Anslut dig till vårt nätverk!

Blindhet

#Marrakeshfördraget "måste antas för att förbättra tillgången för blinda och synskadade till böcker"

DELA MED SIG:

publicerade

on

Punktskrift+bok+xgold+2012EU-domstolen (EG-domstolen) har idag (14 februari) publicerat sitt yttrande om Marrakechfördraget för blinda, synskadade eller på annat sätt funktionshindrade. 

FN-fördraget, som ger undantag i upphovsrättsreglerna för böcker för blinda och synskadade, trädde i kraft i september förra året, men EU har ännu inte ratificerat det, på grund av att ett litet antal medlemsländer blockerar det i rådet. EG-domstolen har slagit fast att EU har exklusiv behörighet för ratificeringen av detta fördrag, vilket innebär att det inte behöver vänta på medlemsstatens godkännande. Europaparlamentet arbetar för närvarande med ett lagstiftningspaket för att implementera fördraget i EU-lagstiftningen.

I en kommentar till beslutet sa Greens/EFA:s föredragande Max Andersson:

"Vi välkomnar EG-domstolens dom, som bekräftar EU:s exklusiva behörighet. EU måste nu vidta snabba åtgärder för att ratificera fördraget så att EU:s medborgare kan dra nytta av det så snart som möjligt. Detta fördrag, och dagens dom, kan hjälpa miljontals blinda och synskadade över hela världen att få bättre tillgång till böcker i ett tillgängligt format.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend