Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Brittiska parlamentet att rösta om Magnitskij #AssetFreezing lagstiftning på tisdag

DELA MED SIG:

publicerade

on

MagnitskijsI morgon, den 21 februari 2017, kommer det brittiska underhuset att rösta om Magnitskys lagstiftningsinitiativ som syftar till att införa frysningar av tillgångar i Storbritannien på människorättsöverträdare från var som helst i världen.

Initiativet presenteras som en ändring av den kriminalekonomiska propositionen som lades fram för riksdagen i oktober förra året för att stärka och förbättra tillämpningen av lagen om inkomster från brott.

Magnitsky-initiativet kommer i två former – Dominic Raab MP-versionen (stödd av en partiöverskridande koalition av parlamentsledamöter), som gör det möjligt för både den brittiska regeringen eller tredje part att gå till domstol för att begära frysning av tillgångar för människorättsöverträdare; och regeringens version, som håller tillgångarnas frysning makt enbart i händerna på regeringen. Båda versionerna täcker beteende som inträffat utanför Storbritannien och som skulle vara olagligt i Storbritannien.

"Den här lagstiftningen drabbar kleptokrater där den räknas. Nästan varje plåtkärldiktator som torterar och dödar i sitt eget land har ett dyrt hem i London. Dessa människor borde inte ges fristad i Storbritannien. Denna lagstiftning är också en viktig hyllning till arvet från Sergej Magnitskij och ett kraftfullt instrument som skyddar whistleblowers,” sa William Browder, ledare för kampanjen Global Magnitsky Justice.

Tisdagen den 21 februari 2017 kommer propositionen att behandlas vid betänkandet och tredje behandlingen av propositionen.

Skulle Magnitsky-initiativet gå igenom i lag kommer Storbritannien att vara det tredje landet i världen som inför sanktioner av typ Magnitsky.

Den nya lagstiftningen kommer att skydda whistleblowers och människorättsförsvarare som identifieras som de som "söker avslöja olaglig verksamhet utförd av en offentlig tjänsteman" eller "erhålla/försvara mänskliga rättigheter och grundläggande friheter."

Annons

Den föreslagna Magnitsky-lagstiftningen modifierar den nuvarande definitionen av olagligt beteende enligt del 5 i lagen om vinning av brott för att inkludera kränkningar av mänskliga rättigheter. Detta gör det möjligt att väcka civilrättsliga återvinningsförfaranden med avseende på egendom som tillhör människorättskränkare.

Den föreslagna Magnitsky-lagstiftningen kommer också att gälla individer som ekonomiskt tjänat på eller materiellt bistått kränkningarna av mänskliga rättigheter. Det gäller tortyr oavsett om den inträffade före eller efter att lagen stiftades.

USA antog den Ryssland-fokuserade Magnitsky Act som införde amerikanska tillgångar frysta och viseringsförbud 2012 och Global Magnitsky Act som gäller människorättsöverträdare runt om i världen 2016. Estland antog sin Global Magnitsky Act 2016. För närvarande Kanada och EU överväger också sina egna versioner av Magnitsky-sanktioner.

Storbritanniens Magnitsky-tillägg sponsrades av Dominic Raab MP (konservativ), Dame Margaret Hodge MP (Labour), Tom Brake MP (liberaldemokrat), Ian Blackford MP (SNP), Douglas Carswell MP (UKIP), Caroline Lucas MP (grön) , och Sammy Wilson MP (demokratisk fackföreningsmedlem), och är stöds av totalt 50 parlamentsledamöter.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend