Anslut dig till vårt nätverk!

Asylpolitik

#Greece: Juncker utser EU-koordinator för att organisera operativt genomförande i Grekland

DELA MED SIG:

publicerade

on

Juncker-gest

President Jean-Claude Juncker has appointed Maarten Verwey to act as the EU Coordinator to implement the EU-Turkey statement. This follows the agreement by heads of state or government meeting in the European Council today that “the Commission will coordinate and organise together with member states and agencies the necessary support structures to implement it effectively.”

Efter det avtal som nåddes den 18 mars mellan Europeiska unionen och Turkiet om att återlämna alla nya oregelbundna migranter som korsar från Turkiet till de grekiska öarna från och med 20 mars 2016, samtyckte alla EU: s medlemsländer att förse Grekland med kort varsel med nödvändiga medel, inklusive gränsen vakter, asylexperter och tolkar.

European Commission President Jean-Claude Juncker said: “We agreed today [18 March] that the Commission will appoint an EU Coordinator on the ground to make the plan operational. I have decided that this will be Maarten Verwey, the Director General of the Structural Reforms Support Service who already is in Greece helping on a daily basis with the management of the refugee crisis. He will organise the work and coordinate the dispatching of the 4,000 staff that will be needed from Greece, member states, the European Asylum Support Office (EASO) and FRONTEX. We need case workers, interpreters, judges, return officers and security officers.”

Maarten Verwey is the Director-General of the European Commission’s Structural Reform Support Service. He leads a team which has already been on the ground in Greece since October 2015, working hand in hand with the Greek authorities to address the refugee crisis, by accelerating access to emergency funding, improving the coordination between the various actors, addressing administrative bottlenecks and facilitating knowledge sharing on border management and relocation.

Maarten Verwey var formellt vice generaldirektör för generaldirektoratet för ekonomiska och finansiella frågor (ECIFN) innan han utnämndes av president Juncker i juli 2015 till generaldirektör för stödtjänsten Strukturreform, en tjänst som tillhandahåller teknisk hjälp för medlemsländerna hjälpa dem att genomföra tillväxtförbättrande administrativa och strukturella reformer.

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend