Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Holländsk polis utvisar den #turkiske ministern när bråket om "nazistiska kvarlevor" eskalerar

DELA MED SIG:

publicerade

on

turkiet nederlandTurkiska myndigheter har stängt av den nederländska ambassaden och konsulatet, har källor vid Turkiets utrikesdepartement sagt, i den senaste incidenten i en bråk mellan de två länderna om turkisk kampanj i Europa.

Turkiet stängde också av den nederländska ambassadörens, charge d'affaires och generalkonsulns bostäder då spänningarna mellan Nato-partnerna eskalerade efter att den holländska regeringen hindrade Turkiets utrikesminister från att flyga till Rotterdam.

Nederländerna, fängslades den turkiska familjeministern av myndigheterna för att förhindra att hon talade till en demonstration i Rotterdam till stöd för den turkiske presidenten och eskorterades till den tyska gränsen. Polisen använde senare hästladdningar för att bryta upp en pro-Turkiet folkmassa som hade samlats på landets konsulat i staden.

Fatma Betul Sayan Kaya sa via sitt Twitter-konto tidigt på söndagen (12 mars) att hon fördes till staden Nijmegen, nära gränsen till Tyskland, och tillade att hon fördömde de nederländska myndigheternas agerande i "alla våra medborgares namn".

Kaya skrev: ”hela världen måste vidta åtgärder mot denna fascistiska praktik! En sådan behandling mot en kvinnlig minister kan inte accepteras.”

Tidigare stämplade Erdoğan Nederländerna som "nazistiska kvarlevor" och "fascister" efter att den holländska regeringen dragit tillbaka tillståndet för hans utrikesminister att landa i Nederländerna för ett planerat besök.

Annons

Stadsmyndigheterna i Rotterdam drog i fredags tillbaka tillståndet för Mevlüt Çavuşoğlu att delta i ett möte med det turkiska samhället för att samla stöd för Erdoğans planer på att utöka sina befogenheter. Planerna ska röstas om i en folkomröstning i Turkiet nästa månad.

Flera andra europeiska städer har förbjudit turkiska tjänstemän att delta i sådana möten riktade till expats som får rösta i folkomröstningen.

Den holländska premiärministern Mark Rutte meddelade i ett uttalande på Facebook att planet med Çavuşoğlu hade hindrats från att landa.

Nederländerna röstade på onsdagen i nationella val, vars kampanj har präglats av anti-invandringskänsla, och det finns farhågor om att Çavuşoğlus närvaro skulle kunna störa den allmänna ordningen.

När Erdoğan talade vid en demonstration i Istanbul sa Erdoğan om den holländska regeringen: "De känner inte till politik eller internationell diplomati ... dessa nazistiska kvarlevor, de är fascister", när folkmassan buade som svar.

Rutte sa att Turkiets uppmaning till en stor demonstration i Rotterdam hade spårat ur diskussionerna om huruvida Çavuşoğlu kunde komma in i landet. Ett hot om sanktioner från Turkiet om Çavuşoğlu nekades inresa "omöjliggjorde en rimlig lösning", sade han.

Çavuşoğlu sa på lördagen att han skulle flyga till Nederländerna trots att rallyt ställdes in. Han sa att han förväntades dyka upp på det turkiska konsulatet, som han hade gjort när myndigheterna i Hamburg förbjöd honom att tala vid ett rally i den tyska staden förra veckan.

"Om jag kommer att öka spänningen, låt det vara", sa han till CNN Turk. "Vilken skada kommer jag att få på dem? Jag är utrikesminister och jag kan gå vart jag vill.”

Rutte said that while the Netherlands and Turkey could try to find “an acceptable solution,” Turkey was not respecting the rules relating to public gatherings.

"Många holländare med turkisk bakgrund har rätt att rösta i folkomröstningen om den turkiska konstitutionen. Den nederländska regeringen har ingen protest mot sammankomster i vårt land för att informera dem om det, sade han.

"Men dessa sammankomster kanske inte bidrar till spänningar i vårt samhälle och alla som vill hålla en sammankomst är skyldiga att följa myndigheternas instruktioner så att allmän ordning och säkerhet kan garanteras."

Kemal Kılıçdaroğlu, ledaren för Turkiets största oppositionsparti, kritiserade det holländska beslutet och sa att det inte var korrekt.

"De som försvarar demokratin skulle inte göra sådana saker. Du kommer att kalla dig själv en demokrat och sedan inte tillåta att en minister i den turkiska republiken flyr?”

Later on Saturday, the Turkish foreign ministry said it does not want the Dutch ambassador to Turkey, who is currently on leave, to return to the country “for some time.”

I ett uttalande var ministeriet också kritiskt till beslutet av Nederländerna att utesluta Çavuşoğlu: "Det har förklarats för våra motparter att detta allvarliga beslut som tagits mot Turkiet och det holländska turkiska samfundet kommer att orsaka allvarliga problem diplomatiskt, politiskt, ekonomiskt och i andra områden."

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend