Anslut dig till vårt nätverk!

Brexit

#Brexit: May ger EU fina ord, men driver brittiska intressen

DELA MED SIG:

publicerade

on

Theresa Mays brexitbrev till EU:s president Donald Tusk kommer att glädja EU:s ledare genom att låta konstruktivt och erkänna att Storbritannien måste lösa sina skyldigheter innan de lämnar. Men premiärministern ställde också en del hårdare krav, skriver Alastair Macdonald.

I det sexsidiga dokumentet som på onsdagen levererades till EU-toppmötets ordförande för att utlösa en tvåårig nedräkning till utträde, efterlyste hon parallella förhandlingar om inte bara skilsmässavillkor utan en ny handelspakt och specialavtal inom nyckelsektorer. Hon framförde också ett beslöjat hot mot säkerhetssamarbetet om samtalen bryter samman.

"Vi bör samarbeta med varandra på ett konstruktivt och respektfullt sätt, i en anda av uppriktigt samarbete", skrev May.

Hon hänvisade – två gånger – till Londons "förpliktelser som avgående medlemsland", i en nick till Bryssels krav på att en "Brexit-räkning", möjligen i storleksordningen 60 miljarder euro, ska betalas för att täcka utestående åtaganden innan Storbritannien lämnar.

Hon upprepade EU:s eget språk när hon erkände att det inte kunde finnas "no cherry-picking" för att behålla de bästa bitarna av EU-medlemskapet och erkände att britter som gör affärer med unionen skulle behöva följa regler som de inte längre hjälper till att sätta.

Som svar sa de andra 27 regeringarna att Storbritannien kan vara en "nära partner": "Vi kommer att närma oss dessa samtal på ett konstruktivt sätt och sträva efter att hitta en överenskommelse", sa de i ett uttalande.

Vissa av Mays krav strider dock mot vad åtminstone några av dem vill, och skapar den typ av meningsskiljaktigheter bland de 27 som Storbritannien kan utnyttja, trots Tusks uppmaning till enhet.

Annons

EU:s förhandlare säger att de så långt det är möjligt vill komma överens om ett utträdesavtal, om möjligt i slutet av detta år, innan de inleder förhandlingar om det frihandelsavtal som Storbritannien vill ha. Men May gjorde klart att hennes insisterande på att handelssamtalen skulle börja nu.

"Vi tror att det är nödvändigt att komma överens om villkoren för vårt framtida partnerskap vid sidan av villkoren för vårt utträde", skrev hon.

Praktiskt taget erkänner EU-tjänstemän att delar av utträdet, såsom arrangemang på den nya gränsen mellan Storbritannien och EU och framför allt vid landgränsen över ön Irland, inte kan lösas utan en viss uppfattning om de framtida handelsförbindelserna.

Men de vill motstå att gå för djupt in i det tills Storbritannien har löst andra frågor, inklusive lagförslaget, men också hur man ska behandla de fyra miljoner européer som kommer att finna sig själva leva som utlänningar på vardera sidan av den nya gränsen över kanalen – något maj överens var en prioritet.

May föreslår också att snabbt inleda "tekniska samtal" om hur man undviker att störa viktiga ekonomiska sektorer som är nära sammanflätade, och nämner finans- och "nätverksindustrier", en term för sektorer med starka kopplingar till andra.

EU:s förhandlare, fast beslutna att undvika att ge Storbritannien en så söt deal att Brexit skulle kunna uppmuntra imitatorer, vill undvika att snabbt gå över till att skära i särskilda avtal för vissa sektorer – även om de medger att det sannolikt kommer att hända så småningom.

Mays erkännande att två år är ett snävt schema för att förhandla allt hon vill kommer att välkomnas i Bryssel. Hon sa att det var troligt att för att undvika en störande "klippkant" av ändrade regleringar skulle varje affär behöva "genomförandeperioder" efter 2019. Det återspeglar EU:s antaganden om en "övergångsfas".

May, som också kikade med kontinentalt tänkande, med risk för att misshaga några av hennes egna anhängare hemma, sa också att förhandlingarna måste titta på hur handelstvister skulle lösas. Att fly EU-domstolarnas jurisdiktion var ett centralt krav från brexitkampanjer, men EU kommer att insistera på att Storbritannien ska bli föremål för viss extern övervakning om man vill ha frihandel.

En del av Mays brev, som återspeglar en passage av ett tal om brexitförslagen i januari, kan träffa en sur ton. Även om hon inte upprepade samma språk "ingen affär är bättre än en dålig affär", hänvisade hon uttryckligen till möjligheten att Storbritannien kan lämna den 29 mars 2019 "utan en överenskommelse".

Det, föreslog hon, skulle vara bra i London eftersom det skulle kunna "handla som standard" enligt Världshandelsorganisationens regler. Men, tillade hon, det skulle försvaga Storbritanniens samarbete mot "brott och terrorism". När hon sa så mycket i januari sågs det som ett ovälkommet hot – om kanske ett tomt sådant – att beröva EU den brittiska underrättelsetjänstens otvivelaktiga skicklighet.

Tusks svar försäkrade Storbritannien om samarbete för att säkerställa en "ordnad exit". Men även han bjöd på en hård kant. Förhandlingarna handlade om "skadekontroll", sa han. Men i slutändan skulle han och EU:s förhandlare "skydda de 27:s intressen".

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend