Anslut dig till vårt nätverk!

Brexit

#AE17: Nordirländska val kan få seismiska konsekvenser

DELA MED SIG:

publicerade

on

170304Stormont2När premiärminister Theresa May talade till det skotska konservativa partiet i Glasgow i går (3 mars) räknade rösträknare i vallokaler över hela Nordirland röster i provinsens val. I sitt tal sa May att hon inte skulle låta Storbritannien glida isär. När hon talade såg fackföreningspartier i norra Irland deras stöd krympa till det lägsta på nästan 100 år. 

Valet utlöstes av vice förste minister Martin McGuinness avgång på grund av första minister Arlene Fosters ansvar för skandalen för Renewable Heat Incentive (RHI), ett system som hon etablerade 2012 när hon var minister för företag. Planen var ursprungligen budgeterad att kosta 25 miljoner pund, men kunde nu kosta skattebetalare upp till 500 miljoner pund (nästan 600 miljoner euro).

McGuinness uppmanade Foster att avgå medan en fullständig utredning kunde äga rum, när hon vägrade, lämnade han sin avgång och kallade det demokratiska unionistpartiets position "arrogant" och saknar trovärdighet.
Any future assembly was going to see a cull of 18 seats, so it was inevitable that most parties would lose seats. What is remarkable is that the main unionist parties – the Democratic Unionist Party and Ulster Unionist Party – lost 16 seats, while the two main nationalist parties – Sinn Féin and the Social Democratic and Labour Party – lost just one seat.

Det finns två anmärkningsvärda punkter:

Fackföreningsröster under 50 %

For the first time, since Northern Ireland was created in 1921, unionist parties (those parties that wish Northern Ireland to remain a part of the United Kingdom) won less than 50% of the vote. In Northern Ireland this is remarkable. One of the reasons that there is little media coverage of these elections – even in the UK or Ireland – is that they are seen to be more of a tribal head-count than an election.

170604NornIron UnionistsBelow50

‘Remain’ parties hold the majority

Sinn Féins president Gerry Adams kallade omröstningen en omröstning mot Brexit. Det är svårt att veta hur inflytelserik utsikten till Brexit var i väljarnas hjärtan och sinnen, men majoriteten för partierna som är pro-Remain ekar resultatet i Storbritanniens EU-folkomröstning, där både Skottland och Nordirland intog en EU-vänlig hållning.

#AE17 EU:s ståndpunkt i folkomröstningen:

vad nästa

De vinnande partierna får tre veckor på sig att bilda regering. Vissa politiker föreslår redan att denna period kan förlängas. Sinn Féin fortsätter dock att kräva Arlene Fosters avgång som DUP-partiledare medan en fullständig utredning av uppvärmningsskandalen genomförs; om ingen regering bildas skulle Nordirland kunna återgå till det som kallas "direkt styre" från London.

Det är svårt att veta vad detta kommer att innebära för fredsprocessen, men utsikten till direkt styre och att bli avskuren från resten av Europa kommer att leda till en period av djup instabilitet.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend