Anslut dig till vårt nätverk!

Brexit

Folkomröstning måste göras i #Scotland

DELA MED SIG:

publicerade

on

scottish_flag_and_union_jackDet skotska regeringens kabinett har idag (14 mars) enats om att folkomröstningen om självständighet ska göras i Skottland, som den var 2014.

Efter att kabinettet sammanträdde i Bute House i Edinburgh i morse sa första minister Nicola Sturgeon:

"Den skotska regeringen har ett gjutjärnsdemokratiskt mandat för en självständighetsfolkomröstning, och omröstningen måste äga rum inom en tidsram så att ett välgrundat val kan göras – när villkoren för Brexit är klara men innan Storbritannien lämnar EU eller kort efteråt.

"På det sättet, med omröstningen som ägde rum mellan hösten 2018 och våren 2019, kan oberoendesprospektet som vi kommer att erbjuda människor jämföras direkt med brexitavtalet som den brittiska regeringen kommer att ha förhandlat fram i början av den perioden .

"Nästa vecka kommer vi att föra en debatt till det skotska parlamentet, med ett beslutsförslag som ger den skotska regeringen mandat att inleda diskussioner med den brittiska regeringen om villkoren i en artikel 30-order, för att göra det möjligt för det skotska parlamentet att lagstifta för folkomröstningen.

"Med förbehåll för parlamentets godkännande av den motionen, enades regeringen idag om att folkomröstningen måste vara för Skottlands nationella lagstiftande församling att utforma.

"Det bör vara upp till det skotska parlamentet att bestämma tidpunkten för folkomröstningen, rösträtten och frågan, som naturligtvis kommer att vara öppen för oberoende granskning och testning som det var förra gången.

"Skottlands folkomröstning bör bygga på principerna om demokrati, mandat och prejudikat, som alla bör följas när vi går för att ge folket i Skottland det val som den nuvarande politiska situationen kräver.

Annons

"Det ska inte finnas några villkor, inga blockeringsmekanismer tillämpas och inget diktat från Downing Street – Skottlands folkomröstning måste göras i Skottland.

"Det var den exakta beskrivningen som den brittiska regeringen själva använde inför folkomröstningen 2014, och samma princip borde gälla nu."

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend