Anslut dig till vårt nätverk!

Brexit

Storbritannien kommer sannolikt inte att utlösa artikel 50 vid EU-toppmötet den 9 mars: #Brexitminister

DELA MED SIG:

publicerade

on

r_edited-3Brexitminister David Davis sa på tisdagen (14 februari) att regeringen var på väg att hålla sin deadline i slutet av mars för att inleda det formella skilsmässoförfarandet från EU, men att Storbritannien inte såg det vid ett EU-toppmöte nästa månad. skriver Daniel Dickson.

EU-tjänstemän är angelägna om att veta när premiärminister Theresa May kommer att utlösa artikel 50 i EU:s Lissabonfördraget och inleda några av de mest komplicerade samtalen Storbritannien har hållit sedan andra världskriget för att avsluta sitt mer än 40-åriga medlemskap i blocket.

I Stockholm tillfrågades Davis om han förväntade sig att May skulle leverera artikel 50-brevet vid ett EU-toppmöte i Bryssel den 9 och 10 mars – ett datum som vissa brittiska medier hade sagt var under övervägande för att undvika eventuella sammanstötningar med ett toppmöte i de andra 27 staterna den 25 mars för att fira blockets 60-årsjubileum.

”Den 9:e eller 10:e är inget datum jag känner igen när det gäller vår tidtabell. Det vi har sagt är i slutet av mars, någon gång under mars, säger Davis tillsammans med Ann Linde, Sveriges EU- och handelsminister.

"Jag är övertygad om att vi kommer att göra det innan vår tidtabell men inte nödvändigtvis före den du spelade ut," tillade han.

Davis sa att han var säker på att den lagstiftning som behövs för att May ska utlösa artikel 50 skulle antas av Storbritanniens överhus i parlamentet "i god tid före slutet av mars".

Tidigare denna månad antog underhuset i parlamentet lagförslaget och det har nu överlämnats till det icke-valda House of Lords där några ledamöter säger att de kommer att koppla villkor till det som kan tänja på regeringens tidtabell.

Annons

Davis sade också att han hoppades att Storbritannien under de två år som avsatts för skilsmässoförhandlingarna inte bara skulle kunna förhandla om sitt utträde ur Europeiska unionen utan också ett frihandelsavtal, eftersom båda delade gemensamma standarder.

"Vi vill om två år komma till en slutsats i den här frågan," sa han. "Vi har sagt att vi kan ha några implementeringssaker att göra efter det, men vi tror att båda är möjliga om två år."

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend