Anslut dig till vårt nätverk!

Brexit

#Brexit: House of Lords kan försöka ändra #Article50-lagförslaget

DELA MED SIG:

publicerade

on

170220Mandelson2I dag (20 februari) kommer lagförslaget om anmälan om utträde ur Europeiska unionen, den rättsakt som tillåter den brittiska regeringen att utlösa artikel 50 för att lämna EU, att debatteras i House of Lords – den brittiska överkammaren. Debatten börjar i eftermiddag och fortsätter i morgon. Mer än 190 medlemmar av Lords har redan anmält sitt intresse för att tala under debatten.

Under helgen sa Lord Mandelson, brittisk före detta minister och EU-kommissionär, att lagförslaget för att utlösa artikel 50 skulle kunna besegras i överhuset om parlamentet inte beviljades en "meningsfull" omröstning i slutet av förhandlingarna och om rättigheterna för EU-27-medborgare som vill stanna kvar i Storbritannien skyddades inte.

Liknande ändringsförslag som lades fram under godkännandeprocessen i underhuset avvisades. Medan House of Lords är relativt svagt i Storbritanniens konstitution, respekteras det fortfarande för sin mindre partiska analys och förmåga att utmana regeringen om innehållet i dess förslag. Den samlar också ett brett spektrum av experter från både näringslivet och civilsamhället.

House of Lords har skrivit ett antal rapporter som pekar på de många utmaningar som ligger framför oss. Rapporterna sträcker sig från miljöfrågor till framtida handelsarrangemang.

Annons

Bakgrund

Lagförslaget om Europeiska unionen (meddelande om tillbakadragande) började sin resa genom House of Lords den 8 februari, med den första behandlingen – en formell process genom vilken lagförslagets titel läses upp i kammaren. Andra behandlingen, möjligheten för ledamöter att debattera huvudsyftet och principerna för lagförslaget, är planerad att äga rum idag och i morgon och är den första chansen för öppen debatt i Lords.

Efter den andra behandlingen övergår propositionen till utskottsstadiet. Detta är första chansen att ändra och är planerad till den 27 februari.

Kommittéstadiet tillåter en rad för rad granskning av lagförslaget och det första ändringsskedet i House of Lords.

Onsdag 1 mars: Kommittéskede dag två.

Tisdag 7 mars: Rapportstadiet och tredje behandlingen. Rapportfasen är ytterligare en chans att granska lagförslaget och göra ändringar. Tredje behandlingen är en chans att "städa" räkningen. Normalt är den tredje behandlingen minst tre sammanträdesdagar efter rapportfasen. Det är ovanligt i House of Lords att dessa separata etapper tas samma dag.

Om lagförslaget ändras kommer det att behöva gå tillbaka till underhuset (nedre kammaren) för godkännande, vilket kan leda till en försening av den påstådda deadline den 9 mars. Premiärminister May siktade på att officiellt utlösa artikel 50 på Europeiska rådets första dag.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend