Anslut dig till vårt nätverk!

Framsidan

Europa måste öka för att få slut på lidandet i #Jemen

DELA MED SIG:

publicerade

on

Europeiska kommissionen gick nyligen med på det ge ytterligare 90 miljoner euro i humanitärt bistånd till Jemen. Det belägrade arablandet uthärdar ett inbördeskrig mellan Houthi-rebeller och en saudi-ledd koalition, världens allvarligaste hungerkris och ett kolerautbrott som har infekterat mer än en miljon människor.

Biståndet, även om det desperat behövs, kommer bara att lindra Jemens lidande tillfälligt. Snöbollshändelser under den senaste månaden har understrukit hur viktigt det är att det internationella samfundet driver på för att få ett slut på striderna. Med tanke på Trumps oberäkneliga utrikespolitik och sannolikhet att Ryssland skulle manipulera krisen för att uppnå sina egna mål, faller det på Europa att ta på sig en ledande roll i att driva på för en lösning på den blodiga striden. Att ingripa för att stoppa Jemen från att spiralera ytterligare in i tragedi är Europas moraliska skyldighet – men det ger också blocket en chans att främja sin "allt närmare union" genom att samarbeta kring en gemensam utrikespolitik.

År av omvälvning

Krisen i Jemen har stadigt eskalerat i månader, men en särskilt smärtsam flampunkt kom i augusti, när ett luftanfall från den saudiskledda koalitionen träffade en jemenitisk skolbuss och dödade 51 människor, inklusive 40 barn. Strejken, genomfördes med en amerikansktillverkad bomb, förvisso flyttade den allmänna opinionens nål, men var långt ifrån en isolerad händelse. Bara i juni, koalitionen utföras 258 flyganfall i deras försök att bomba Houthi till underkastelse. Enligt FN, 16,000 civila har dött i Jemens inbördeskrig, majoriteten av dem från luftangrepp.

Antagligen ännu mer förödande har varit hungersnöd av katastrofala proportioner. Koalitionen har infört strategiska blockader och importrestriktioner, medan flyganfallen har stört försörjningsledningarna för mat, dricksvatten och medicin, vilket betyder att 8 miljoner Jemeniter är för närvarande beroende av akut livsmedelsbistånd för att överleva. Den ekonomiska kollapsen har gjort att Jemens valuta tappat hälften av sitt värde under det senaste året, vilket har fått priserna på mat och andra förnödenheter att skjuta i höjden.

Monteringskritik

Annons

Ändå har den senaste tidens händelser fått krisen till global uppmärksamhet. Även om Saudiarabiens framtida ledare kronprins Mohammed bin Salman inte har hållit sin auktoritära böjelse så väl gömd – internering av framstående kritiker i Riyadh Ritz Carlton kommer att tänka på—den mord av oliktänkande journalisten Khashoggi i Istanbul indikerade att bin Salman har övergett varje anspråk på att driva ett modernt, demokratiskt samhälle. Istället ökade det kraftigt trycket på Saudiarabien att avsluta sitt blockad av Qatar och dess inblandning i Jemen.

För att förvärra uppståndelsen publicerade New York Times ett gripande fotografi av den 7-åriga jemenitiska flickan Amal Hussein, bara några dagar innan hon dog av undernäring. Liksom bilden av Alan Kurdi, den syriske pojken som drunknade i Medelhavet 2015, satte den tragiska bilden ett mänskligt ansikte åt Jemen-turbulensen, vilket ledde till en känslomässig global reaktion och utbredda krav på en lösning.

Med att kämpa fortsätter att få ett utbrott och blockerar avgörande hjälpförnödenheter, uppmanar det internationella samfundet att finna en vapenvila har mångdubblats, t.ex. framställning vädjar till den brittiska regeringen att omedelbart stoppa vapenförsäljningen till Saudiarabien och säger att "detta är vårt krig, våra vapen och vårt ansvar".

Bristfällig respons från det internationella samfundet

Även om Theresa Mays administration inte har visat några tecken på att lyssna på detta krav, har utrikesminister Jeremy Hunt åtminstone stött en Resolutionen från FN: s säkerhetsråd för att säkerställa att "en vapenvila, när den kommer, genomförs fullt ut." EU hade redan ringt för ett vapenembargo mot Riyadh för att bryta dödläget.

För en vecka sedan bjöd USA:s president Donald Trump till och med på sällsynt kritik av Saudiarabiens roll i kriget i Jemen, även om kritiker föreslog att han missade poängen genom att fokusera på ett påstående att saudierna inte förstod hur man använder amerikansktillverkade vapen på rätt sätt. Trumps ingripande, oavsett hur kvalificerat, väckte hopp om att USA skulle kunna utnyttja sin relation med Saudiarabien för att markera en "vändpunkt" i Jemenitiska konflikten – förhoppningar som bara väcktes ytterligare av den amerikanska administrationens Beslutet att sluta ge stöd för luftburen tankning till Riyadh.

Analytiker varnade dock snabbt för att jämfört med de otaliga andra sätt på vilka Washington fortsätter att stödja saudierna militärt, är detta beslut ett slag på handleden och att det är högst osannolikt att Trump någonsin skulle stå ut med en fullskalig fördömande av hans saudiska allierade.

Europas chans att kliva upp till tallriken

Det ankommer därför på Europa, den näst största leverantören av vapen till Saudiarabien, att kliva upp till målet. Länder över hela blocket har redan tagit steg i rätt riktning: Sverige har erbjudit sig värd för fredssamtal mellan den Saudi-ledda koalitionen och Houthi-rebellerna, medan Tysklands förbundskansler Angela Merkel har blockerat ytterligare vapenförsäljning till Saudiarabien och Frankrikes Försvarsminister Florence Parly har insisterat på att landet utövar "obevekliga påtryckningar" genom FN för en politisk uppgörelse.

Analytiker oroar sig för att detta samtal inte kommer att leda till fasta åtgärder. Som en kommentator uttryckte det nyligen, EU utmärker sig i att "beklagar" grymheter men har historiskt sett varit mindre framgångsrika när det gäller att slå ut dem. Med tanke på Bryssels historia av passivitet och dess egna djupt rotade band till Saudiarabien – är EU kungadömets största handelspartner — det är lätt att förstå cynismen.

Krisen i Jemen kan dock vara en chans för det europeiska blocket att bevisa att de som inte säger fel genom att anta en gemensam ståndpunkt. I hans State of the Union tal i september 2018 förklarade Jean-Claude Juncker att "den geopolitiska situationen gör detta Europas timme ... Europa måste bli en mer suverän aktör i internationella relationer". Europeiska rådet för utrikesrelationer instämde, argumentera att Europa bara kan besegra nationalismens spöke genom att försvara en gemensam uppsättning strategiska intressen på världsscenen. Att kämpa för fred och respekten för de grundläggande rättigheterna i Jemen är just den sortens orsak som ett "globalt Europa" borde kämpa för.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend