Anslut dig till vårt nätverk!

Brexit

#Brexit: "Vad är en "meningsfull" röst?'

DELA MED SIG:

publicerade

on

170304HouseParl2House of Lords införde två klausuler till lagförslaget om Europeiska unionen (Notification of Drawal), underhusets bibliotek har nyligen publicerat en analys om vad dessa klausuler om rättigheterna för EU/EES-medborgare och håller en "meningsfull omröstning" i slutet av förhandlingstiden kommer att innebära.

Liknande ändringsförslag hade tidigare röstats ner i Commons, som nu har möjlighet att instämma eller inte hålla med om varje Lords ändringsförslag, eller ändra eller föreslå alternativ till det, när lagförslaget återkommer till House of Commons den 13 mars.

EU/EES-medborgare i Storbritannien

Lords' ändring skulle garantera uppehållsrätten för EU- och EES-medborgare som för närvarande befinner sig i Storbritannien inom tre månader efter att artikel 50 trädde i kraft. I debatten beskrev kamrater detta som en moralisk skyldighet att lugna och skydda miljontals EU/EES-medborgare och deras familjemedlemmar som kom till Storbritannien och trodde att de kunde bygga karriärer och liv här. Många av dem som motsatte sig ändringsförslaget fördömde tal om "förhandlingskort" och hävdade att det bästa sättet att skydda både EU/EES-medborgare i Storbritannien och brittiska medborgare på andra håll i Europa var att inte fördröja antagandet av lagförslaget och att tillåta förhandlingar om börja med denna fråga först på dagordningen.

Vad sades under folkomröstningskampanjen?

Både Vote Leave och Leave.EU-kampanjerna hävdade att statusen för EU/EES-medborgare som lagligen är bosatta i Storbritannien skulle vara opåverkad till följd av Brexit.

Under månaderna sedan folkomröstningen har ministrarna upprepat att regeringen vill skydda EU/EES-medborgarnas status. I sitt tal i Lancaster House den 17 januari 2017 anklagade Theresa May andra europeiska ledare för Storbritanniens återhållsamhet i denna fråga.

Annons

Vad handlar debatten om "meningsfull omröstning" om?

Rapporten säger att nu när parlamentet i princip har gått med på att regeringen utlöser Brexit, och regeringen också har kommit överens om att det ska vara en omröstning om ett föreslaget utträdesavtal innan det undertecknas, kokar debatten ner till tre huvudfrågor:

Bör regeringens åtagande om omröstning inskrivas i lagstiftningen?

Vilka är konsekvenserna av att parlamentet röstar emot ett utträdesavtal?

Ska riksdagen också ha en omröstning om regeringen beslutar sig för att lämna EU utan ett utträdesavtal?

Dessa tar upp en lång rad frågor, inklusive parlamentarisk suveränitet, förhandling av fördrag och efterlevnad av folkomröstningsresultatet.

Återkallbarhet är nyckeln

Under hela debatten ligger den obesvarade frågan om huruvida en anmälan om utträde kan skjutas upp eller återkallas. Ingen domstol har uttalat sig om detta och även om Donald Tusk, Europeiska rådets ordförande, redan har indikerat att beslutet skulle kunna återkallas – men denna försäkran kan vara en politisk snarare än en juridisk.

Vad händer om Europaparlamentet förkastar utträdesavtalet?

Europaparlamentet (EP) kommer inte att vara involverat i själva utträdesförhandlingarna, men enligt artikel 50 i fördraget om Europeiska unionen (TEU) krävs dess samtycke innan rådet kan ingå ett utträdesavtal. EP skulle vilja ha ett större engagemang och säger att det kan förkasta det slutliga utträdesavtalet om EU:s ledare inte går med på detta.

Om Europaparlamentet förkastar avtalet, och om det inte finns någon möjlighet att fortsätta förhandlingarna, kan Storbritannien behöva lämna utan ett utträdesavtal.

Bör parlamentet behöva godkänna att lämna EU utan en överenskommelse?

Regeringen föreslår att detta inte skulle vara en "meningsfull omröstning". Men Lords nya klausul specificerar att parlamentet måste godkänna ett beslut av premiärministern att lämna EU utan ett avtal, på grund av konsekvenserna för rättigheter.

fullständig rapport

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend