Anslut dig till vårt nätverk!

Framsidan

Storbritannien försvarar #Trump erbjudande om statsbesök trots protester

DELA MED SIG:

publicerade

on

stå upp mot trumfDen brittiska regeringen försvarade på måndagen (20 februari) sitt beslut att erbjuda USA:s president Donald Trump ett påkostat statsbesök och en audiens hos drottningen i år, trots protester utanför parlamentet och oliktänkande från lagstiftare, skriver William James och Alistair Smout.

Prime Minister Theresa May’s government wants to reaffirm the “special relationship” with the United States and secure a trade deal as Britain prepares to leave the European Union.

“In the light of America’s absolutely pivotal role we believe it entirely right that we should use all the tools at our disposal to build common ground with President Trump,” junior foreign minister Alan Duncan told parliament.

He described state visits as Britain’s “most important diplomatic tool”, saying Trump’s trip would go ahead as planned.

Besöket har sporrat 1.8 miljoner människor i Storbritannien att skriva under en namninsamling som säger att han inte borde få ett statsbesök eftersom det kan skämma ut drottning Elizabeth.

As parliament debated that petition on Monday – a symbolic discussion which has no power to force the government to withdraw its invitation – around 7,000 protesters gathered outside with placards bearing slogans such as “Dump Trump, Fight Bigotry”.

“It’s about the rise of hate and extremism, which is personified by Trump. It’s not just about him, but he represents what’s happening in the world at the moment,” protester Alison Dale, 61, told Reuters.

Annons

“The invitation was kneejerk, and made us look desperate. Now we’re leaving the European Union, it’s clear we’re just desperate for trade deals, and we look weak.”

Sedan Trump tillträdde i januari har Trump utlöst globala protester över planer på att förbjuda migranter från sju länder med muslimsk majoritet, och från kvinnliga aktivister som kallar honom kvinnofientlig.

Trump säger att hans immigrationsorder syftar till att skydda USA och att hans motståndare har förvrängt hans avsikter.

Prime Minister May has said she will not consider cancelling the visit. Managing the backlash adds to her diplomatic “to-do” list as she sets about reuniting a country divided over Brexit and negotiating a divorce with European trading partners.

Debatten, som hölls i ett fullsatt sidorum i parlamentet snarare än i huvuddebattkammaren, gav lagstiftare en plattform för att lufta ett brett spektrum av åsikter om Trump.

“It’s difficult to know whether to be appalled at the morality of this invitation, or just astonished at the stupidity of the invitation,” said Scottish National Party lawmaker Alex Salmond. Previously Trump has clashed with Salmond over his investments in Scotland.

Kritiker fokuserade på anklagelser om sexism och hänvisade till hans immigrationspolitik, medan andra lagstiftare hävdade att Trump borde komma till Storbritannien, men att han inte borde få den höga äran av ett statsbesök, vilket skulle innebära påkostade uppvisningar av kunglig festlighet och en bankett värd av drottning.

Crispin Blunt, head of parliament’s Foreign Affairs Committee, said a head-of-government visit by Trump would be appropriate this year but a full state visit should wait until 2020, the 400th anniversary of the Pilgrim Fathers’ settlement in New England.

“If we don’t take the hype out of this debate, with all the people who signed this petition, there is every possibility that of course this visit is then going to become a rallying point for everybody who is unhappy both with the direction of American policy, or British policy or anything else,” he said.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend