Anslut dig till vårt nätverk!

Brexit

#Gibraltar: Utkast till förhandlingsriktlinjer får fientliga svar från Storbritannien

DELA MED SIG:

publicerade

on

"Inget avtal mellan EU och Storbritannien får gälla för Gibraltars territorium utan avtalet mellan Konungariket Spanien och Storbritannien" - dessa ord, i utkastet till förhandlingsriktlinjer, har begärt ett aggressivt svar i Storbritannien som ledde till till den tidigare ledaren för det konservativa partiet, Michael Howard, som frammanar kriget om Falklandsöarna, skriver Dolly Forbes-Hamilton.

The Daily Telegraph, en konservativ tidning som stödde Brexit, intervjuade en före detta direktör för operativ förmåga, konteramiral Chris Parry, som sa att även om Royal Navy var mycket svagare än den var under Falklandskriget kunde den fortfarande "förlama" Spanien. De krigiska orden upprepades av den nuvarande brittiska försvarsministern Michael Fallon, som sa att han var beredd att gå "hela vägen" för att skydda Gibraltars suveränitet, med utrikesminister Boris Johnson som anklagade Spanien för ett landgrepp.

Den extraordinära bristen på takt som seniora och erfarna aktörer som Howard och Parry och seniora ministrar visat för ett oundvikligt problem som uppstår från Brexit-omröstningen bådar inte gott för lugna och diplomatiska diskussioner. Tidigare, när Margaret Thatcher krävde tillbaka sina pengar, eller skrek "Nej, nej, nej", hade hon en mycket stark hand att spela som fullvärdig EU-medlem; genom att utlösa artikel 50 och välja en hård Brexit har Storbritannien kraftigt försvagat sin förhandlingsposition.

Chefsminister Gibraltar Fabian Picardo sa: "Det skulle vara helt hemskt (om) vårt hem [överlämnades], delades och därför delvis överlämnades till en part som inte har något anspråk på titel." Han fortsatte med att säga: "Jag Jag är inte glad över att vi är i den position vi är i, Gibraltar röstade 96% för att vara kvar men vi har energiskt och entusiastiskt beslutat att vi måste stödja premiärministern i denna process för att göra Brexit till en framgång för Storbritannien och för Gibraltar , och däri ligger skavan."

I ett formellt uttalande från Downing Street sa Storbritanniens premiärminister Theresa May att hon var "ståndaktigt engagerad i vårt stöd för Gibraltar".

Det lilla brittiska utomeuropeiska territoriet på cirka 30,000 1713 är en historisk anakronism som går tillbaka till 2.0 års Utrechtfördraget. Försvaret av Gibraltar tilltalar förmodligen den sprudlande andan hos vissa Brexiteers som strävar efter en "Empire XNUMX"-vision för Storbritanniens framtid, men det är helt ur samklang med verkligheten. Liksom Hongkong kanske det är dags för en fredlig, ordnad och förnuftig maktöverföring. Till och med Jeremy Bentham, den engelske filosofen, beskrev Gibraltar som en "evig provokation".

När sabeln skramlar åt sidan måste Storbritannien och Gibraltarianerna titta på den faktiska situationen på marken. Hälften av arbetsstyrkan reser från Spanien till Gibraltar för att arbeta, 12,000 94 personer. En betydande inkomstkälla för "The Rock" är turism, 96 % reser dit via landgränsen. Om en hård gräns etableras, med tanke på Storbritanniens val att stå utanför den inre marknaden och tullunionen, skulle detta vara enormt skadligt för deras tjänsteekonomi, särskilt finansiella tjänster. XNUMX% Remain-väljarna erkänner detta – men deras "fastland" var likgiltiga när de valde att lämna. EU arbetar också på en lista över skatteparadis i tredjeländer - Gibraltar kommer att behöva Storbritannien för att förhandla fram ett avtal som skyddar dess tjänstesektor och säkerställer att de inte hamnar på en svart lista.

Annons

Vad nästa?

Nåväl, förhoppningsvis kommer retoriken att lugna sig.

Spaniens utrikesminister Alfonso Dastis bekräftade dock att Spanien inte skulle utöva sitt veto om ett oberoende Skottland skulle vilja gå med i EU. Fram till det senaste förflutna antogs det alltid att Spanien skulle lägga in sitt veto mot medlemskap av rädsla för att öppna dörren till katalansk självständighet.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend