Anslut dig till vårt nätverk!

EU

EU-länder som inte är värdar för #AsylumSeekers bör inte få EU-solidaritetsfinansiering, säger ledamoten i Europaparlamentet

DELA MED SIG:

publicerade

on

eu-asylsökande-1024x298Alla EU-länder måste dela ansvaret för att ta emot asylsökande som anländer till Europa. Så det följer att de som vägrar att göra det inte borde få solidaritetsfinansiering från andra EU-medlemsländer, sa Cecilia Wikström (ALDE, SE), ledamot av Europaparlamentet om reformen av Dublins asylsystem, sa till Civil Liberties Committee på torsdagen.

Wikström presenterade henne förslag till betänkande om förslaget att se över Dublin III-förordningen, som bestämmer vilket medlemsland som ska ansvara för handläggningen av en asylansökan. Hon föreslog att göra flera ändringar i kommissionens förslag:

  • Inget alternativ för medlemsländer som vägrar ta emot asylsökande att istället betala ett "solidaritetsbidrag" på 250,000 XNUMX € per person. Om ett EU-land vägrar att delta i omlokaliseringssystemet bör det inte vara berättigat till solidaritetsbetalningar från andra medlemsländer, genom de europeiska struktur- och investeringsfonderna,
  • överföringar av asylsökande till andra EU-länder bör automatiskt utlösas när det första landet har nått 100 % av sin tilldelade andel (inte 150 %, enligt förslaget av Europeiska kommissionen).
  • inga "tillåtlighetskontroller" före omlokalisering;
  • snabbare familjeåterförening och särskilt fokus på barn, och;
  • sökande om internationellt skydd bör ha möjlighet att registrera sig som en grupp (högst 30 personer) vid ankomsten till Europa. De skulle sedan överföras tillsammans.

Du kan läsa mer om föredragandens förslag i denna bakgrundsinformation.

Många ledamöter i utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter uttryckte sitt stöd för Wikströms förslag. En majoritet av talarna var överens om att EU:s nuvarande asylregler behöver en grundlig översyn och underströk att mer solidaritet mellan medlemsländerna är oumbärlig. De uttryckte också oro över att medlemsländerna fortfarande inte är ivriga att acceptera ett obligatoriskt omlokaliseringssystem.

Nästa steg

Ledamöterna har fram till den 23 mars på sig att lägga fram ändringsförslag till Wikströms förslag. När utskottet har godkänt sitt betänkande och ett förhandlingsmandat för samtal med rådet har godkänts av parlamentet som helhet, kan informella samtal med rådet inledas, i syfte att nå en överenskommelse om den slutliga formen för lagstiftningen.

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend