Anslut dig till vårt nätverk!

Aviation / flygbolag

Grönare flygplatser tack vare EU-finansierade tech

DELA MED SIG:

publicerade

on

1000000000000780000004381F1CC3E0Varje sommar åker miljontals européer till kontinentens flygplatser på väg till solsken och äventyr. I takt med att flygplatsanvändare exploderar i antal ökar också kostnaden och miljöavtrycket för att driva en flygplats. Visste du att när flygplatser blir större och större förbrukar de lika mycket energi som små städer? Tänk bara på belysning, värme och luftkonditioneringssystem i dessa enorma transportnav. Det är därför europeiska forskare har använt kommissionens finansiering för att utveckla en ny mjukvara och sensorsystem för att minska koldioxidutsläppen och energikostnaderna med 20 % på flygplatser. Pilottestning pågår i Rom Fiumicino och Milanos Malpensa. De nytt system, kallat KASKAD, kommer att spara dessa italienska flygplatser åtminstone cirka 6000 MWh, vilket motsvarar 42,000 XNUMX ton CO2 och € 840,000 per år.

Partnerorganisationer i Tyskland, Italien, Irland och Serbien arbetar man med det nya systemet, med stöd av 2.6 miljoner euro i EU-finansiering. Smakämnen Airports Council International Europe – som representerar över 450 flygplatser på vår kontinent – ​​har åtagit sig sitt stöd till projektet, vilket innebär att vi kommer att börja se en bredare användning av detta nya system från 2015.

"Sensorer och mätare placeras på infrastrukturen och kommunicerar information till en central databas, förklarar Nicolas Réhault, samordnaren förKASKAD projektet @CASCADE_ICT vid Fraunhofer-institutet för Solar Energy Systems i Freiburg, Tyskland. "Innovativ programvara kan upptäcka fel, till exempel fläktar som går när de inte behövs, samtidig uppvärmning och kylning, styrfel och så vidare. Det kan sedan föreslå korrigerande åtgärder för energilednings- och underhållsteamen, som att återställa kontroller eller byta ut felaktiga detektorer."

Från italienska flygplatser till resten av Europa

"Med den kunskap vi får vill vi replikera lösningen på andra flygplatser", tillägger Nicolas Réhault.

Vice ordförande för Europeiska kommissionen NeelieKroesEU, Som ansvarar för Den digitala agendan, säger: "Jag reser ofta i mitt jobb, och jag tror till 100 % på att våra flygplatser måste bli smartare och grönare. CASCADE-systemet visar oss att att vara hållbar inte behöver kosta en förmögenhet, och att det faktiskt kan spara oss pengar.”

Och det kommer att finnas andra applikationer för CASCADE-systemet, som Nicolas Réhault kommenterar: "Flygplatser är komplexa. Vi har fått mycket kunskap om hur dessa infrastrukturer fungerar. Detta kan kopieras till andra mycket komplexa byggnader som sjukhus och banker. Och det skulle kunna minskas till enklare saker också."

Annons

Läs mer om KASKAD projektet.

Bakgrund

CASCADE-projektet tilldelades finansiering från EU sjunde ramprogrammet för forskning och teknisk utveckling#FP7 (2007-2013). EU:s nya forsknings- och innovationsprogram Horizon 2020 # H2020 lovar ännu fler genombrott med 80 miljarder euro i finansiering tillgänglig under de kommande sju åren (7–2014).

Mer information

Den digitala agendan
Neelie Kroes
Följ NeelieKroesEU
Video på Euronews – rapport på Leonardo da Vinci-Fiumicino flygplats nära Rom

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend