Anslut dig till vårt nätverk!

EU

#OrganizedCrime "understödd av korruption vid europeiska gränser och svag övervakning i frihandelszoner"

DELA MED SIG:

publicerade

on

pa-5869622En ny RUSI-rapport avslöjar hur organiserade brottsliga grupper drar nytta av korruption vid europeiska gränser och utnyttjar begränsade kontroller i internationella frihandelszoner för att göra betydande vinster genom olaglig handel.

'On Tap Europe: Organiserad brottslighet och olaglig handel med tobak, alkohol och läkemedel' är en stor rapport som undersöker omfattningen av den illegala handeln och metoderna hos de organiserade brottsgrupper som dominerar den.

Den här rapporten är den första studien i sitt slag och omfattar operativ forskning med brottsbekämpande myndigheter i hela EU. Rapporten, skriven av RUSI-forskaren Clare Ellis, beskriver hur "olaglig handel är symbolen för modern organiserad brottslighet", med grupper som direkt återspeglar legitima affärspraxis; reagera på marknadsmöjligheter, diversifiera sin verksamhet och dra nytta av ny teknik.

Enligt OECD och EUIPO kostade handel med förfalskade och piratkopierade produkter EU så mycket som 85 miljarder euro 2013, och det är innan förluster från smuggling av äkta varor eller tillverkning av olicensierade generiska produkter beaktas. "Det här är inte ringa brottslighet, det är sofistikerad organiserad brottslighet på internationell nivå", säger Clare Ellis.

Rapporten identifierar nyckelfaktorer för olaglig handel, inklusive:

  1. Korruption vid europeiska gränser. Korrupta tjänstemän kan undergräva annars stränga kontroller och göra det möjligt för EU:s yttre försvar att lätt brytas av organiserade brottsgrupper som importerar förfalskade eller olicensierade varor.
  2. Frihandelszoner utnyttjas av organiserade brottsgrupper runt om i världen, och drar fördel av deras begränsade tillsyn för att omdokumentera försändelser och dölja deras verkliga ursprung, eller till och med för att genomföra delar av tillverkningsprocessen.
  3. Post- och budtjänster används av organiserade brottsgrupper för att transportera olagliga produkter, och skickar lägre volymer av varor med högre frekvens. Små budföretag utgör en växande risk, med små skåpbilar som regelbundet transporterar hundratals paket över gränserna efter att bara ha samlat in minimala detaljer från avsändare.
  4. Internet och sociala medier möjliggör försäljning av olagliga varor över hela Europa, särskilt läkemedel. Medan många konsumenter avsiktligt köper varor på detta sätt, luras andra att tro att de gör ett äkta köp, med OCGs som skapar allt mer professionella webbplatser.
  5. Social acceptans är en viktig möjliggörande faktor för olaglig handel i hela EU, vilket skapar en miljö där efterfrågan på olagliga produkter tolereras.

Om korruptionen vid europeiska gränser säger rapporten: "Omfattningen av korruptionen vid EU:s gräns kan vara svår att kvantifiera, men dess roll för att underlätta olaglig handel blir allt svårare att ignorera." Den hävdar: "Över hela EU finns det tusentals engagerade brottsbekämpande personal, men tills omfattande och samordnade åtgärder vidtas kommer den korrupta minoriteten att fortsätta att undergräva deras arbete."

Rapporten rekommenderar att "Europol och Europeiska gräns- och kustbevakningsbyrån (Frontex) bör inrätta ett dedikerat centrum för att stödja medlemsländerna i att ta itu med korruption inom den offentliga sektorn". Det föreslår att detta center skulle kunna "tillhandahålla expertvägledning för att upprätta granskningsförfaranden, erbjuda utbildning för att upptäcka korruption bland tjänstemän och stödja medlemsstaternas utredningar."

Annons

Rapporten konstaterar att frihandelszoner fungerar "som källa eller transitpunkter utanför Europa; och som ingångspunkter till EU" för olagliga varor. Den konstaterar att: "Även om frihandelszoner är en viktig del av den globala handeln, har balansen ännu inte hittats mellan att underlätta handel och att säkerställa säkerhet."

Rapporten rekommenderar: "Internationella standarder måste upprättas för frihandelszoner för att förhindra deras nedstigning mot laglösa territorier som möjliggör organiserad brottslighet." Den hävdar att "stater sannolikt inte kommer att agera ensamma eftersom nationella åtgärder utan tvekan skulle minska effektiviteten och potentiellt driva legitima företag till konkurrerande frihandelszoner. Istället krävs en tydlig och entydig global reglering. Världstullorganisationen är idealiskt placerad – men för närvarande för svag – för att påtvinga internationella förändringar och bör reformeras, enligt den modell som tillhandahålls av Financial Action Task Force (FATF) för att reglera det internationella finansiella systemet.

Denna rapport ger totalt fjorton rekommendationer till Europeiska kommissionen, dess byråer och EU:s medlemsländer.

Denna studie omfattade fältforskning i fem EU-medlemsstater (Grekland, Italien, Polen, Rumänien och Spanien) som utvärderade omfattningen, vägarna och metoderna för organiserad brottslighet mellan ursprungsländer, transitknutpunkter och destinationsmarknader för olaglig handel.

Ladda ner rapporten.

Se även karta: Frihandelszoner i Europa

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend