risker. Ett snabbt genomförande av privatiseringsplanen är nödvändigt för att öka den ekonomiska effektiviteten, attrahera investeringar och minska den offentliga skulden.

Annons

Med tanke på fortfarande höga risker är ett fortsatt fullständigt och snabbt genomförande av politiken avgörande för att programmet ska lyckas.

Slutsatsen av denna översyn är föremål för godkännandeprocessen av både EU och IMF. Frågan förväntas behandlas av Eurogruppen, ESM:s styrelse och IMF:s styrelse i slutet av september. Deras godkännanden skulle bana väg för utbetalningen av 350 miljoner euro från ESM och cirka 86 miljoner euro från IMF.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend