MEP Ana Gomes kallar # judiska organisationer en "pervers lobby"

| Mars 13, 2018

Europaparlamentet, parlamentet för de valda företrädarna för Europeiska unionen, har en rad olika evenemang, några av dem officiella, några av dem privata. De händelser som privatiseras av medlemmarna är kopplade till sina respektive politiska grupper, som ofta kommer att ha sina banderoller, skriver Raya Kalenova, vice vice ordförande, Europeiska judiska kongressen (EJC)

Raya Kalenova, vice vice president, europeisk judisk kongress (EJC)

Det händer inte ofta att banderoller tas bort av en politisk grupp i en händelse. Det här är just det som hände nyligen vid en privat händelse av Ana Gomes MEP.

Ms. Gomes, medlem av S & D-gruppen, var värd för en konferens förra veckan med titeln "De israeliska bosättningarna i Palestina och Europeiska unionen". Hennes ära gäst för denna händelse var ingen annan än Omar Barghouti, en av grundarna till Bojkott, Avyttring och Sanktionsrörelsen (BDS).

En begåvad och vältalig talare, herr Barghouti, har gjort ett namn för sig själv som gör uttalanden som kan betraktas som omstridda. Han tror till exempel inte på tvåstatslösningen för den arabisk-israeliska konflikten, i motsats till den metod som bygger på ett konstruktivt tillvägagångssätt baserat på en dialog som Europeiska unionen föredrar.

Naturligtvis stöder inte tvåstatslösningen inte Herr Barghouti utanför den europeiska offentliga diskursen, men att hålla antisemitiska synpunkter bör. Herr Barghouti har tidigare trivialiserat förintelsen genom att hänvisa till en "slutlig lösning" mot palestinierna[1], och hans vision för ett slut på konflikten omfattar inte en judisk stat i någon form eller någon form av självbestämmande för judar någonstans i Mellanöstern[2]. I sin egen ord, "Ingen palestinier [...] kommer någonsin att acceptera en judisk stat i Palestina", genom vilken han betyder Obligatoriskt Palestina.

Herr Barghoutis åsikter har orsakat stor oro hos Europaparlamentet. Under veckorna före evenemanget skrev parlamentsledamöter från de fyra huvudpolitiska grupperna till Europaparlamentets talman som uttryckte farhågor om att Barghoutis retorik hotade Europaparlamentets rykte och att åtgärder borde vidtas för att förhindra att det blir en plattform för uttrycket av antisemitiska åsikter.

Tydligen delar inte Gomes dessa bekymmer. Inte bara var hon värd Omar Barghouti i parlamentet, på själva evenemanget lovordade hon honom på högsta villkor. Som sådan måste vi undra om hon gör ett hemskt misstag eller förråder sin tidigare uttalade åsikt att hon är "mot dem som vill förstöra Israel" eller om hon helt enkelt inte handlar i god tro för att finna konstruktiva lösningar för konflikten i Mellanöstern.

Vi måste komma ihåg att Ms Gomes själv var en lagstiftande initiativtagare i 1 juni 2017 Europaparlamentets resolution om bekämpning av antisemitism. Detta var den första resolutionen som endast var avsedd för att bekämpa antisemitismens sveda av Europaparlamentet. I resolutionen ingår en rad rekommendationer till de europeiska institutionerna och medlemsstaterna att bekämpa antisemitism mer effektivt.

Men på grund av vissa uppfattningar mot de exempel som gavs av arbetsdefinitionen för antisemitism som påstås "delegitimiserande kritik mot Israel", tog Gomes tillbaka sitt stöd. Detta är både förvirrande och beklagligt, eftersom de exempel som hon är oroad över är otvetydigt entydiga.

Är det legitim kritik mot Israel att säga att det uppfann eller överdrev förintelsen? Eller att dess existens är den största källan till instabilitet i Mellanöstern? Eller att dess beteende är på något sätt jämförbart med nazistregimen? Eller att judisk självbestämmande är "egentligen rasistisk"?

Dessa exempel infördes av medlemsstaterna av International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA) tillsammans med arbetsdefinitionen för att kunna identifiera antisemitiska incidenter när de inträffar. Sedan dess har sex medlemsstater i Europeiska unionen antagit denna definition. Dessutom erbjuder dessa exempel förtydligande för när kritik mot Israel är antisemitisk och när det är legitimt och objektiv kritik mot en stat.

Tyvärr för Ana Gomes är de upplevda tvetydigheterna i dessa exempel tillräckligt för att backa upp ett engagemang för judiska samhällen i Europa för att erkänna att antisemitism inte bara är ett judiskt problem utan ett samhällsproblem som helhet.

Under alla omständigheter finns det ingen skuld genom förening. Inbjudande Herr Barghouti betyder inte nödvändigtvis att Ana Gomes delar sina åsikter. Men man skulle förvänta sig åtminstone viss bekräftelse på den problematiska karaktären hos vissa av hans uttalanden, vilket skulle ha gett händelsen med något värde.

På dagen för evenemanget, som satt bredvid Omar Barghouti, beskriver Ana Gomes judiska organisationer som motsätter sig Barghoutis närvaro i Europaparlamentet som "en pervers lobby som försöker skrämma människor". Sedan dess har hon upprepat detta krav på sociala medier .

Enligt arbetsdefinitionen av antisemitism skulle detta utgöra mendacious och demoniserande påståenden om judar som en kollektiv. Inte konstigt att S & D-gruppen inte ville vara ansluten till en sådan händelse. Kanske ligger huvudperversiteten i hela denna affär, annat än Barghoutis uttalanden, någon annanstans.

[1] "Ett öppet brev från Gaza till Thomas Quasthoff: Glöm inte Gaza koncentrationsläger och" säg det som det är! "" (http://www.pacbi.org/etemplate.php?id=1439)

[2] https://electronicintifada.net/content/relative-humanity-fundamental-obstacle-one-state-solution-historic-palestine-22/4940

Taggar: , , , , , ,

Kategori: En framsida, Europaparlamentet, Politik