Anslut dig till vårt nätverk!

Djurskydd

#Europol: Polis arrestera mer än 65-personer för handel med hästkött som är olämpliga för konsumtion

DELA MED SIG:

publicerade

on


Spanska Guardia Civil har, i samordning med Europol, avvecklat en organiserad brottsgrupp som handlade med hästkött i Europa som var olämpligt som livsmedel. Operationen genomfördes i samordning med Belgien, Frankrike, Italien, Portugal, Rumänien, Schweiz och Storbritannien.

65-personer arresterades

I Spanien greps 65 personer och anklagades för brott som djurmisshandel, dokumentförfalskning, förvrängning av rättvisan, brott mot folkhälsan, penningtvätt och att vara del av en kriminell organisation.

Biffburgare 2013

Under 2013 upptäckte irländska myndigheter nötköttsburgare som innehöll hästkött. Detta markerade starten på en undersökning för att ta reda på ursprunget till kontamineringen; det antiinflammatoriska läkemedlet fenylbutazon hittades i köttet. Köttföretag, frysta livsmedelsföretag och snabbmatsföretag påverkades av utredningen, vilket ledde till att en holländsk medborgare känd i hästköttsvärlden identifierades, även om var han befann sig i det ögonblicket var okänd.

Sommaren 2016 inledde Guardia Civils miljöskyddstjänst Operation Gazel efter att ovanligt beteende upptäckts på hästköttsmarknaderna. De upptäckte en bluff där hästar i dålig form, för gamla eller helt enkelt märkta som "inte lämpliga för konsumtion" slaktades i två olika slakterier. Djuren kom från Portugal och flera platser i norra Spanien, deras kött förädlades i en specifik anläggning och skickades därifrån till Belgien, som är en av de största hästköttsexportörerna i EU. Den kriminella organisationen förfalskade djurens identifiering genom att modifiera deras mikrochips och dokumentation.

Huvudmisstänkt gripen i Belgien

Annons

Under utredningen kunde Guardia Civil lokalisera den holländska affärsmannen med anknytning till det irländska fallet med biffburgare som innehöll hästkött, i Calpe, Alicante. Därifrån ledde han verksamheten i organisationen och satte sina mest pålitliga män som ansvariga i alla länder som drabbats av bluffen.

Utredarna drog slutsatsen att den spanska delen av denna organisation var en liten del av hela den europeiska strukturen som kontrollerades av den nederländska misstänkte. Gripandet av ledaren för den kriminella gruppen genomfördes i Belgien. Denna åtgärd samordnades av den federala polisen, den federala livsmedelsmyndigheten i Belgien och Guardia Civil. Olika polisaktioner genomfördes samtidigt i Frankrike, Portugal, Italien, Rumänien, Schweiz och Storbritannien.

Totalt greps eller utreddes 66 personer. Tre officerare från Europol stödde de spanska aktionerna i Alicante och León. Som ett resultat av alla dessa handlingar spärrades eller beslagtogs flera bankkonton och fastigheter, och fem lyxbilar beslagtogs.

På grund av det här fallets internationella karaktär bad Guardia Civil Europol om dess stöd i operationen. Europol har arbetat aktivt med alla nödvändiga åtgärder, inklusive samordning, första kontakt med andra drabbade länder för att initiera utredningar, samt kallat och stöttat alla inblandade organ för samordnings- och analysmöten i Haag, där all information studerades och bearbetades.

Vid genomsökningarna på slakterierna och anläggningarna togs flera prover. Resultaten drog slutsatsen att destinationen för hästköttet huvudsakligen låg utanför Spanien, på grund av att proverna i Spanien matchade de som hittats utomlands.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend