Anslut dig till vårt nätverk!

EU

#EPP återkallar Jacek Saryusz-Wolskis vice ordförandeskap för att ta över rollen som "Tuska"

DELA MED SIG:

publicerade

on

 

170306Jacek2Jacek Saryusz-Wolski, ledamot av Europaparlamentet (vänster) träffar EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker

Vid veckans Europeiska rådet förväntas regeringschefer diskutera dess president för perioden 1 juni 2017 till 30 november 2019. Saryusz-Wolski, som är medlem i partiet Civic Platform (PO) i Polen, tog det ovanliga steget att acceptera nomineringen av Polens styrande lag och rättvisa parti, att ställa upp mot polska, partimedlem och nuvarande sittande Donald Tusk för rollen som ordförande för Europeiska rådet.

EPP, efter att ha fått PO:s officiella meddelande om Saryusz-Wolskis omedelbara uteslutning från sitt medlemsparti, är skyldiga att återkalla sin roll som EPP:s vice ordförande och som medlem av EPP:s ordförandeskap. EPP:s ordförande Joseph Daul sa: "Jag beklagar djupt Saryusz-Wolskis illojalitet och respektlöshet mot enheten och värderingarna hos hans egna medlemspartier, Civil Platform (PO) och EPP.

”EPP-familjens ståndpunkt är fortfarande tydlig och oförändrad. Donald Tusk, Europeiska rådets ordförande, har EPP:s otvetydiga stöd för att fortsätta för ett andra mandat i sin nuvarande position.”

I en serie tweets från Manfred Weber, ordföranden för EPP-gruppen, klargjorde sina åsikter under helgen.

"Se upp för en gammal man som har bråttom"

Saryusz-Wolski säger att Tusk missbrukade sin internationella position. Det finns inga bevis för detta, och det finns en oförmåga att förstå – ett misslyckande som delas av Putin, Orban, Erdogan – att demokrati och demokratiska värderingar inte bara handlar om att vinna majoritet i ett val, det handlar också om att se till att det finns en maktfördelning, att befogenheter som rättsväsendet ska vara oberoende och att medierna ska vara pleurala och oberoende av regeringen.

I ett steg som ser ut att vara direkt från Donald Trumps spelbok gick Sarusyz-Wolski på en twittertirad under helgen. I ett svar på en ålderdomskommentar påpekade han också att han vid 69 års ålder bara var två år yngre än USA:s 45:e president; han ser tydligt paralleller. Paralleller som sannolikt inte kommer att tilltala Europas ledare som möter i slutet av denna vecka.

En sak som vi med säkerhet kan säga är att Sarusyz-Wolski inte kommer att bli nästa ordförande för Europeiska rådet. Vad som motiverade denna otroliga självskadehandling från en normalt respekterad parlamentsledamot och faktiskt vice ordförande är svårt att förstå.

Bakgrund

Relationerna mellan EU och Polen har varit ansträngda på grund av Polens vägran att svara på situationen i Polen när det gäller rättsstatsprincipen.

EPP är mitten-högerns största och mest inflytelserika politiska parti på europeisk nivå, som för närvarande omfattar 79 medlemspartier och partners från 41 länder, ordförandena för Europeiska kommissionen, Europeiska rådet och Europaparlamentet, 7 EU och 5 stats- och regeringschefer utanför EU, 13 ledamöter av EU-kommissionen och den största gruppen i Europaparlamentet.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend