Anslut dig till vårt nätverk!

Gränser

#Brexit: Ledamöterna reagerar på rollen som EU-kommissionär för säkerhet som föreslagits för den senaste brittiska kommissionären, Sir Julian King

DELA MED SIG:

publicerade

on

säkerhetBeslutet av EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker att utse Sir Julian King till EU-kommissionär för säkerhetsunionen har välkomnats av olika partier inom Europaparlamentet. Även om vissa farhågor har uppstått om huruvida tjänsten som kommissionär för säkerhet är lämplig för en brittisk kommissionär när Storbritannien har ett undantag från stadgan om grundläggande rättigheter och kan välja att välja bort reglerna för rättsliga och inrikes frågor.

Conservative Home Affairs spokesman Timothy Kirkhope MEP said the appointment reflected the UK’s continuing leadership role in security issues. Kirkhope said: “We face a global terrorist threat and this announcement sends a strong signal that the security relationship between Britain and the EU will remain of key importance post-Brexit.”

“Sir Julian’s extensive diplomatic experience, including spells working with NATO, the UN Security Council and as Chairman of the EU’s Political and Security Committee, make him perfectly suited to fulfil this role.”

Kirkhope är en av de ledande ledamöterna i Europaparlamentets utskott för medborgerliga fri- och rättigheter och lotsade det landmärke direktivet om passageraruppgifter genom Europaparlamentet.

Guy Verhofstadt MEP, leader of the Liberals and Democrats (ALDE) group in the European Parliament, welcomed the nomination of a commissioner tasked to deal with security: “The fact that Mr Juncker has chosen to nominate a commissioner to coordinate anti-terrorism policies at a European level is definitely a good thing. I am also pleased to see that the commissioner’s task is thought through at an operational level and that a clear role has been carved out for him.

However, he wondered if a UK-commissioner for the Security Union is the right choice. Verhofstadt is concerned that the UK has a long-standing opt-out from Justice and Home Affairs measures, an area that is crucial for building a European anti-terrorism capacity. He said, it would be odd to give such an important portfolio to someone who has no incentive to further the European interest in general, or more specifically, to enhance the EU’s security capabilities.

S&D (sociala och demokratiska) gruppordförande Gianni Pittella, ledamot av Europaparlamentet, sa: "Säkerhet är ett viktigt ämne för EU och det är bra att vi nu har någon som arbetar specifikt med att samordna den europeiska säkerhetsagendan. Detta är något som europeiska medborgare har efterlyst och något vi till fullo stöder. Det är viktigt att detta arbete görs till stöd för kommissionären för inrikes frågor Avramopoulos och under ledning av förste vice ordförande Timmermans. Tillvägagångssättet att leda en arbetsgrupp bestående av experter från befintliga avdelningar och ge råd är det korrekta."

Annons

Bakgrund

Sir Julian is currently Britain’s ambassador to France. If confirmed in the EU post, he will replace Lord Hill, the former Financial Services Commissioner, who resigned after the Brexit vote.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend