Ytterligare internationella tvister tar sikte på #Kuwait över upprepade missbruk av företagets investeringar i Marsha Lazareva

| Juli 17, 2018

Fallet mot Marsha Lazareva, en av Rysslands mest framgångsrika kvinnliga företagsinvesterare i viken, åtalades av myndigheterna i Kuwait tog en ny tur denna vecka. Hennes internationella advokater lämnade ett skadeståndskrav mot staten Kuwait med upprepade kränkningar av internationell rätt, vilket potentiellt kunde ge ytterligare frågor om hur säkert en destination Kuwait förblir för utländska investerare.

Ökande rättstvister utmaningar för Kuwait påstås ekonomisk skada och riktade utlänningar spenderar tid och pengar i landet kommer i ett känsligt ögonblick när det genomgår en internationell samrådsförfarande för att utvärdera MSCI World Index-marknadsstandarder och lämplighet för potentiell nominering i 2020. Lazareva, som arbetat från Kuwait i mer än 13 år och har ansvarat för att investera hundratals miljoner dollar i lokal infrastruktur och ekonomiska utvecklingsprojekt, har fängslats sedan maj, nekad borgarskap och grundläggande rättigheter som familjebesök och hälsovård utsikterna till långvarig fängsla i vad hennes advokater säger är den fortsatta frånvaron av rättvisa processer.

I meddelandet anges att anklagelserna mot fröken Lazareva, en rysk medborgare, ingår i en samordnad kampanj för att skada sitt rykte som en framgångsrik affärskvinna och minska värdet av hennes investeringar.

Det citerar också Kuwait för att bryta mot ett långvarigt bilateralt investeringsavtal med Ryssland: "Than avtal mellan Ryska federationen och Kuwaitstaten om uppmuntran och ömsesidigt skydd av investeringar."

En tidigare rättegång som förra våren leddes av Kuwaits åklagarmyndighet mot henne ledde till ett internationellt utryck av nyheterna i öst och väst, människorättsaktivister, ledamöter och ryska tjänstemän i Kuwait och Moskva. De fördömde missbruk av process och orättvis behandling, bland annat att misslyckande med att låta Lazareva kalla vittnen eller utmana vittnesmål som oberoende analytiker sa var partisk. "Det här fallet är ett av de mest upprörande avslag på rättvisa som begåtts av en statlig aktör i det senaste minnet", säger Ian A. Laird från Crowell & Moring. "Tillverkade avgifter, ett vägran att överväga bevis och domstolens tillförlitlighet på vittnesbörd om ett enda misstänkt vittne har lett till Marshas fortsatta fängelse under omänskliga förhållanden."

I sin egenskap av KGLI lyckades fru Lazareva skapa en investeringsfastighet som heter The Port Fund, vars investerare inkluderade Kuwait Ports Authority (KPA) och Kuwait Public Institution for Social Security (PIFSS). Under sin investeringsperiod för 10-året i 2017 var KGLI i färd med att distribuera betydande avkastningar från tillväxten av sina portfondsinvesteringar till de begränsade partnerna, inklusive KPA och PIFSS, när $ 496 miljoner i fonder frystes i Dubai Bank.

I november 2017 greps Lazareva och fängslades för att ifrågasätta på order av Kuwaitas åklagarmyndighet. Efter att ha hållits under dåliga förhållanden i mer än två månader, blev hon tillfälligt utsläppt som en del av en $ 30 miljoner borgenäring, bara för att fängslas igen tre månader senare. Med minimal tillgång till medicinsk hjälp har hennes fängelse resulterat i en signifikant försämring av hennes hälsa och avskiljning från hennes son.

"Vi kräver att Kuwaiti-regeringen släpper ut Marsha och avslutar sina ansträngningar att expropriera $ 496 miljoner som för närvarande hålls i Dubai", säger herr Laird. "Om Kuwait motsätter sig Marsha för att utöva sin rätt, enligt fördraget för att få denna skiljeförfarande, kommer den att ytterligare stödja sina påståenden och skador."

Kravet avser omedelbar frisläppande av Lazareva, liksom ersättningen i summan av $ 100 miljoner för skador och förluster som drabbats av Kuwaits överträdelse av det bilaterala investeringsavtalet.

Taggar: , , , ,

Kategori: En framsida, kuwait, Politik