Anslut dig till vårt nätverk!

armenien

#Nagorno-Karabach diskuteras i Europaparlamentet

DELA MED SIG:

publicerade

on

 

Situationen i #Nagorno-Karabach

Heidi Hautala, ledamot av Europaparlamentet, på Verts/ALE-gruppens vägnar, höll följande tal i det europeiska plenarsammanträdet tisdagen den 12 april 2016 i Strasbourg om situationen i Nagorno-Karabach.

"Fru president, det enda sättet att förhindra ett nytt krigsutbrott runt kontaktlinjen och eskalera situationen är att stoppa den militära uppbyggnaden och den relevanta kapprustningen. Det bästa sättet att uppnå detta är att sätta in ett robust FN-fredsbevarande uppdrag runt kontaktlinjen med demilitarisering av området och tillbakadragande av all tung rustning till 15 till 30 kilometer bort. Parterna inom ramen för OSSE:s Minsk-grupp bör utveckla och enas om en mekanism för förebyggande och utredning av incidenter för att hantera alla kränkningar som kan inträffa.

Nagorno-Karabach skiljer sig från de andra frusna konflikterna på en punkt: båda parter är överens om att större delen av konfliktområdet tillhörde Azerbajdzjan, och jag talar om de sju provinserna som omger Nagorno-Karabach. Armenien bör därför ge tillbaka till Azerbajdzjan de flesta av de ockuperade provinserna inom en rimlig bestämd tidsperiod, och samtidigt bör OSSE:s Minskgrupps ordförandeskap återuppta förhandlingarna om Nagorno-Karabachs slutliga status.

Istället för att utbyta anklagelser mot varandra om möjliga krigsförbrytelser som begåtts i Nagorno-Karabach, bör Armenien och Azerbajdzjan både underteckna och ratificera Romstadgan om Internationella brottmålsdomstolen. Armenien har undertecknat men inte ratificerat; Azerbajdzjan har varken undertecknat eller ratificerat. Slutligen bör EU tillämpa samma synsätt på alla konflikter i länderna i det östliga partnerskapet och undvika dubbelmoral.”

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend