Anslut dig till vårt nätverk!

Gränser

Parlamentet uppmanar kommissionen att verka för full US-EU #visa ömsesidighet

DELA MED SIG:

publicerade

on

visa-1024x298EU-kommissionen är juridiskt skyldig att vidta åtgärder för att tillfälligt återinföra viseringskrav för amerikanska medborgare, med tanke på att Washington fortfarande inte ger visumfri tillgång till medborgare i fem EU-länder. I en resolution som godkändes torsdagen (2 mars) uppmanar parlamentsledamöterna kommissionen att anta nödvändiga rättsliga åtgärder "inom två månader". 

Texten som utarbetats av utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter antogs med handuppräckning.

Medborgare i Bulgarien, Kroatien, Cypern, Polen och Rumänien kan fortfarande inte komma in i USA:s territorium utan visum, medan amerikanska medborgare kan resa till alla EU-länder utan visum.

According to the visa reciprocity mechanism, if a third country does not lift its visa requirements within 24 months of being notified of non-reciprocity, the EU Commission must adopt a delegated act – to which both Parliament and the Council may object – suspending the visa waiver for its nationals for 12 months.

Efter en anmälan om icke-ömsesidighet den 12 april 2014 borde kommissionen ha agerat före den 12 april 2016, men den har ännu inte vidtagit några rättsliga åtgärder. Kanada inför också visumkrav för bulgariska och rumänska medborgare, men det har meddelats de kommer att hävas den 1 december 2017.

I april 2014 underrättades EU-kommissionen om att fem länder inte uppfyller sina skyldigheter gentemot EU när det gäller ömsesidighet för viseringsfria resor: Australien, Brunei, Kanada, Japan och USA.

Australien, Brunei och Japan har sedan dess hävt sina visumkrav för alla EU-medborgare och Kanada kommer att göra det i december i år.

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend