Anslut dig till vårt nätverk!

EU

#Eurozone-förslag kommer att bli Rom-festpoker

DELA MED SIG:

publicerade

on

FS_eurozone

Tycker synd om Europeiska unionens högsta tjänstemän när de funderar på nästa månads 60-årsjubileum av Romfördraget, skriver Giles Merritt.

Planerad som en härlig folkfest, kommer det att bli en politisk pinsamhet. EU är klämt mellan två motstridiga påtryckningar: det vill visa upp unionens framgångar vid det informella toppmötet den 25 mars i Rom, men har också åtagit sig att ta fram en vitbok som lovar verkliga framsteg när det gäller eurons framtid.

Nu när jubileet närmar sig stort brottas EU-kommissionens övre skikt frenetiskt med texten. Räknat som färdplanen för att säkerställa ekonomisk, finansiell, finansiell och politisk union till 2025, riskerar den i själva verket att avslöja den verkliga omfattningen av europeisk oenighet.

Det råder ingen tvekan om att Europa behöver en moralhöjare. EU:s sjunkande popularitet och den ytterligare destabilisering som hotas av Brexit och president Trumps dystopiska agenda bör motverkas av en klarögd bedömning av EU:s värde – dåtid, nutid och framtid.

Ett fåtal politiker har sagt det, om än lågt. Frankrikes president, François Hollande, har föreslagit att det informella Europeiska rådet i Rom "bör öppna en ny sida för Europas framtid". Tysklands förbundskansler Angela Merkel har talat ganska vagt om behovet av ett framtida "tvåhastighets Europa" som ska diskuteras vid Rommötet.

"Det råder ingen tvekan om att Europa behöver en moralhöjare"

Annons

Glasyren på EU:s sextioårstårta skulle ha varit en uppvisning i enighet om Europas ekonomiska och monetära union (EMU) och eurons framtid.

Men diskussioner om hur man kan stärka euroområdet i spåren av de statsskuldskriser som skakat Grekland, och även Spanien, Portugal, Irland och Italien, har varit en saga.

I mitten av 2015 fastställde den så kallade rapporten från de fem ordförandena (som involverar Europeiska centralbankens och eurogruppens chefer, såväl som cheferna för de tre viktigaste EU-institutionerna) en ganska trevande plan för att slutföra EMU. Rapporten förde de svåra frågorna om ömsesidiga skulder och skatteöverföringar från rikare till fattigare eurozonmedlemmar åt sidan.

I september förra året förklarade EU:s ledare vid möte i Bratislava EU:s beslutsamhet att göra framsteg när det gäller styrning av euroområdet och en rad andra frågor, inklusive flyktingar.

Men Bratislava ansågs allmänt vara en fuktig squib, och i konkreta termer gjorde inte mycket mer än att sparka burken på vägen, särskilt om euroområdets framtid. Detta ökade trycket på en vitbok med tillräckligt med muskler för att försäkra européerna om att den politiska farten i EU inte avtar.

Vattnet i EMU-debatten har grumlats ytterligare av kommissionens önskan att förstärka sitt EMU-dokument genom att ta itu med en "europeisk pelare för sociala rättigheter".

Denna pelare ser att euroområdets framtid i hög grad beror på utvecklingen av den nationella sysselsättnings- och välfärdspolitiken, men det finns en risk att de djupa splittringarna när det gäller att förbättra styrningen av euroområdet kommer att skymmas av socialpolitiska frågor och kommissionens idéskapande av en "konkurrenskraftsstyrelse" i varje medlem stat för att bedöma reformer för att påskynda ekonomisk konvergens.

"Diskussioner om hur man stärker euroområdet i kölvattnet av de statsskuldskriser som har skakat Grekland, och även Spanien, Portugal, Irland och Italien, har varit en saga"

Kommissionen har hittills kramat vitbokens text till sitt bröst. Vissa EU-ambassadörer tror att de kanske inte får syn på det förrän i början av mars, då det kommer att finnas lite tid att göra mer än att finjustera ett fullbordat faktumDet är allmänt erkänt att tidpunkten är svår för Bryssels verkställande makt av valen i år i Frankrike och Tyskland. Om vitboken väcker kontroverser kan det göra mer skada än nytta.

Den stora frågan är vad förslagen kommer att säga om de steg som skulle leda till EMU:s planerade slutförande 2025.

Dessa är farligt giftiga beslut eftersom de sträcker sig över vanliga euroobligationer för att lindra problemen i underskottsländer, ett återförsäkringssystem på EU-nivå för att stödja nationella bankgarantier och en makroekonomisk stabiliseringsmekanism för att hantera allvarliga ekonomiska chocker. Över dem alla hänger det omtalade skapandet av en enda finansminister i euroområdet i händerna på en "finansminister" från EU.

Dessa frågor skiljer Europas rika norra och fattiga söder – och i vissa ögon de sparsamma från slösarna. Med Berlin i spetsen för EU kommer det inte att finnas någon snabb lösning, och den kalla verkligheten kastar redan ett hårt slag över Romfördragets sextioårsfest.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend