Anslut dig till vårt nätverk!

Brexit

Storbritanniens premiärminister May upphäver försöken att spåra ur sin #Brexitplan i parlamentet

DELA MED SIG:

publicerade

on

May_edited-3Premiärminister Theresa May vann godkännande från parlamentets nedre kammare på onsdagen (8 februari) för att utlösa Storbritanniens utträde ur EU, vilket besegrar försök från EU-vänliga lagstiftare att koppla extra villkor till hennes plan att inleda skilsmässasamtal senast den 31 mars. skriver William James.

Lagstiftare (parlamentsledamöter) röstade 494 mot 122 för en lagstiftning som ger May rätten att utlösa Brexit, vilket avslutade dagar av intensiv debatt. Lagförslaget behöver nu godkännande av överkammaren, där May inte har majoritet, innan det blir lag.

Segern markerar ett viktigt steg mot att inleda vad som förväntas bli en komplex och svår tvåårig förhandling med EU om frågor som handel, immigration och säkerhet som kommer att rita om Storbritanniens roll i världen.

"Vi har sett en historisk omröstning i kväll", sade brexitminister David Davis. "En stor majoritet för att gå vidare med att förhandla om vårt utträde ur EU och ett starkt, nytt partnerskap med dess medlemsländer."

Efter att ha överlevt ett mindre uppror inifrån Mays konservativa parti som hade hotat att undergräva hennes auktoritet och förhandlingsstrategi, antogs lagen utan ändringar och enligt tidsplanen.

Det väckte förväntningarna om att lagförslaget kommer att få en lika smidig passage i det ovalda House of Lords, när dess resa dit börjar på allvar den 20 februari. Regeringen vill slutföra lagstiftningsprocessen senast den 7 mars.

Källor nära diskussioner i överkammaren sa att de förväntade sig att kamrater skulle fortsätta att trycka på för att parlamentet ska ha mer att säga till om under förhandlingsprocessen. En källa sa att det kan innebära en veckas försening av lagens slutgiltiga godkännande, men ingen av dem förväntade sig att processen skulle äventyra Mays deadline i slutet av mars.

Annons

Ibland har debatten avslöjat två stora brister som löper genom Storbritanniens politik efter folkomröstningen: ‎kopplingen mellan starkt EU-vänliga Skottland och resten av landet, och splittringen över Europa i oppositionspartiet Labour.

En opinionsundersökning indikerade på onsdagen att stödet för skotsk självständighet hade ökat sedan May kom ut förra månaden till förmån för att Storbritannien skulle göra ett rent avbrott när de lämnar EU.

Scottish National Partys lagstiftare sa upprepade gånger i parlamentet att de nekades en röst i brexitprocessen, vilket underblåste kravet på en ny folkomröstning om självständighet.

"Regeringsmedlemmarnas barackeringar och förhindrandet av SNP-parlamentsledamöter från att tala i denna kammare spelar oss rätt i händerna och resulterar i rubriker som säger att stödet för självständighet ökar", säger SNP-lagstiftaren Joanna Cherry.

När de sista rösterna räknades sjöng SNP-lagstiftare Beethovens "Ode till glädjen" – EU:s hymn – i debattkammaren.

Lagen har också blivit en kanal för frustrationer inom Labour, som har splittrats om huruvida det ska stödja Mays vision om Brexit eller försöka blockera det för att säkra en annan överenskommelse.

Labours stöd är uppdelat mellan mer välmående stadsvalkretsar som generellt föredrog att stanna i EU och minskande industriområden som starkt stödde Brexit. För att komplicera saken ytterligare representerar många EU-vänliga Labour-lagstiftare anti-EU-områden.

Dussintals Labour-lagstiftare röstade emot lagförslaget och trotsade deras ledare Jeremy Corbyn, som sa att de borde stödja lagen även om deras försök att ändra den hade misslyckats. Flera medlemmar i Corbyns policyteam avgick på grund av frågan.

"Jag... kan inte, med gott samvete, rösta på något som jag tror i slutändan kommer att skada staden jag har äran att representera, älska och kalla hem," sa Clive Lewis, Corbyns affärstalesman, som slutade ögonblicket före omröstningen.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend