Anslut dig till vårt nätverk!

EU

#Turkiet: EU säger att Venedigkommissionens kommentarer om maktkoncentration väcker allvarliga farhågor

DELA MED SIG:

publicerade

on

ErdoganWe have taken good note of the Venice Commission’s Opinion on the amendments to the Constitution of the Republic of Turkey adopted by the Turkish Grand National Assembly on 21 January 2017.

Efter de senaste dagarnas spänningar mellan Turkiet och vissa EU-medlemsstater är det viktigt att undvika ytterligare eskalering och hitta sätt att lugna ner situationen. Beslut när det gäller att hålla möten och sammankomster i medlemsländerna är en fråga för den berörda medlemsstaten, i enlighet med tillämpliga bestämmelser i internationell och nationell rätt.

As highlighted by the Venice Commission’s Opinion, Turkey has the sovereign right to decide over its system of governance. We acknowledge the fact that the country is going through challenging times and stand by it in its fight against the scourge of terrorism. We will continue to support the country’s hospitality to refugees from war-torn areas in its close vicinity.

We appreciate that Turkey has announced actions to address the Council of Europe’s recommendations regarding the State of Emergency and bring the measures taken in line with European standards.

However, the Venice Commission’s comments on the proposed Constitutional amendments raise serious concerns at the excessive concentration of powers in one office, with serious effect on the necessary checks and balances and on the independence of the judiciary. It is also of concern that this process of constitutional change is taking place under the state of emergency.

The proposed amendments, if approved at the referendum of 16 April, and especially their practical implementation, will be assessed in light of Turkey’s obligations as an EU candidate country and as a member of the Council of Europe.

Vi uppmuntrar Turkiet att fortsätta och ytterligare fördjupa sitt nära samarbete med Europarådet och dess organ, och att ta itu med deras farhågor och rekommendationer.

Annons

Europeiska unionen uppmanar Turkiet att avstå från överdrivna uttalanden och handlingar som riskerar att ytterligare förvärra situationen. Problem av oro kan bara lösas genom öppna och direkta kommunikationskanaler. Vi kommer att fortsätta att tillhandahålla våra goda kontor i förbindelserna mellan EU och Turkiet.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend