Anslut dig till vårt nätverk!

EU

#Kuneva: Att reglera hushållsarbetare kommer att minska trafficking och övergrepp

DELA MED SIG:

publicerade

on

kuneva

Parlamentets utskott för kvinnors rättigheter antog torsdagen den 18 februari ett betänkande som uppmanar EU-kommissionen att uppmuntra EU-länderna att ta initiativ för att skydda hushållsarbetarnas och vårdpersonalens rättigheter i EU. "Om vi ​​reglerar det här yrket kommer vi att kunna minska människohandel och övergrepp mot kvinnor", säger rapportförfattaren Kostadinka Kuneva, en grekisk medlem i GUE-gruppen. Ledamöterna kommer att rösta om betänkandet under plenarmötet i april.

Här är hennes intervju med EU-parlamentet.

Vad handlar rapporten om?

Det är ett initiativbetänkande från kommittén för kvinnors rättigheter för en sektor som omfattar 2.5 miljoner anställda och arbetare i Europa och 52 miljoner över hela världen. Och detta nummer hänvisar till officiella siffror. Cirka 29.9 % av hushållsarbetarna är helt uteslutna från den nationella arbetslagstiftningen. Som ett resultat av detta är de ofta offer för diskriminering, de misshandlas och de tvingas arbeta under dåliga arbetsförhållanden. Situationen är till och med värst för migrerande arbetstagare.

Kvinnorättskommittén uppmanar EU-kommissionen att vidta åtgärder för att anta lagstiftande och icke-lagstiftande initiativ för att reglera yrket som hushållsarbetare och vårdare i EU.

Hur stor är problemet och varför är det nödvändigt med europeisk lagstiftning?

Annons

83 % av hemarbetarna runt om i världen är kvinnor. En hög andel av dessa kvinnor är invandrare. Om vi ​​reglerar detta yrke kommer vi att kunna minska människohandel och kvinnomisshandel.

Har du någon personlig erfarenhet av denna fråga som hjälpte med rapporten?

Som invandrare i Grekland arbetade jag för ett städföretag. Även om jag aldrig jobbat i folks hem har jag släkt och vänner som har det. Jag har också träffat många kvinnor som har framfört anklagelser om sina arbetsvillkor och som sekreterare för det grekiska fackförbundet för städare och hushållerskor har jag tagit itu med dessa frågor och den situation de levde i.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend