Anslut dig till vårt nätverk!

EU

#ISstandWithCEU: Viktor Orbán talar i Europaparlamentets debatt om grundläggande rättigheter i Ungern

DELA MED SIG:

publicerade

on

Ungerns premiärminister Viktor Orbán kommer att tala i Europaparlamentet i dag (26 april) om situationen för de grundläggande rättigheterna i Ungern. Kommissionens förste vice ordförande Frans Timmermans kommer också att tala i denna fråga.

En av de frågor som kommer att stå högt på agendan är inriktningen på det ungerska centraleuropeiska universitetet (CEU). Rektor och ordförande för CEU. Michael Ignatieff talade vid en offentlig debatt som anordnades av fem grupper i Europaparlamentet.

Ignatieff sa att hans jobb inte var att berätta för Europa vad de skulle göra, utan att berätta för Europa vad som står på spel. "Det skulle vara första gången sedan 1945 som ett universitet lades ner." CEU grundades för över 25 år sedan för att hjälpa östeuropeiska länder i övergången till demokrati efter järnridåns fall.

Ignatieff sa att när en regering har ett problem med ett universitet så rådgör de vanligtvis med universitetet. I CEU-fallet och utan förvarning infördes en lagstiftning som skulle göra det omöjligt för universitetet att verka.

Ignatieff sa att det var en attack mot friheten eftersom CEU inte utgjorde någon utmaning för regeringen. Han betonade att CEU har stöd i Washington, Berlin, Budapest och nu var det dags att få lite stöd i Bryssel.

Ledamöterna kommer sannolikt att ta upp frågan om den nya högskolelagen, som riktar sig till Central European University (CEU) och nya lagar mot icke-statliga organisationer som kunde ha klippts och klistrats från Vladimir Putin.

Det har också förekommit mycket kritik kring en nyligen antagen lag som föreskriver automatiskt kvarhållande av asylsökande, ökad kontroll över media och oro för rättsväsendets oberoende kommer sannolikt också att förekomma i debatten.

Annons

Parlamentets utskott för medborgerliga fri- och rättigheter diskuterade situationen för de grundläggande rättigheterna i Ungern med företrädare för regeringen och det civila samhället i februari. Vi pratade med Peter Niedermuller, ledamot av Europaparlamentet (S&D, Ungern).

 

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend