Anslut dig till vårt nätverk!

Brexit

#Brexit - "Sju dagar är en lång tid i politiken"

DELA MED SIG:

publicerade

on

Det är inte bara Storbritanniens premiärminister Theresa May som just nu står på en klippkant – det är också hennes impopulära utkast till brexitavtal. May har, efter en ström av dramatiska avgångar förra veckan, lyckats stärka sitt stöd under de senaste dagarna, särskilt genom att hålla ärkekritikern Michael Gove i kabinettet, skriver Martin Banks.

Men hon står fortfarande inför en enorm kamp i uppförsbacke när hon försöker få utkastet till utträdesavtal genom det brittiska parlamentet. Och om hon inte lyckas vinna tillräckligt många parlamentsledamöter mellan nu och underhusets omröstning – förmodligen i december – kan hela Brexit-dramat återigen falla i fritt fall.

För det första, efter några riktigt tumultartade dagar i Westminster, som de flesta förståsigpåare lätt kan erkänna att de aldrig sett förut, kan en kort sammanfattning vara användbar.

Även om det verkar som en evighet, var det bara en vecka sedan som Mrs May fick stöd från sitt kabinett – eller tydligen – för utkastet till avtal som banar väg för Storbritannien att lämna EU nästa mars. Det utlöste dock en minirevolt, särskilt i form av avgången av Dominic Raab som, som Brexit-sekreterare, ironiskt nog hade förhandlat fram stora delar av avtalet med sina EU-motsvarigheter.

Men inte bara måste avtalet godkännas inom Mrs Mays kabinett, det måste också godkännas av parlamentet och, för närvarande med DUP och Labour bland dem som säger att de kommer att rösta emot det, verkar oddsen vara staplade mot att det händer.

Den så kallade irländska bakstoppsfrågan förblir, som tidigare, det stora hindret.

Annons

Storbritannien har nu sin tredje Brexit-sekreterare, om än med mycket minskade befogenheter, eftersom May har beslutat att ta över den direkta kontrollen över saker och ting.

De närmaste dagarna kommer att bli särskilt fascinerande att se om de som är emot förslaget, som faktiskt inkluderar Gove, kan klämma ihop tillräckligt många kollegor för att skriva brev som tvingar fram ett misstroendevotum mot premiärministern.

Minst 15 % av Tory-parlamentsledamöterna måste skriva brev för att tvinga fram en omröstning.

Även om det händer och detta är ett misstroendevotum, lägg det inte förbi denna uppenbarligen outgrundliga och otvivelaktigt tvivelaktiga premiärminister för att se av ännu en utmaning mot hennes ståndpunkt. Hon har nu gjort det så ofta att hon med rätta har fått smeknamnet "Teflon PM" (ingenting fastnar).

Nästa stora datum i horisonten är bara några dagar bort – det särskilt sammankallade EU-toppmötet söndagen den 25 november – där EU:s ledare ska skriva under avtalet.

När det gäller EU, vilket ofta har upprepats på senare tid av Tysklands förbundskansler Angela Merkel, är avtalet som nu basuneras ut av May och hennes anhängare (ja, det finns några) det bästa Storbritannien kan förvänta sig att få.

De senaste dagarnas budskap är högt och tydligt: ​​Take it or leave it.

Och där är rubbet, förstås. Om underhuset beslutar att "lämna det" – rösta emot förslaget – vad händer då?

Det skulle med största sannolikhet lämna Mrs May inför ännu en ledarskapsutmaning och väcker också spöket för en andra folkomröstning, något som hon ständigt har uteslutit.

Det höjer också sannolikheten för en No deal Brexit, något som kommer att beröra de 3.5 miljoner EU-medborgarna i Storbritannien och 1.5 miljoner britter i Europa vars rättsliga status, och med det deras framtid, skulle kunna äventyras.

Tony Blair, Storbritanniens tidigare premiärminister, har sagt att en andra folkomröstning, den så kallade People's Vote, är den enda vägen ut ur det nuvarande återvändsgränden.

Den tidigare brittiska Europaministern under Tony Blair, Denis MacShane, tror att May "har skapat sin egen mardröm", och tillägger: "Hon vägrade efter juni 2016 att föra samman nationen men fortsatte att upprepa hårda Brexit-slogans. Som ett resultat ansåg alltför många Tory-parlamentariker att det inte var nödvändigt att ena ett delat Storbritannien kring en förnuftig pragmatisk kompromiss. Nu behöver hon stöd för en sådan kompromiss baserad på att Storbritannien lämnar EU i politiska termer men förblir en del av EU ekonomiskt sett har hon förlorat stödet från för många parlamentsledamöter.”

På andra håll har en grupp parlamentsledamöter nu skrivit till sina kollegor i EU-parlamentet och bett dem stödja uppmaningar om en förlängning av brexitsamtalen.

De 14 ledamöterna, som kommer från olika politiska grupper i parlamentet, säger att det är nödvändigt att köpa mer tid för att ge både EU och Storbritannien tid att hitta en tillfredsställande lösning.

Några av de hårdaste kritikerna till utkastet till avtal har kommit inifrån Mrs Mays eget Tory-parti.

Charles Tannock, en ledande Tory-parlamentariker, är inte imponerad av den nuvarande situationen och sa till denna webbplats: "Om jag skulle titta in i en kristallkula kan den meningsfulla omröstningen i slutet av december eller början av januari 2019 i underhuset mycket väl resultera i ett nederlag. i regeringens tillbakadragande avtal, vilket skapar en konstitutionell kris eftersom Labour kommer att piska sina parlamentsledamöter att rösta emot det."

ECR-ledamoten sa: "Om det inte blir något avtal kommer Labour att driva på för ett allmänt val och ett misstroendevotum, vilket är mycket osannolikt att lyckas men det finns en större chans att en folkomröstning eller (andra folkomröstning) blir gick med på."

Under tiden ser Europa och Bryssel på det politiska kaoset i Storbritannien med en blandning av förvirring och sorg. Det är trots allt Storbritannien, inte det snart 27-blocket, som röstade för att lämna EU-klubben efter 40 års medlemskap. Sådana som Tusk, Michel Barnier och Jean-Claude Juncker skulle fortfarande älska att Storbritannien, en ekonomisk och militär nyckelmakt, skulle vara kvar.

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk säger att förberedelser har gjorts för ett scenario utan avtal men att detta är "ett resultat som vi hoppas aldrig får se".

Ja, vi har hört det förut men de flesta håller med om att Brexit-dramat verkligen har nått krispunkten. Det var Harold Wilson som en gång sa att sju dagar var en lång tid i politiken och jag misstänker att vi är på väg att se exakt vad den tidigare Labour-premiärministern menade.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend